Egy izgalmas úti cél a természet és történelem szerelmeseinek: Az ezerarcú Honduras

Forrás: Thinkstock -
Honduras Közép-Amerika utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár sokan úgy emlegetik, mint a világ egyik legveszélyesebb országát, Honduras az utóbbi években a kalandvágyó turisták népszerű célpontjává vált. Kellemes időjárás, fantasztikus élővilág, maja romok, hatalmas nemzeti parkok – csak néhány ok, amiért érdemes felvenni a bakancslistádra ezt a gyönyörű trópusi paradicsomot. Az utazás alatt azonban fokozottan figyelned kell a biztonsági és higiéniai előírások betartására!
Forrás: Thinkstock

Honduras, a meglepetések földje

A Közép-Amerika szívében található Hondurasi Köztársaság nem túl nagy mérete ellenére hihetetlen sokszínű és sokoldalú. A trópusi esőerdők, a bájos gyarmati városok és a régészeti lelőhelyek mellett a gyönyörű karibi strandokat is az ország vonzerejének tartják. A legjobb az egészben, hogy ezek a természeti és történelmi szépségek viszonylag közel vannak egymáshoz, így néhány napos kirándulással is könnyen elérhetőek.

A guatemalai határ közelében lévő Copán romvárosa egyike az ősi maja civilizáció legfontosabb emlékének, amit a 19. században tártak fel. A piramisokból, teraszokból és faragott sztélékből álló „Akropolisz" rendkívül egyedi világot tár a látogatók elé. Hondurasban mindig kellemes az idő, és vadregényes rezervátumai mindenki számára remek időtöltést nyújtanak. A volt spanyol gyarmat egy különleges közösséggel való találkozásra invitálja az ideérkezőket.

A karibi és afrikai őslakosok keveredéséből létrejött garifuna népcsoport a mai napig őrzi hagyományait, és olyan élményt nyújt ezeknek a falvaknak a felkeresése, amivel sehol másutt nem találkozhatsz Közép-Amerikában.

Forrás: Thinkstock

Köd borította hegyektől a türkizkék tengerig - minden nap új élmény

Honduras kiváltsága rendkívüli természeti és kulturális gazdagsága, ami a hegyektől a tengerig hihetetlenül változatos szabadidős programokat és élményeket nyújt. A „turisztikai ipar" évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az utazók számára lehetővé tegye olyan vonzó helyszínek megközelítését, mint pl. a világörökség részét képező Río Plátano Bioszféra Rezervátum, ahol a több mint 2000 őslakos ma is szigorúan őrzi a hagyományos életformát.

Az ország nemzeti parkjai egyedülálló felfedezőtúrákat kínálnak, a mangrove erdők és a buja lagúnák tökéletes búvóhelyéül szolgálnak a majmoknak, az aligátoroknak és a híres karibi lamantinoknak. A sűrű erdőkkel körülvett Lago de Yojoa rendkívül látványos, és remek lehetőséget nyújt sok száz madárfaj megfigyelésére, ám a San Pedro Sula-tól 45 km-re lévő Cusuco Nemzeti Parkban is számos őshonos fajjal találkozhatsz.

Life.hu tipp

Ha nemcsak túrázni szeretnél, hanem az autentikus ízeket is megkóstolnád, ne hagyd ki a baleadát, amit a szegény emberek burritójának is neveznek. A part menti éttermekben kitűnő tengeri ételeket és húsokat rendelhetsz, amihez köretként sült főzőbanánt kínálnak.

A Life.hu extra tippje

Egzotikus nyaralásra vágysz? Kalandozz Mexikóban! Fedezd fel az ősi városokat, indián falvakat, melyek máig őrzik a maja hagyományokat. Gyönyörködj Mexikó legszebb vízeséseiben, tölts el néhány napot a riviérán, a karibi tengerparton. Mexikó-Maják nyomában-Karibi pihenéssel-419.500Forint/fő/12éjtől

Kalandozás elfeledett szigetek között

Aki háborítatlanul szeretné élvezni a napsütést és tökéletes trópusi nyaralásra vágyik, annak a Hondurashoz tartozó Bay Islands egyedi hangulatú szigeteit javasoljuk. A legnagyobb sziget, Roatan gyönyörű strandokkal tarkított, ahol egész nap heverészhetsz a parton, és a korallzátonyok gazdag élővilága garantáltan elkápráztat majd téged is.

Guanaja talán a legbujább sziget, ami vízeséseivel, fenyőerdőivel és fehér homokos strandjaival az idilli kikapcsolódás záloga, így nem véletlen, hogy a hollywoodi sztárok kedvenc úti céljai közé tartozik. A szigetcsoport legkisebb tagja Utila, és könnyen megközelíthető La Ceiba-tól hajóval vagy repülővel. A jórészt érintetlen egzotikus sziget igazi mennyország a búvárok számára, ám a brit, a spanyol és az amerikai örökség egyedülálló keveréke is izgalmas élményeket fog nyújtani az idelátogatók számára.

Forrás: Thinkstock

Ismerd meg a gyarmati múlt emlékeit!

A pihenés és a szabadtéri kalandok mellett kulturális kiruccanásra is lehetőséged nyílik Hondurasban. A hegyekkel körülvett főváros, Tegucigalpa a második legnagyobb város Közép-Amerikában, és a Choluteca-folyó szeli ketté. A nyüzsgő utcák a nappali órákban viszonylag kevés veszély rejtenek, de sötétedés után nem árt taxit bérelned. A régi városmag többnyire elveszett, de ha jobban körbenézel, még mindig sok gyarmati épületet láthatsz.

A gótikus katedrális, a Le Leona Park, a monumentális Krisztus szobor és az állatkert a fontosabb látnivalók közé tartoznak, ám különleges hangulatuk miatt a közeli bányavárosokra is érdemes időt szánnod. Tegucigalpától kb. 90 km-re északra található az egykori főváros, Comayagua, ahol nyomon követheted a gyarmati múlt emlékeit. A Karib-tenger partján lévő La Ceiba remek kiindulópont, ha a Bay-szigeteket és a nemzeti parkokat szeretnéd meglátogatni.

Life.hu tipp

A karibi üdülőváros, Tela környékén vannak a legszebb garifuna falvak a világon, a Lancetilla Botanikus Kertben pedig egzotikus növényritkaságokat csodálhatsz meg.

Hasznos tanácsaink az utazáshoz

Honduras nem tartozik a világ legbiztonságosabb országai közé, amiről a saját szemeddel is meggyőződhetsz. Ezért célszerű a főbb turisztikai központokban tartózkodnod, mivel ezek általában biztonságosak, és ha több napot töltesz a fővárosban vagy San Pedro Sulában, több szempontból is ajánlott az útikönyvek vagy az utazási oldalak kínálatából szállást választanod. Amikor a különböző turisztikai helyekre indulsz, csak az ismert busztársaságok járataira szállj fel, az értéktárgyaidat tartsd mindig védett helyen, és csak annyi készpénz legyen nálad, amennyi feltétlenül szükséges. Honduras utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik,bővebb infót ITT találsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.