Lisszabon, ahol legszívesebben le sem szállnál a villamosról

Forrás:Polesz Ábel -
óceán Lisszabon strand utazás Cascais villamos városlátogatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fel és lefelé robogsz a dombokon, és úgy érzed, hogy beszorul a sárga, antik villamos a szűk sikátorba? Akkor jó helyen jársz - megérkeztél Lisszabonba, a hét domb városába!

A 28-as villamos - ami először a turista eszébe jut, ha Lisszabonról hall - nem mese, hanem maga a csoda. Nem véletlenül lett a város egyik jelképe; ennél karakteresebb látni- és élvezni való nincs az egész városban, amely a mediterrán kisváros nyugodtsága és a nyüzsgő nagyváros fura egyvelege. Az egyetlen kocsiból álló szerelvény olyan erővel kanyarog, rohan fel a dombtetőre, majd robog lefelé, hogy a Budapesti nagykörúti villamosokhoz szokott utazó csak pislog: nem a combinón, hanem a hullámvasúton volt utoljára ilyen érzése.

Lisszabon 28-as villamos Forrás: Polesz Ábel

Ha a sebesség és erő nem elég, akkor még attól is borzonghatsz, hogy a szűk sikátorokban sétáló turista vajon matricaként végzi-e a házfalon, ha elhúz mellette a villamos, vagy pedig folytatni tudja városfelfedező túráját? Mert azt valóban kár lenne így befejezni, hisz rengeteg a látnivaló. Érdekes módon nem úgy kell elképzelni a város nevezetességeit, hogy ránézünk a térképre és egymásba érnek az építészeti remekek. Természetesen vannak templomok, vár, patinás épületek, szökőkutak, terek, de mégsem ezek határozzák meg a hangulatot. Az egész, alig több, mint fél millió lakosú város belvárosa egy nagy látnivaló, amit a zegzugos utcácskákban csatangolva kell felfedezni, illetve átélni. Szinte mindennek egységes, pasztell színe van, ami abszolút nyugalmat áraszt. A bézs, drapp színű épületek egységét csak a hagyományos portugál csempefestészet remekei, a kék, néha zöld csempével borított házak törik meg. Ez a kültéri burkolat pont annyira sajátosan portugál, mint kedvencünk, a villamos.

Forrás: Life.hu

Belváros

Amikor megkérdeztük a szálloda recepcióján, hogy mit kellene megnéznünk, három városrészt ajánlottak a figyelmünkbe: a belvárost, az új és modern városrészt és a Belem torony környékét. A belvárosban szálltunk meg, így csak ki kellett lépni a metróból és máris a nyüzsgő városközpontba csöppentünk a Baixa-Chiado megállónál, ami tökéletes kiindulópont a város felfedezésére. Azonnal mindennel szembesültünk, ami elbűvölt Lisszabonban: a fekete-fehér kockakővel mintára kirakott járdák és terek,

Lisszabon kővel kirakott tér Forrás: Polesz Ábel

a színes szalagokkal feldíszített, híres szórakozónegyed, a Bairro Alto,

Forrás: Polesz Ábel

a meredek utcán közlekedő siklóvasút, amely három helyen működik a városban-,

Lisszabon funiculare Forrás:Polesz Ábel

a portugál sütemény specialitást, a pastel del natát áruló süteménybolt, a Miradouro de Santa Catarina nevű kilátóhely, ahonnan a város legimpozánsabb hídját, a két kilométer hosszú, a San Fancisco-i Golden Gate mintájára épült Április 25. hidat is megcsodálhatjuk, és persze itt is átrobog a villamos.

Lisszabon látkép Forrás: Life.hu

A térről gyalog érdemes a buli- és étterem negyeden keresztül elsétálni a megépülése óta turistalátványosságnak számító Elevador de Santa Justa nevű, öntöttvas szerkezetű, függőleges működésű közterületi liftig, mely összeköti a történelmi belvárost a Felsővárossal. A lift tetejéről lenyűgöző panoráma nyílik Lisszabon belvárosára és a várhegyre. De több, a dombok tetején megbújó, kilátóként működő térről is megcsodálhatjuk felülről a várost. Ha nem akarsz gyalogolni, a 28-as villamossal fél órás kanyargás után is eljuthatsz a Martin Monitz végállomásnál található belvárosba. Útközben több helyen érdemes leszállni és nézelődni, a várnál, a katedrálisnál, és a vár fölötti Miradouro da Senhora do Monte kilátóhoz is megéri felbaktatni.

Belem negyed

A másik felfedezésre váró negyed a Belem torony és környéke, ahová a belvárosból 20 perc alatt, hévvel jutsz el el. A gyakran város jelképeként feltüntetett, 16. századból származó Belém-torony egy gótikus erődítmény, ami sokkal kisebb az elképzeltnél.

Lisszabon Belem torony Forrás:Polesz Ábel

Egy ácsolt hídon lehet besétálni, de csak 18 óráig. Innen tökéletesen rálátunk a Tejo folyó túloldalán álló, 82 méter magas talapzaton álló, Lisszabon városa felé forduló, 28 méter magas Krisztus szoborra, ami az egyik legmagasabb portugáliai építménynek számít. A toronynál található a Szent Jeromos-kolostor, ami 1983 óta az Unesco Világörökség részét képezi. A Belem negyedben a kolostor mellett egy másik, nem csak turisták által kedvelt célpontja a „Pasteis de Belem” nevű süteménybolt található, amelynek tipikus, kék csempékkel kirakott épülete egy hatalmas, forgalmas cukrászdát rejt. Itt 1837 óta, titkos recept alapján sütik a belémi kosárkát, amelynek alapja egy réteshez hasonló állagú, zsíros tészta. Ebbe kerül a folyékony tojásos tejkrém, melyet hirtelen magas hőmérsékletű kemencében sütnek ki. A teteje karamellizálódik, de a krém folyós marad. Isteni finom, megéri sorba állni érte!

Forrás: Pasteis de Belem

Modern negyed

A harmadik legérdekesebb városrész a Tejo folyó torkolatánál épült modern negyed, a Parque das Nacoes, azaz Nemzetek parkja. Az 1998-ban megrendezett Expo egykori területe ma szabadidős parkként is funkcionál, ezenkívül ma viszont szállodákat, bevásárlóközpontot, sok új irodát, lakóépületet, egy hatalmas Óceanáriumot foglal magában, ezenkívül a kulturális tevékenységek közkedvelt városrésze. A vízparton egy 1 km hosszú, turista látványosságnak számító, kötélpályás "telekabin" közlekedik a folyó és az ég között.

Lisszabon új negyed egykori Expo területe Parque das Nacoes Nemzetek parkja Forrás: Polesz Ábel

Standolás - írány az óceán part, Cascais

Cascais Lisszabon körzetéhez tartozó település Portugáliában, a főváros elegáns, kozmopolita elővárosa, egyben kedvelt turistacélpont. Csak egy fél órányira található a belvárosból, ahonnan hévvel könnyedén megközelíthető. Már a végállomás, Cascais előtt is találhatóak kiépített strandok, például a Monte Estoril és az Estoril nevű megállónál, de érdemes egy kicsit tovább utazni, és az óceán parti fürdőzés mellé egy tündéri tengerparti kisvárost is felfedezhetsz. Az óceán viszont elég hideg, nem biztos, hogy hosszasan tudsz majd benne pancsolni. De megéri legalább megmártózni benne, mint ahogy Lisszabonba is muszáj egyszer eljutni!

Forrás: Polesz Ábel

Life.hu tipp

A Wizzair heti két járatot üzemeltet a portugál fővárosba, hétfőn és pénteken, de naponta elrepülhetsz ide a nemzeti légitársasággal is. Érdemes az árakat alaposan megnézni, akár már 40 ezer forint körüli jegyet is ki lehet fogni fapadossal.
Érdekel a víz alatti világ? Lenyűgöző akváriumok, amitől eláll a szavad!http://www.life.hu/lifeutazas/20150827-szuper-akvariumok-a-vilagban-genova-durban-berlin.htmlHa volt már valaha saját akváriumod, akkor pontosan tudod, hogy nem olyan egyszerű a gazdájának lenni: ügyelni a víz minőségére, megfelelően etetni a halakat, ellenőrizni a növények állapotát... Képzeld csak el, hogy mennyi időt, energiát és odafigyelést igényel ezeket a több millió literes tartályokat karbantartani, hogy minden látogatónak elakadjon a lélegzete a látványtól!Utazás--Citromillatú dolce vita - A Sorrentói-félsziget téged is megbabonáz!http://www.life.hu/lifeutazas/20150819-utazas-es-kirandulas-a-sorrentoi-felsziget-legjobb-helyei.htmlA Sorrentói-félsziget az egyik olyan hely Olaszországban, ahová elképesztő mennyiségű turista érkezik évente, és az okok egyszerűek: pezsgő éjszakai élet, finom ételek, leírhatatlan természeti tájak, balzsamos időjárás. De nyáron van egy másik aspektus is, ami felülmúlja az összes többit: a csillogó kék tenger, minden szépségével, szerethetőségével. UtazásThinkstockVakációzz Kárpathoszon, nem fogod megbánni!http://www.life.hu/lifeutazas/20150818-utazas-es-kirandulas-karpathos-nagyon-jo-uticel.htmlKarpathoszt csak a közelmúltban fedezték fel, mint turisztikai célpontot, és ha ellátogatsz ide, olyan érzésed lesz, mintha egy időgépbe kerültél volna. A Kréta és Rodosz között félúton fekvő sziget sokszínű, erős hagyományokkal rendelkezik, így valószínűleg egyike azon kevés helyeknek, ahol megtapasztalhatod az igazi görög vendéglátást és életmódot.UtazásThinkstockSzabadítsd fel belső energiáidat - Meseszép jógahelyek Pugliától Tirolighttp://www.life.hu/lifeutazas/20150817-utazas-meseszep-jogahelyek-pugliatol-tirolig.htmlÚgy érzed, hogy a mindennapi stressz teljesen lemerítette az energiakészleteidet? Szükséged van pihentető lazításra, testi-lelki felfrissülésre? A jóga egyre növekvő népszerűsége azt jelenti, hogy bármerre is jársz a világon, könnyen találhatsz olyan gyönyörű helyeket, ahová visszavonulhatsz feltöltődni, és ahol igazán önmagadra figyelhetsz!Utazás--Nyüzsgés, pihenés, kirándulás egy helyen - 4 szuper üdülőhely Bulgáriábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150810-bulgaria-utazas-nyaralas-szuper-tengerpartok-albena-primorszko-ahtopol-irakli.htmlAkár a nyüzsit, akár a nyugalmat keresed, Bulgária tengerpartjain mindenképp találsz az ízlésednek megfelelő üdülőhelyet. Megmutatjuk a legjobbakat!UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.