Űrkísérletek forradalmasíthatják a rákgyógyítást

Forrás: By JBArt/Shutterstock -
NASA érdekesség kísérletek világűr betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok úgy vélik, hogy az űrben végzett kísérletek nagy valószínűséggel a Földünkön előforduló betegségek gyógyításához vezethetnek. Egyes vállalatok már a világűrben vezényelnek le orvosi kutatásokat, amelyekből az intelligens földön kívüli élet esetleges rákgyógyító ismeretei is kiderülhetnek.

Az űrkutatás iránt elkötelezett SpacePharma vezérigazgatója, Yossi Yamin az elmúlt négy évben SpaceX-rakétákon, napenergiával működő „minigyárakat" küldött Föld körüli pályára. Az űrből visszatérő kísérleti készletek új orvosi ismereteket hoztak a leukémiás sejtek viselkedéséről.

Az izraeli Technion Műszaki Egyetemen kifejlesztett technológia segítségével a biológusok a Nemzetközi Űrállomásra küldik miniatürizált kísérleti csomagjaikat, amelyeket távolról vezérelnek a Földről.

Forrás: By JBArt/Shutterstock

Az űrben a gravitáció hiánya miatt könnyebb tanulmányozni a sejtek kommunikációját, illetve a daganatos betegségekhez, vírusokhoz, genetikai rendellenességekhez és szívbetegségekhez kapcsolódó fehérjék komplex kristályszerkezetét. Az űrben növekvő kristályok nagyobbak és kevesebb hibával rendelkeznek, így pontosabban modellezhetőek.

Az űrben végzett kísérletek segítségével az amerikai biotechnológiai cég, a MicroQuin új gyógyszereket fejleszt a petefészek- és emlőrák, valamint a traumás agykárosodás, a Parkinson-kór és az influenza ellen. A gravitációmentes térben kristályosodó TMBIM-fehérjék használhatóak rákos megbetegedések ellen és neurodegeneratív betegségek gyógyítására is – írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.