Francoise Gilot: a múzsa, aki nem akart Picasso lábtörlője lenni

Forrás: AFP/Lluis Gene -
Francoise Gil Életem Picassó szerelem Picasso szakítás
A híres festő, Pablo Picasso nagy nőfaló hírében állt, több, mint 100 nő fordult meg az ágyában. Hét nagy szerelme volt, akikben az volt a közös, hogy mindegyiküket megcsalta, ugyanakkor csak egyiküknek volt ahhoz bátorsága és ereje, hogy elhagyja őt.

A francia Francoise Gilot 21 éves volt, amikor 1943-ban egy párizsi étteremben megismerkedett a 60 éves Picassoval. Ő maga is festett képeket, de amikor ezt elmondta a híres festőnek, az kinevette.

– mesélte évekkel később Gilot, aki azt is hozzátette, hogy kapcsolatuk eleinte intellektuális barátságnak indult, és ha nem a 2. világháború idején találkoztak volna, soha nem lett volna belőle nagy szerelem. A fiatal nő ugyanis sokallta a köztük levő korkülönbséget, ráadásul Picasso egyáltalán nem volt az esete, szívesebben ismerkedett volna fiatalabb férfiakkal, ők azonban épp valamelyik fronton harcoltak. Akkoriban minden élet-halál kérdése volt, és Gilot úgy döntött, megragadja a kínálkozó lehetőséget.

Francoise Gilot 21 éves volt, amikor 1943-ban egy párizsi étteremben megismerkedett a 60 éves Picassoval Forrás: Hemis via AFP/SPIEKERMEIER francoise / Hemis.fr/Spiekermeier Francoise / Hemis.F

Bár a kezdetek kezdetén eltitkolta szülei elől a kapcsolatot, pár év múlva a festőhöz költözött és két közös gyermekük is született, Claude és Paloma. Ennek ellenére sosem érezte, hogy ez egy szenvedélyes szerelem lett volna.

- nyilatkozta évekkel később Gilot, aki a karrierjét is feláldozta azért, hogy Picasso múzsája legyen.

Picasso Francoise Gilot-val és unokaöccsével, Javier Vilatoval a tengerparton: a képet Robert Capa készítette Forrás: AFP/Lluis Gene

A férfi azonban csak a kapcsolatuk elején bánt jól vele. Amint rábeszélte, hogy alapítsanak családot és megszülettek a gyerekek, a kapcsolatuk szép lassan kezdett tönkremenni. Picasso egyre inkább eltávolodott tőle, többször is megcsalta és elszigetelte Párizstól és a családjától. Egyre többször rákényszerítette az akaratát, egy passzív és alázatos nőt akart belőle csinálni.

- nyilatkozta később Gilot, aki nem tűrte sokáig a megaláztatást.

A fiatal nő sokat tanulmányozta Picassót és igyekezett másképp reagálni, mint ahogy az eddigi élettársai tették. Ahogy a férfi egyre inkább zsarnokoskodni kezdett felette, felmerült benne, hogy elhagyja, de két évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza a végső döntést.

Figyelmeztette a festőt, hogy akkor megy el, amikor ő úgy gondolja, de Picasso nem vette őt komolyan, azt mondta, hogy egy ilyen férfit, mint ő, senki sem hagy el.

Ez viszont hatalmas tévedés volt, Gilot egyik nap fogta két közös gyermeküket és örökre kisétált az ajtón.

Szakításuk nagyon megviselte Picassót, aki bosszúból megpróbálta tönkretenni őt és ellehetetleníteni a helyzetét. Gilot azonban mindenre fel volt készülve, nem ijedt meg a férfitól, sőt, még egy önéletrajzi könyvet is írt „Életem Picassóval" címmel, ami bestseller lett. A könyvben fény derül a festő uralkodó, szexista, bántalmazó vonásaira és borderline személyiségzavarára. Gyakran kifejti, hogy számára csak kétféle nő létezik: „az istennő és a lábtörlő".

Francoise Gilot festőnő a műtermében Forrás: AFP/-

Gilot azonban minden volt, csak lábtörlő nem; felvette a kesztyűt a híres festővel, majd végül Amerikába költözött, ahol kikerült Picasso bűvköréből és végre nemcsak alkothatott, hanem a műveit is kiállíthatta. 1970-ben hozzáment Jonas Salk immunológushoz, és vele is maradt 25 évig, a férfi haláláig.

Francois Gilot élete végéig büszke volt arra, hogy ő volt az egyetlen nő Picasso életében, aki önszántából elhagyta őt. 2023. június 6-án, 101 évesen hajtotta örök álomra a fejét.

Ez is érdekelhet: Egy zseniális elme eltékozlása - Tudj meg többet Einstein első feleségéről

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.