80 éves lett Harrison Ford, akinek a leghíresebb szerepeit másnak szánták

színész Harrison Ford születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sebhelyét filmekbe is beépítették, az övé volt Hollywood legdrágább válása, asztalosként is profi, és a rögtönzéseiből filmtörténeti pillanatok lettek. 80. születésnapját ünnepli minden idők egyik legnagyobb filmsztárja, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad Harrison Fordról.

A demokrácia a vallása.

Apai ágon ír katolikusok, és kisebb részben németek az ősei. Az anyai nagyszülei a mai Fehéroroszországból kivándorolt zsidók voltak. Ő maga sosem tartozott semmilyen egyházhoz, és amikor megkérdezték tőle, milyen vallásúnak nevelték, akkor így felelt: „Demokratának".

Az asztalosmesterségben is profi.

A húszas éveiben már szerepelt néhány filmben és tévésorozatban, de nem sikerült igazán befutnia. Ezért aztán autodidakta módon kitanulta az asztalosmesterséget, és néhány éven át ez számított az első számú foglalkozásának. A szekrények számítottak a specialitásának, és felkapott mesterembernek számított a Los Angeles-i hírességek körében is.

A leghíresebb szerepeit nem neki szánták.

Nemcsak a karrierje, de az egész filmtörténelem és popkultúra legfontosabb karakterei között ott szerepel Han Solo és Indiana Jones,akik mára elválaszthatatlanok Ford arcától. Pedig egyik szerepet se neki szánták: a Star Wars esetében George Lucas csupa ismeretlen arcot akart beválogatni, és a korábban az American Graffiti című filmjében játszó Fordot csak azért hívta be a castingra, hogy segítsen szöveget felmondani a jelentkezőkkel. De Ford olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy övé lett Han Solo szerepe. Az Indiana Jones esetében pedig Tom Selleck volt az első számú választás, ám őt nem engedte el a Magnumot készítő tévécsatorna, és aztán Steven Spielberg javasolta helyette Fordot.

Indiana Jones szerepében: mára elválaszthatatlan Ford arcától Forrás: AFP

Amikor eltért a forgatókönyvtől, abból is legenda lett.

A Birodalom visszavág híres jelenetében Leia hercegnő azt mondja Han Solónak: „Szeretlek.", amire válaszként Fordnak a forgatókönyv szerint szintén szerelmet kellett volna vallania. Ő azonban a jelenet sokadik felvétele során egyszer csak azt válaszolta: „Tudom.", a filmbe pedig ez került be, és vált legendássá. De az ő ötletéből született az a jelenet is, amikor Indiana Jones lelövi a karddal ijesztgető bérgyilkost: itt az eredeti tervek szerint egy hosszas küzdelem szerepelt, de a tunéziai forgatáson fertőzést elkapó Ford annyira le volt gyengülve, hogy ezt a poént javasolta helyette.

Leia hercegnő azt mondja Han Solónak: „Szeretlek." azt válaszolta: „Tudom.", Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Lucasfilm / Twentieth Century Fox Film Corporation/Lucasfilm / Twentieth Century Fo

A sebhelyét filmekbe is beépítették.

Az állán található egy sebhely, amit 1968-ban szerzett, amikor vezetés közben próbálta becsatolni magát, és elvesztette az uralmat a kocsi felett. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban láthatjuk a fiatal Indyt, amint először próbálja ki az ostort, és közben állon csapja magát vele, így szerezve meg a sebhelyet. A Dolgozó lányban pedig poénforrás lett a heg: Ford karaktere hősies sztorit kerekít köré, majd később kiderül, hogy csak egy banális baleset nyoma.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag filmben Forrás: AFP

Oscar nem kedveli.

Dacára annak, hogy mennyi ikonikus filmhőst játszott már el a mozivásznon, és milyen értékes alkotásokban nyújtott ezeken kívül is kiemelkedő színészi teljesítményt, sosem kapott Oscar-díjat. Sőt, még jelölést is csak egyszer, A kis szemtanú című 1985-ös bűnügyi drámáért, amiben a színészi mellett az asztalos tudását is megmutathatta.

Pilótaként életeket is ment.

A repülés a hobbija, és több magánrepülőgép, illetve helikopter tulajdonosa. Önkéntesként tagja egy légi mentőszolgálatnak, és ilyen minőségében több alkalommal is segített már bajba jutottaknak. 2015-ben pedig ő szorult segítségre: egy motorhiba miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania, ami olyan csúnyára sikeredett, hogy a medencecsontja és a bokája is eltörött.

A repülés a hobbija Forrás: Getty Images

Az övé volt Hollywood legdrágább válása.

Háromszor nősült. Mary Marquardt 15 éven át volt a felesége, két gyerekük született. Majd a forgatókönyvíró Melissa Mathisont vette nőül (E.T., a földönkívüli, Kundun) együtt éltek 21 éven át, szintén két közös gyerekkel. Amikor Mathisontól elvált, az Hollywood valaha volt legdrágább válásának számított. 2010 óta a leginkább az Ally McBeal sorozatból ismert Calista Flockhart a felesége, akinek a fiát is örökbe fogadta.

Harrison Ford és Calista Flockhart Forrás: AFP

A földbirtokán tölti az idejét.

Egy Wyoming államban található 800 holdas földbirtok tulajdonosa, ahol maga építette meg a házat, amit az otthonának tart. A birtok területének mintegy felét természetvédelmi területként megőrzésre ajánlotta fel.

Hangyát és pókot is elneveztek róla.

Közismert természetvédő, és ez irányú tevékenysége elismeréseképpen két állatfajt, egy közép-amerikai hangyát (Peidole harrisonfordi) és egy pókot (Calponia harrisonfordi) is elneveztek róla. Sőt, egy alkalommal neki ajánlották fel, hogy elnevezhet egy újonnan kitenyésztett lepkefajt, ő pedig a lánya, Georgia nevét választotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.