Székely rajzfilmsorozat a világhírnév kapujában

Forrás: Székelyföldi Legendárium -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy sikernek örvendő, elsősorban székely legendákat és mondákat tematizáló kezdeményezés alapját képező rajzfilmsorozat évadai egyre szélesebb közönséget szólítanak meg. A kezdeti célkitűzés először a Kárpát-medence, majd később a világ számos pontjáról származó történetekkel bővült és bővül napjainkban is. A természetvédelemre, a hagyományok megidézésére és ápolására is nagy hangsúlyt fektető, komplex alkotássorozat kapcsán a jövőbeli tervekről és lehetőségekről Fazakas Szabolccsal, a Székelyföldi Legendárium alapítójával és tulajdonosával beszélgettünk. <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]-->

A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse átadja Székelyföld szellemi kulturális örökségét. Az alkotók elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet és könyvet készítettek el, majd további, változatos formában próbálták elérhetővé és szerethetővé tenni legendagyűjteményüket: hangoskönyveket, színezőt és különféle fejlesztő játékokat terveztek, majd hódító útjára indították nagy sikerű a rajzfilmsorozatukat is. „Leginkább a határon túlra vándorolt magyarok keresik és veszik meg a Legendáriumhoz köthető tartalmainkat, elsősorban azért, hogy segítségükkel gyermekeiket neveljék, s mindezt magyar nyelven tegyék.” – foglalja össze kérdésünkre Fazekas Szabolcs – „Mi tulajdonképpen az otthonról elszakadtak után küldjük az itthon maradt legendáikat: a szülők szívesen mutatják be ily módon gyermekeiknek távoli szülőföldjüket.”

Forrás: Székelyföldi Legendárium

„Először a rajzfilmsorozattal szeretnénk betörni a világpiacra, mellyel hamarosan az Amazonon keresztül is elérhetők leszünk, de tárgyalásban vagyunk több tévével is; Romániában az országos csatorna már átvette a műsorunkat. A terveink szerint a rajfilmsorozaton keresztül az egész Legendáriumot kivisszük határon túlra.” – fogalmaz Szabolcs. „Én úgy látom, hogy napjaink világsikerű rajfilmjei is legendákra épülnek, mint az Így neveld a sárkányodat, vagy a Kung Fu Panda, de a mi sorozatunkban egy legendamentő csapat működik: ilyen típusú alkotás pedig jelenleg nincs a piacon.”

„A Legendárium-projekt igényelte, hogy legyen egy rajzfilmstúdió, ez a brandépítésünk egyik alapja volt – mesél a kezdetekről az elkötelezett alapító - de természetesen többéves munka kell még ahhoz, hogy eljussunk arra a szintre, hogy nemzetközileg is ismertekké váljunk.” Bár beszélgetésünk során Szabolcs is megjegyezte, hogy az animációs piac az elmúlt öt évben nem feltétlenül támogatja a családcentrikus filmeket, a jövőjüket mégis abban látja, hogy „saját tartalmakat készítünk, fejlesztünk, és ezeket futtatjuk be. Fényes jövőt látok magunk előtt, hiszen komoly létjogosultsága van egy 3-4 évestől egészen 12 éves korú gyermekeknek szóló, erőszakmentes, oktató jellegű rajzfilmnek.”

Forrás: Székelyföldi Legendárium

Míg az első évad cselekménye szerint a két testvér, Zete és Rika belecsöppent a székely legendák titkos világába, hiszen megtalálták a Varázspatkót, a második évadban kijönnek Székelyföldről, elmozdulnak a Kárpát-medence irányába, ugyanis máshol is vannak legendák és mondák. A kultúrszolgálat főhadiszállása természetesen továbbra is a Mesefa marad, a rajfilmsorozat középpontja Székelyföldön van, egy-egy székely legenda kapcsolódik majd a nyugati legendákhoz.

Szabolcsék a székelyföldi turizmus fellendítése érdekében a Szejkefürdőre álmodták meg a Mini Erdély Parkot, ahol több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét láthatják az érdeklődők. Az alkotók célja cél, hogy bemutassák Erdély építészeti sokszínűségét, hiszen „aki kicsit is ismeri Erdélyt, az tudja, hogy egy multikulturális vidékről beszélünk, és ezt a tényt sose szabad elfelejteni. A bemutatott épületek és egyéb alkotások között vannak olyanok, amelyek ma már nem léteznek, vagy erősen romos állapotban találhatóak. Így a makettek által azokat újra a fénykorukban levő állapotukban láthatjuk.” – olvasható a sokszínű létesítmény weboldalán. „Remélem előbb-utóbb véget ér a pandémia és az emberek elkezdik újra elfedezni a kincseinket, hiszen a létesítményt átszövi a Legendárium brandje: az ezt tematizáló mozi és játszótér is szeretettel várja látogatóit. Korábban évente átlagosan tízezer embert járt felénk, tavaly összesen 107 ezer. Úgy tudjuk, sok család gyakran látogat ki gyermekével a legendák helyszíneire is.” – teszi hozzá Fazekas Szabolcs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.