60 születésnapját ünnepli Mike Myers, aki az anyját utánozva adta Shrek hangját

Austin Powers magazin Mike Myers
A tinikori béna csajozásai ihlették a filmsikerét, egy sorozatgyilkos miatt változtatott nevet, neki írta az utolsó levelét az egyik Beatles tag, és hamarosan visszatér a legismertebb szerepéhez. 60. születésnapját ünnepli a hollywoodi komikussztár Mike Myers, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Kanadai és angol egyszerre
1963. május 25-én a kanadai Torontóban született két angol szülő gyermekeként, akik mindketten harcoltak a második világháborúban, és utána költöztek a tengerentúlra a békésebb élet reményében. Myers kanadai és angol útlevéllel is rendelkezik, és a nyilatkozataiban inkább angol nemzetiségűként hivatkozik magára, noha a szülőhazája igazán megbecsüli: utcát is neveztek el róla, és kanadai bélyeget is kiadtak az arcképével.

Mike Myers Forrás: Entertainment Pictures/(©) Copyright 1999 by NEW LINE CINEMA./New Line Cinema

Sajátos módon őrzi az édesapja emlékét
Még csak huszonéves volt, amikor Alzheimer-kórban elvesztette az édesapját, ez pedig nagyon megviselte, és minden lehetséges módon próbálja őrizni az emlékét. A filmgyártó cégét Eric's Boynak nevezte el az édesapja után, az esküvőjén pedig azzal a gyűrűvel fogadott hűséget a menyasszonyának, amit a könyvügynökként dolgozó édesapja az Év Eladója címért kapott.

Sorozatgyilkos miatt változtatott nevet
A teljes, hivatalos neve Michael John Myers, amivel a filmszakmában csak az a baj, hogy létezik egy másik hírhedt Michael Myers is: a Halloween-filmek sorozatgyilkos főgonosza. Amikor elkezdte a színészi karrierjét, túl sok poénkodásban volt része emiatt, ezért aztán inkább a változtatás mellett döntött. És sosem nézte meg egyik Halloween-filmet sem.

A tinikori béna csajozásai ihlették a filmsikerét
A Saturday Night Live tévés komédiashowban vált igazán ismertté, és már ekkor megszületett Wayne karaktere, akire aztán az első filmsikereit is alapozta. A Wayne világa és folytatásának címszereplőjét pedig olyan figurának alkotta meg, mint ahogyan ő előadta magát a szerencsétlen kamaszkori csajozásai közben.

Az anyja után mintázta meg Shreket
Az eredeti változatban ő adja Shrek hangját a filmekben, ehhez pedig meglepő helyről merített ihletet. Az édesanyját utánozta, de nem a hétköznapi beszédmódját, hanem azt, amikor neki esti mesét olvasva elváltoztatta a hangját.

Az anyja után mintázta meg Shreket Forrás: AFP/Max Nash

Neki írta az utolsó levelét az egyik Beatles tag
George Harrison a halála előtt röviddel írt neki egy levelet, amiben elismerését fejezte ki neki az Austin Powers-filmek miatt, és kért tőle egy Kicsi Én babát. Myers azóta is nagy becsbe tartja a levelet, bekeretezve kitette a falra, hogy minden nap lássa.

Egy hokikorong révén ismerte meg a feleségét
A nyolcvanas évek végén kezdett el randizni Robin Ruzan színésznővel, akit egy hokimeccsen ismert meg, és úgy elegyedtek szóba, hogy a játéktérről kirepülő korongot épp Myers kapta el. A házasságuk 1993 és 2006 között tartott. A második felesége a díszlettervező Kelly Tisdale, akivel 2010 óta tart a frigy, és három gyerekük is született.

Mike Myers és Kelly Tisdale Forrás: AFP/Michael Tran

Az eddigi legjobb szülinapi buliján az Aerosmith zenélt
Óriási rajongója az Aerosmith zenekarnak, akik véletlenül épp a születésnapján léptek fel a Saturday Night Live tévéshowban. Myers nagyon szeretett volna személyesen is találkozni velük, de ez sehogyan sem jött össze, aztán amikor a színpadon épp Wayne-t játszotta, a zenekar váratlanul meglepte őt születésnapi ajándékként.

Játékkatonákkal nyugtatja magát
Gyűjti a fémből készült apró játékkatonákat, és nem tud elképzelni annál relaxálóbb tevékenységet, mint amikor ő maga festi és rendezgeti őket.

Visszatér a leghíresebb szerepéhez
2022 májusában a közösségi médiában rejtélyes üzenetet tett közzé, amivel bejelentette, hogy Austin Powers visszatér, minden bizonnyal egy negyedik mozifilm formájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.