50 éve mutatták be az első egész estés magyar rajzfilmet - 12 érdekesség a János vitézről

magyar magazin János vitéz rajzfilm
Már a megszületése is egy évfordulónak köszönhető, a Beatles is hatott rá, Delhusa Gjon énekelte a betétdalait, és igazi sikerkorszakot indított el. 50 éve mutatták be a János vitézt, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla eddig.

1
A János vitéz megszületése meghatározó jelentőségű az egész magyar filmtörténelem számára, ugyanis ez lett az első egész estés hazai animáció mozifilm. Korábban csak rövidebb rajzfilmek készültek Magyarországon, de a János vitéz után igazi sikerkorszak kezdődött ezen a téren.

2
Nem véletlenül épp 1973-ban született meg a film: ekkor ünnepelték ugyanis az alapanyagául szolgál elbeszélő költemény szerzője, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóját.

3
A Beatles is hatott a János vitézre az alkotói szerint: 1968-ban mutatták be a Sárga tengeralattjáró című brit rajzfilmet, ami a híres együttes dalainak felvonultatása mellett forradalmat jelentett az animációival. A Sárga tengeralattjáró pop-art és szecesszió ihlette képi világához a János vitézben a magyar népművészet motívumkincse is társult.

4
A János vitéz elsőszámú alkotója az akkor mindössze 34 éves Jankovics Marcell volt, aki nem csak rendezte a filmet, de a forgatókönyvben is közreműködött társíróként. Jankovics később a magyar animáció egyik legmeghatározóbb alakja lett olyan alkotásokkal, mint a Fehérlófia, Az ember tragédiája, a Toldi, vagy a Magyar népmesék-sorozat.

5
Cserhalmi György adta a főhős Kukorica Jancsi hangját a filmben, Iluska pedig Nagy Anikó révén szólalt meg. De közreműködtek szinkronhangként olyan további színésznagyságok is a filmben, mint Pártos Erzsi, Bárdy György, Körmendi János, Kútvölgy Erzsébet, vagy Bessenyei Ferenc.

6
A János vitéz gyártási munkálatai a Pannónia Filmstúdióban zajlottak, ami épp ekkoriban lépett arra az útra, aminek révén a világ egyik meghatározó animációs műhelye lett belőle. A film elkészítése közel két éven át tartott.

7
A film zenéjét Gyulai Gaál István szerezte, a dalszöveget a híres Romhányi József jegyezte. A betétdalokat a Bergendy együttes és Delhusa Gjon adták elő.

8
A János vitéz díszbemutatóját 1973. május 1-én tartották, a hazai mozik pedig 1973. május 3-tól kezdték el vetíteni.

9
Az első magyar animációs mozifilm elképesztően sikeres lett a nézők körében. A mozipénztáraknál több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, ami manapság már elképzelhetetlenül magas szám egy mozifilm esetében.

10
A neves amerikai animációs stúdió Hanna-Barbera 1973-ban megvásárolta a János vitéz amerikai forgalmazási jogait. Újravágva és amerikai zenével tervezték megjelentetni, de végül egyáltalán nem küldték a nézők elé. A nyugati blokkból csak Olaszországországban mutatták be a filmet a maga idejében, Kínában viszont hatalmas sikernek bizonyult, 400 millió nézővel.

11
A János vitéz kópiáit néhány éve felújították, és digitális változatban újra a mozikba került 2019 őszén. 2021-ban pedig több nyugati országban, így Amerikában is a nézők elé kerülhetett.

12
A János vitéz megtekinthető a hazai streamingszolgáltató, a Filmio kínálatában erre a linkre kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.