Oscar-díj: A Minden, mindenhol, mindenkor kapta a legtöbb jelölést

Oscar-díj jelölés filmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dan Kwan és Daniel Scheinert filmje, a Minden, mindenhol, mindenkor kapta idén a legtöbb, összesen 11 Oscar-jelölést. Az amerikai filmakadémia díjának jelöltjeit kedden hozták nyilvánosságra a Samuel Goldwyn Színházban, Beverly Hillsben.

A jelölések bejelentését élőben közvetítette az ABC reggeli műsora, a Good Morning America, és a filmakadémia internetes közösségi platformjain is streamelték.
Az Erich Maria Remarque regényéből készült Nyugaton a helyzet változatlan című film kilenc, köztük a legjobb film és a legjobb nemzetközi film kategóriában is esélyes az Oscarra. Az Elvist nyolc Oscarra, Martin McDonagh A sziget szellemei című filmjét hét díjra jelölték, de hat jelölést gyűjtött a Top Gun: Maverick is.

A legjobb filmek mezőnyébe tíz alkotás jutott be: a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan mellett az Avatar: A víz útja, az Elvis, A Fabelman család, a Tár, a Top Gun: Maverick, A szomorúság háromszöge és a Women Talking.

A nemzetközi filmek kategóriájában az Argentina, 1985, a belga Közel, a lengyel EO és az ír A csendes lány verseng a német Nyugaton a helyzet változatlannal.

A rendezői mezőnyben Steven Spielberg megkapta újabb jelölését A Fabelman család című, ifjúságának emlékeit felidéző filmjéért, de Martin McDonagh (A sziget szellemei), Todd Field (Tár), Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge), valamint a Minden, mindenhol, mindenkor két rendezője, Dan Kwan és Daniel Scheinert is esélyes az Oscarra. Idén nő nem jutott be a kategória jelöltjei közé.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Frazer Harrison

John Williams, Spielberg régi alkotótársa szintén tovább növelte Oscar-jelölései számát, amely 53-ra emelkedett A Fabelman család című filmhez szerzett muzsikájával, és ezzel vezeti a legtöbb Oscarra jelölt élő személyek listáját. A legjobb eredeti filmzenéért még a Nyugaton a helyzet változatlan, a Babylon, A sziget szellemei és a Minden, mindenhol, mindenkor is verseng.

A színészek közül Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (A sziget szellemei), Brendan Fraser (A bálna), Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) és Bill Nighy (Living) lett jelölt.

A színésznőknél pedig a Szöszi főszerepét játszó Ana de Armas, valamint Cate Blanchett (Tár), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (A Fabelman család) és Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor).

A legjobb női mellékszereplő mezőnybe Angela Bassett (Fekete Párduc 2.), Hong Chau (A bálna), Kerry Condon (A sziget szellemei), valamint a Minden, mindenhol, mindenkor két szereplője, Jamie Lee Curtis és Stephanie Hsu jutott be.

A férfi mellékszereplők kategóriájában Brian Tyree Henry (A kiút), Judd Hirsch (A Fabelman család), Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor), valamint A sziget szellemeiből Brendan Gleeson és Barry Keoghan is jelölést kapott.

Az animációs filmek kategóriájában Guillermo del Toro Pinokkiója, a Marcel the Shell with Shoes On, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, A tengeri fenevad és a Pirula panda került Oscar-közelbe.

Eredeti forgatókönyvéért a Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és A szomorúság háromszöge kaphat díjat. Az adaptált forgatókönyv-kategóriába pedig a Nyugaton a helyzet változatlan, a Tőrbe ejtve: Az üveghagyma, a Living, a Top Gun: Maverick és a Women Talking írói jutottak be.

A tavalyi gála közvetítését 15,4 millió néző látta, ami 56 százalékkal több volt az előző évben a pandémia miatt a hagyományoktól elérően megrendezett díjátadó nézettségénél. A március 12-i Los Angeles-i ceremónia házigazdája Jimmy Kimmel lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.