A Lebensborn-program, avagy a nagy náci embertenyésztés: szuperbabákat hoztak létre

Forrás: Bundesarchiv/O.Ang./Wikipedia -
magazin világháború náci fajelmélet embertenyésztés Lebensborn
A náci ideológia sokak számára ismert a rettegett koncentrációs táborok és a holokauszt kapcsán, de kevesebben hallottak a Lebensborn-programról. Ez a rejtélyes és egyben megdöbbentő embertenyészet a „tiszta árja" népesség növelését tűzte ki céljául. Több ezer gyermek született a náci kezdeményezés során.

A Lebensborn („életforrás" vagy „az élet tavasza") programot, amely 1935-ben indult és a második világháború végéig tartott, Heinrich Himmler SS parancsnok indította és azt a célt szolgálta, hogy megfordítsa a csökkenő németországi születési arányt, valamint gyarapítsa a "tiszta árja" populációt.

A Lebensborn-program és a náci fajelmélet

A Lebensborn-program szorosan kapcsolódott a náci fajelmélethez, amely az árja faj fölényét hirdette.

Az árják, az elmélet szerint mind külső, mind belső tulajdonságaikat tekintve tökéletes emberek, akik adottságaik révén arra hivatottak, hogy uralkodjanak a többi ember felett.

Az árja faj tagjai bátrak, intelligensek, határozottak, de külső jegyek is utalnak arra, ha valaki ebbe a kasztba tartozik: a testfelépítése arányosan magas, a haja szőke, a szeme pedig kék, zöld vagy szürke.

Bizarr embertenyésztés és gyermekrablások

A programról több legenda is kering, de az biztos, hogy tiszta vérvonalú nőket "egyesítettek" árja férfiakkal, amelyből utána megszülethettek a szuperbébik.
Egyes források szerint akadtak olyan lányok és nők, akik önként vállalkoztak a küldetésre, mert egyetértettek az ideológiával, más források azonban megfélemlítést és erőszakot emlegetnek. Ráadásul a kezdeményezésben nem csupán német nemzetiségű nők vehettek részt, a programot a megszállt területeken is meghirdették a nácik – a norvég lányok például kifejezetten kívánatosak voltak a program szempontjából szőke hajuknak és világos szemüknek köszönhetően.

Lebensborn-programban a tiszta vérvonalú nőket "egyesítettek" árja férfiakkal, amelyből utána megszülethettek a szuperbébik Forrás :Bundesarchiv, Bild 146-1969-062A-56 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de/commons.wikimedia.org

A Lebensborn zászlaja alatt azonban nem csupán embertenyésztés, de emberrablás is zajlott. A megszállt területekről is lopták a gyerekeket.

Miért vettek részt a nők a Lebensborn-programban?

Az, hogy ki vett önszántából részt a programban és kit kényszerítettek, a múlt homályába vész, az azonban biztos, hogy több tízezer gyermek született így. A Lebensborn-gyerekek és anyjuk számára otthonokat, kórházakat hoztak létre és magas színvonalú egészségügyi ellátást, valamint kiemelkedően jó életkörülményeket biztosítottak.

Sokak valószínűleg azért is jelentkezhettek önként a Lebensborn-programba, mert így a saját és születendő gyermekük jövőjét is biztosíthatták a háború alatt.

A Lebensborn-gyerekek és anyjuk számára otthonokat, kórházakat hoztak létr Forrás: Bundesarchiv/O.Ang./Wikipedia

Azzal persze kevés résztvevő volt tisztában, hogy - főleg, ha nem német az anya -, a gyermeket nem tarthatja meg, hanem kis idővel a születést követően le kell mondania róla, hogy ellenőrzött, árja szülőknek adják vagy átnevelő otthonokba helyezzék el a kicsit.

Üldözték, kiközösítették vagy megölték őket a háború után

A megszállt területeken található Lebensborn-házak lakóit a háború után közmegvetés és gyűlölet övezte. Az anyákat kiközösítették, az ott maradt vagy elrabolt és otthonokban elhelyezett gyerekeket elhanyagolták, bántalmazták, de az sem volt ritka, hogy megölték.

Az egyik leghíresebb Lebensborn-baba az ABBA norvég származású énekesnője, Anni-Frid Lyngstad, (balról) Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad és Benny Andersson Forrás: AFP/Lindeborg


Az egyik leghíresebb Lebensborn-baba az ABBA norvég származású énekesnője, Anni-Frid Lyngstad, akit a nagymamája a megaláztatás és üldöztetés elől Svédországba menekített.

A Lebensborn-gyerekek története szomorú és döbbenetes, hiszen akár elrabolták őket, akár a program keretén belül jöttek a világra származásuk örökre megpecsételte a sorsukat.

Ha érdekelnek a hasonló témák, olvasd el ezt a cikket is: Női szörnyetegek a náci haláltáborokban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.