Egy zseniális elme eltékozlása - Tudj meg többet Einstein első feleségéről

Forrás: Sueddeutsche Zeitung Photo/SZ Photo / Scherl/Scherl -
feleség Mileva Marić relativitáselmélet magazin Albert Einstein
Mileva Marić vagy teljes asszonynevén Mileva Marić-Einstein egy olyan női alak, aki a közelmúltig a történelem homályába veszett, holott egyre több kutatás támasztja alá, hogy nem csupán Albert Einstein magánéletében, de tudományos karrierjében is igen jelentős szerepet játszott. Nélküle talán Nobel-díjat sem kapott volna Einstein.

Mileva Marić 1875-ben született Titelben, az Osztrák–Magyar Monarchiában, a mai Szerbia területén. Apja, Miloš Marić erősen támogatta lánya oktatását és szorgalmazta, hogy olyan iskolákba járjon, amelyekben a gyengébbik nem képviselői akkoriban még nem igazán tanulhattak. Mileva érdeklődése és tehetsége azonban utat tört magának, így

a tanulmányait a zürichi Műegyetemen folytathatta, ahol találkozott Albert Einsteinnel.

Kezdetben csupán barátság és a tudományok iránti lelkesedés kötötte őket össze, ám később mélyebb vonzalom alakult ki köztük. Einstein családja nem nézte jó szemmel a kapcsolatot, egyrészt mert Mileva 3 évvel idősebb volt Einsteinnél, másrészt pedig azért, mert a lány szerb ortodox volt, míg Einstein zsidó. A pár nem is házasodott össze, bár a hivatalos indok nem a családi ellenérzés volt, hanem az, hogy Einstein addig nem akart nősülni, míg biztos állást nem szerez.

Albert Einstein és Mileva Maric Forrás: Sueddeutsche Zeitung Photo/SZ Photo / Scherl/Scherl


Mileva, bár nagyon jó érzéke volt a matematikához és a fizikához, és jó jegyeket is szerzett az egyetemen, a szóbeli záróvizsgáján mégis megbukott. Nem sokkal ezután az is

kiderült, hogy terhes, így kénytelen volt visszamenni a szüleihez, hogy világra hozza első közös gyermeküket,

Lieserl-t, akiről a nevén kívül szinte semmiféle adat nem maradt fenn, nagy valószínűséggel vagy meghalt, vagy Mileva és Einstein lemondtak róla és örökbe adták.

Kié a relativitáselmélet valójában?

Einstein végül szerzett egy állást, így 1903-ban végre elvette Milevát, aki végleg lemondott arról, hogy befejezze tanulmányait. Helyette inkább Einstein kutatásait segítette minden lehető módon, közös munkájuk pedig kivételesen termékenynek bizonyult. Együtt dolgoztak az általános relativitáselméleten, és Mileva matematikai hozzáértése jelentősen segítette Einsteint az összetett egyenletek megoldásában.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy felesége munkája nélkül meg sem születhetett volna Einstein relativitáselmélete.

Közben két gyermekük is született: 1904-ben Hans Albert és 1910-ben Eduard, viszonyuk azonban egyre inkább megromlott. Mileva elköltözött a gyermekeivel, mivel azt sejtette, hogy a férje csalja, méghozzá a saját unokatestvérével. A pár végül elvált, Einstein pedig feleségül is vette unokahúgát.

A válás után Mileva visszavonult a tudományos kutatásoktól és gyermekei nevelésének – ezen belül is főleg skizofréniában szenvedő Eduárd fiuk gondozásának - szentelte magát. Anyagilag eleinte nagyon nehéz helyzetbe került, ám amikor Einstein megkapta a Nobel-díjat, a vele járó pénzjutalmat volt feleségének adta – pont úgy, ahogyan azt a válásukkor megbeszélték...

Tete, Mileva és Hans Albert Forrás: semanticscholar.org

Abban az időben, amelyben Mileva élt, kevés lehetőség kínálkozott a nőknek a tudományos karrierre és elismerésre. Ráadásul az Einstein-Mileva kapcsolat részletei sem voltak mindig átláthatóak, és sok dokumentum elveszett vagy megsemmisült.

Az utóbbi években azonban a kutatók egyre inkább elismerik Mileva Marić jelentőségét és hozzájárulását Albert Einstein tudományos munkásságához.

Egyes feltételezések szerint Mileva azért vonult vissza a tudományos világtól, mert elnyomták és háttérbe szorították, mint nőt, holott Einstein sikereinek egy része az ő segítsége nélkül létre sem jöhetett volna. Hogy mindez milyen mértékben igaz, az még most sem teljesen tisztázott, egy azonban tény: ő volt Albert Einstein első felesége, valamint tudóstársa, és hogy jelentős befolyása lehetett a világ egyik legnagyobb elméjére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.