TOP 10: ezek a kedvenc filmhőseink Tom Cruise alakításában

filmszerep mozi Tom Cruise karrier
Július 13-tól vetítik a hazai mozik a Mission: Impossible: Leszámolás – Első részt, amiben Tom Cruise újra a szuperkém Ethan Hunt bőrébe bújik, visszatérve ezzel karrierje egyik leghíresebb szerepéhez. Itt az ideje, hogy listára gyűjtsük a többit is.

10. Frank T. J. Mackey – Magnólia

Arrogáns, a nézőket szemfényvesztéssel szédítő, nevetségesen macsó: az ellendrukkerei szerint ilyen Tom Cruise, és ilyen ebben a filmben a motivációs guru Frank Mackey karaktere is, aki a Magnólia egyetlen nap történetét elmesélő, párhuzamos sorsok kirakósából álló tablójának fontos darabja. És akit nem tudott volna ilyen jól eljátszani Tom Cruise, ha nem ugyanilyen lenne.

9. Les Grossman - Trópusi vihar

Tom Cruise híres arról, hogy minden filmjében főszerepet játszik, és hogy nagyon figyel az imidzsére. Ehhez képest ebben a filmben alig néhány percre bukkan fel, akkor is szinte felismerhetetlen a kopasz, szőrös, gusztustalan filmproducer szerepében. Mindenki imádta.

8. Vincent – Collateral – A halál záloga

Ősz hajjal se sokat lehetett látni a karrierje során az immár 60 felett járó filmsztárt. A ritka kivétel egy bérgyilkosos film, ebben pedig funkciója is akad a szürke hajnak és szürke öltönynek: minél kevésbé feltűnő a megjelenés, annál kevesebben fognak emlékezni a tett helyszínén a gyilkosra, aki egyetlen éjszaka, egy túszul ejtett taxis segítségével tart halálos körutazást.

7. David Aames – Vanília égbolt

Spanyol film amerikai újrafeldolgozásában játszotta el az egyik legemlékezetesebben romantikus és leginkább szívfacsaró, de közben egyáltalán nem giccses szerepét Cruise. A magát a világ urának képzelő, majd szinte mindent elveszítő aranyifjú és szerelmeinek története ráadásul a valóság különböző szintjeivel is eljátszik.

6. Lestat – Interjú a vámpírral

Ki annyira karizmatikus, hogy el tudjuk róla hinni Brad Pitt elcsábítását (többek között) a vámpírlét sötétségébe? Tom Cruise esetében fel sem merült a kétség, a történet további alakulása miatt pedig megszületett a karrierjében oly ritka főgonosz-szerep is.

5. Dr. William Harford – Tágra zárt szemek

Álompár a valóságban, és álompár a filmben is: a rendezőlegenda Stanley Kubrick utolsó filmje alaposan rájátszott a hatásában arra, hogy a főszereplői az életben is házasok. Az erotikával teli történetben így még kínzóbbá válik a másik iránti kétség, még fájdalmasabbak az előkerülő titkok.

4. Ron Kovich – Született július 4-én

Tom Cruise karrierjének első Oscar-jelölését hozta el a vietnámi veterán története, aki Amerika hős fiaként nyomorodik meg a háborúban, hogy hazatérve új életet kelljen kezdenie, és átértékelnie magában mindent, amit addig gondolt a világról.

3. Charlie Babbitt - Esőember

A kezdetben felelőtlen, de aztán jó útra térő, a helyét megtaláló sikerember jellegzetes karaktertípus Cruise karrierjében, és a színésznagyság Dustin Hoffman mellett sem vallott szégyent vele, sőt: az autista fivérét számításból maga mellé vevő aranyifjú történetével az 1990-es évek egyik emblematikus, Oscar-díjas mozisikerét hozták össze.

2. Pete „Maverick" Mitchell - Top Gun-filmek

Az első Top Gun-film tette szupersztárrá az akkor még kicsattanóan fiatal Tom Cruise-t. A második Top Gun-film a világjárvány miatti halasztások után, a mozik újranyitása alkalmából bizonyította be, hogy Tom Cruise az utolsó igazi mozisztár, akinek a kedvéért a nézők még mindig elzarándokolnak a nagyvászon elé.

1. Ethan Hunt - Mission: Impossible-filmek

28 év és 8 film: nem akármilyen számok fémjelzik azt az időszakot, amiben Tom Cruise jelentti a szuperkém Ethan Huntot, de igazából az egész Mission: Impossible-szériát is. A karakter és a filmsorozat vele együtt változott, végigkövetve a karrierje alakulását, így nem is lehetett kérdés a listánk első helye. Ráadásul jövő nyáron érkezik a Mission: Impossible: Leszámolás második fele, hiszen egyszerre forgatták a most moziba kerülő darabbal, és egy történetet mesélnek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.