Sokkoló halálesetek, amelyekről videófelvétel készült: 863-an vesztek oda egy robbanáskor

halál autóverseny videó Hindenburg Eiffel-torony magazin HMS Barham
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emberek születnek, majd meghalnak, amióta világ a világ. Meghalnak háborúban, a hitük miatt, a tudomány nevében, betegségben, balesetben, az öregkorban. A vég elkerülhetetlen, a gyász érzése, a trauma, a tragédia léte pedig sokáig ott marad azokkal, akik elvesztették egy szerettüket.

Van néhány haláleset, ami hiába történt 80-100-110 évvel ezelőtt, a mai napig kísérti az embert. Nem véletlen, hiszen ezek már a kamerák és a film megjelenése után történtek, így felvétel is készült róluk. Ezek a videók megdöbbentők, sokkolók, és sokáig ott maradnak az ember fejében. Mégis, ezek mind megkerülhetetlen eseményei a történelmünknek.

Halálugrás az Eiffel-toronyból - 1912

Franz Reichelt feltaláló 1912 februárjában, 110 évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt, hogy az Eiffel-toronyból kiugorva tesztelje saját tervezésű, mai szemmel eléggé kezdetleges ejtőernyőjét. A hatalmas, áttörésnek szánt eseményre meghívták a sajtó munkatársait, hogy szemtanúi legyenek az ugrásnak.

Miután Reichelt először ment fel a toronyba, megrémült, és vissza akart fordulni, le akarta fújni az ugrást. Végül a menedzsere meggyőzte, nem is sejtvén, hogy ezzel a biztos halálba küldi a feltalálót. A tragédiáról készült felvételen az látszik, ahogy Reichelt egy széken billeg a korlát mellett, majd kis idő múltán leugrik, egyre gyorsabban zuhan, végül becsapódik.

Franz Reichelt a párizsi Eiffel-torony párkányán a végzetes ugráshoz készülődik, 1912 február 4-én Forrás: Lars Henriksson,Www.Avrosys.Nu

Emily Davison halála az 1913-as lóversenyen

A Pathé filmgyár sokat foglalkozott az első világháború előtt a nők jogaival. Az 1913-as tragédiába fulladt derbin az ő kameráik örökítették meg, ahogy a nők jogaiért harcoló Emily Davison a verseny közben szánt szándékkal a király lova elé veti magát.

A felvételen látszik, ahogy a ló, rajta a lovassal elsodorja a nőt, majd emberek rohannak a pályára, hogy segítsenek Davisonon és a lovason. Bár a szüfrazsett túlélte a balesetet, néhány nappal később elhunyt a kórházban.

Emily Davison halála az 1913-as lóversenyen Forrás: Print Collector/Getty Images/The Print Collector / Heritage-Images/Print Collector, és Wikipedia

Frank Lockhart autóversenyző sokkoló balesete - 1928

A legendás autóversenyző, az amerikai Frank Lockhart eltökélt szándéka volt, hogy megdöntse a szárazföldi sebességrekordot. A felvételen az látható, hogy még indulás előtt az autóban ül emberekkel körülvéve, majd a floridai Daytona tengerparton hajt. Azonban egyik pillanatról a másikra elvesztette az irányítást az autó felett, ami először csak kilengett, végül többször megpördült a levegőben, kivetve magából Lockhartot, majd becsapódott a tömegbe. Lockhart azonnal életét vesztette.

Malcolm Campbell, Frank Lockhart (középen), Ray Keech Forrás: Heritage Images/Getty Images/National Motor Museum / Heritage Images/Heritage Images

A Hindenburg-katasztrófa - 1937

Idén 85 éve, hogy lángba borult és lezuhant a Hindenburg léghajó, ami a német birodalom egyik büszkesége volt. Ez az eset a mai napig a légiközlekedés legismertebb tragédiája, amelyben 35 ember vesztette életét, és ez az eset tett pontot a léghajózás történetének végére.

A léghajóról készült utolsó felvétel a landolást akarta bemutatni. Látható, hogy először ledobják a ballasztot, majd a köteleket, de már eközben feltűnő, hogy valami nem stimmel. Ezután egy hatalmas robbanás rázza meg a környéket, lángba borul léghajó, és lezuhan. A fedélzeten tartózkodó 97 emberből 35-en haltak meg, ami még így is csodával határos, tekintve, hogy az egész Hindenburgot egy pillanat alatt elöntötték a lángok.

A Hindenburg-katasztrófa - 1937 Forrás: Wikipedia/lakehurst.navy

A HMS Barham elsüllyedése - 1941

1941. november 25-én délután 4 óra után nem sokkal fedezte fel az Egyiptom partvidékéről hazafelé tartó brit csatahajót egy német tengeralattjáró. Több torpedót is elindítottak a csatahajó felé, ebből három el is találta. A hajó azonnal felborult, közben pedig felrobbant a fedélzeten tárolt lőszer is. Mindössze néhány perc alatt teljesen megsemmisült és elsüllyedt a hajó a teljes, 863 fős legénységgel együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.