Katonák törtek be az exminiszterelnök házába, hogy számon kérjék a tetteit

gyilkosság Tisza István miniszterelnök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korabeli magyar politika erős emberét négy alkalommal is megpróbálták megölni az ellene forduló közhangulatban, az utolsó alkalommal a villájába betörve. A magyar kriminalisztika történetének leghírhedtebb eseteit bemutató cikksorozatunkban ezúttal Tisza István meggyilkolása következik.

Az ügy

1918. október 31-én, az őszirózsás forradalom zűrzavaros időszakában a Hermina úti Róheim-villához két teherautó érkezett meg sötétedés után. A kocsikról katonák szálltak le, akik a kerítésen átmászva behatoltak a villába, Tisza István gróf, korábbi miniszterelnök lakhelyére. Az épület körül már régóta gyanús mozgásokra lettek figyelmesek a környékbeliek, és Tisza István biztonságát kirendelt csendőrök is őrizték – akik azonban épp a délutáni órákban hagyták el az őrhelyüket, miután nem érkezett meg a váltásuk.

A Róheim villa: itt gyilkolták meg Tisza István miniszterelnököt Forrás: Wikipedia



A szobákba berontó katonák szóváltásba keveredtek Tisza Istvánnal, őt vádolva a világháború szenvedéseiért. A gróf komornyikja ilyen mondatok elhangzásáról vallott később: „Most leszámolunk! Te vagy az oka ennek a rettenetes háborúnak, öt gyerekem rongyos és éhezik, a feleségem pedig kurva lett!" A támadók végül több lövést eresztettek Tisza István testébe. A háztulajdonos fia időközben segítségért sietett, de mire visszaért, a grófot már vértócsában találta, és a Bethesda Kórházból érkező ügyeletes orvos csak a halál beálltát állapíthatta meg.

Háttér

Tisza István igazi arisztokrata politikusi dinasztiából származott: már az apja, Tisza Kálmán is hosszú éveken át töltötte be Magyarország miniszterelnöki posztját a kiegyezés után. Maga Tisza István a XX. század eleji politikai élet igazi „erős emberének" számított, nemcsak miniszterelnökként 1903 és 1905, valamint 1913 és 1917 között, de a legerősebb hazai párt fejeként és a legbefolyásosabb hatalmi szereplőjeként. A személye egyfajta szimbóluma volt a régi, úri világnak, hiszen ellenezte az általános választójogot (ekkoriban a lakosság kevesebb, mint 10 százaléka szavazhatott!), vagy a nők egyenjogúságát – állandóan hadakoztak is vele az ekkoriban hatalmi eszközökkel is visszaszorított ellenzékiek, vagy olyan publicisták, mint például Ady Endre.

Az első világégés folyamán pedig Tisza István a háború jelképévé is vált – noha annak kitörésekor egyedül ő ellenezte a hadüzenetet a Monarchia minisztertanácsában, és a korabeli államszervezetben a külpolitikai döntések amúgy is a császári udvarhoz tartoztak. Azonban Tisza később elfogadta a hadüzenet szükségességét, és nyilvánosan ettől kezdve teljes mellszélességgel támogatta a háborút. Az évek múlásával, a hadisikerek elmaradása, a rengeteg halott, a sebesültek hazatérése, az általános elszegényedés miatt pedig ellene fordult a közhangulat. Ezen az 1917-es lemondása sem tudott már segíteni, és a halálát okozó merénylet sem az első volt ellene: korábban már három alkalommal próbálták meggyilkolni.

gróf Tisza István Forrás: Wikipedia/Benczúr Gyula

Utóélet

A merényletet elkövető katonák személyazonossága sosem derült ki, és azóta is találgatásokra, különféle elméletekre ad okot. Az őszirózsás forradalom révén hatalomra kerülő Károlyi-kormány vizsgálatot indított az ügyben, de semmire sem jutottak, majd a Tanácsköztársaság proletárdiktatúrája idején a nyomozati anyagok is megsemmisültek. A korabeli közvélemény nem hullajtott sok könnyet Tiszáért, a kocsmákban sok katona dicsekedett azzal, hogy ő lőtte le a grófot, de a koporsóját szállító vonatot is megtámadták.

Az azóta eltelt bő száz év alatt számos történészi munka foglalkozott Tisza Istvánnal és munkásságával: csak a közelmúltban is két jelentős kötet jelent meg róla ifj. Bertényi Iván és Tőkéczki László tollából. Halálának körülményeiről Pölöskei Ferenc A rejtélyes Tisza-gyilkosság, Csere Péter Gróf Tisza István meggyilkolása címmel írt könyvet; utóbbiból ismeretterjesztő film is készült Herminamező árnyai címmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.