Rab (sziget) bor Horvátország gasztronómia halétel szőlő sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátország az egyik legfelkapottabb nyaralási célpont a magyar turisták körében. Hogy miért? Mert közel van hozzánk, autóval is könnyen megközelíthető, és ízlésünktől, hangulatunktól függően sok száz sziget közül válogathatunk. A gasztronómia talán az utolsó gondolat, ami eszünkbe jut a déli szomszédunk kapcsán, pedig a vakáció alatt életre szóló kulináris élményekkel gazdagodhatunk. Mutatjuk a legízletesebb helyeket!

Dalmát borok bűvöletében

Ha te és a párod is rajongói vagytok a zamatos nedűknek, és szeretnétek felfedezni a horvát borászatok remekműveit, akkor irány Korčula! A szőlőültetvényekkel, olajfaligetekkel és aleppói fenyőkkel borított sziget Horvátország zöld gyöngyszeme, amit az idilli strandok tesznek még vonzóbbá.

Korčula Forrás: Dreamstime

A természet nyújtotta szépségek és a gazdag kulturális örökség mellett Korčula a szőlőtermelésről is híres, és a helyi pincészetekben betekintést nyerhettek a borkészítés fortélyaiba. Nagyon ajánljuk, hogy kóstoljátok végig az itteni nedűket, amelyeket lendületes karakterük és jellegzetes aromájuk tesz igazán egyedivé. A pošip és a grk őshonos a dalmát szigetvilágban, ezekkel egyébként sok termelő foglalkozik, de

a rukatac is megér egy misét, amit halételekhez, frissen sültekhez ajánlott fogyasztani, 12°C-on.

Megéri megkóstolni a helyi borokat Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

A Korčula óvárosától 5 km-re fekvő Lumbarda egy kis halászfalu, ahová egy fenyőerdőkkel és olajfaligetekkel övezett festői út vezet. Naplementében egyszerűen mesés a látvány, egy autentikus dalmát vacsorával pedig megkoronázhatjátok az estét!

A Life.hu extra tippje:

Pihenj gyönyörű fenyőerdő közelében, a tengertől 300 méterre. Itt igazán ellazulhatsz, akár kirándulni, akár wellnessre vágysz. Foglalj szállást mást most 141 900 Ft/fő/7 éjtől.

Paški sir, a sajtok királynője

Pag szigete egyedülálló jelenség az Adrián, mivel az egyik oldala teljesen kopár, így inkább egy holdbéli tájra hasonlít, semmint egy mediterrán vidékre. Bár a turisták száma évről évre növekszik, a sziget túlnyomó része érintetlen, ezért tökéletes helyszín azok számára, akik távol a város zajától szeretnék eltölteni szabadságukat.

Pag szigete Forrás: Dreamstime

Az innen származó

paški sir az egyik legismertebb sajt Horvátországban, melynek ízében érezhető a tengeri só, a friss zsálya és más illatos növények.

A különleges csemegének fiatalabb és idősebb változata is létezik, mégis az egyéves érlelésű az, ami valóban kiemelkedő élményt nyújt. A világhírű sajtot a helyiek általában jó minőségű olívaolajjal fogyasztják, de saláták és húsok mellé is remekül passzol, pelješaci borok kíséretében.

A híres Paki sir Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

A Kolanban található Sirana Gligora egy családi manufaktúra, ami 1918 óta állít elő kézműves sajtokat, és nem kevesebb, mint 21 díjat nyert az elmúlt évek során. Az üzem legizgalmasabb területe kétségkívül a kóstolóhelyiség, ahol lehetőséged lesz megízlelni és megvásárolni ezeket a finomságokat.

Érezz rá Isztria ízére!

Poreč az Isztria egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, a tengerparti miliő és a történelmi emlékek varázslatos egyvelege, ahol rengeteg érdekes látnivaló várja az utazókat. Itt minden utca és minden épület a múltra emlékeztet, amibe lépten-nyomon belebotlunk, különösen a gyönyörű óvárosban.

Poreč Forrás: Dreamstime

Kulináris élvezetek szempontjából az üdülőváros igazi kincsesbánya, a kávézók, a bisztrók és a vendéglők a mediterrán konyha receptjeit művészeti szinten fuzionálják. Akár tengeri herkentyűkre, akár grillezett húsokra támad kedved, izgalmas kalandnak ígérkezik a hozzájuk illő borok kiválasztása. Persze a vakáció nem lenne teljes a helyi finomságok feltérképezés nélkül:

az isztriai füstölt sonka sajttal és olívabogyóval remek előétel, a cukeraničići pedig egy mennyei sütemény, és az édes kísértésnek te sem tudsz majd ellenállni!

A maneštra (ez leginkább az olasz minestrone levesre hasonlít) egész napra feltölt energiával, de a fužit (hagyományos helyi tésztaféleség) is érdemes megkóstolnod, amit zamatos szószokkal kínálnak.

Készül a horvát fánk, a cukeraničići Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

Ha nemcsak a fantasztikus ízeket, de a lenyűgöző panorámát is értékeled, látogass el a Poreč szívében lévő étterembe, nem fogod megbánni!

Rab, a mediterrán életöröm szigete

Azt mondják, hogy Rab a boldogság fellegvára, amihez valószínűleg köze van az évi 2480 napsütéses órának és a gyönyörű természeti adottságoknak csakúgy, mint a gasztronómiának. A Kvarner-öböl egyik legszebb szigete méretét tekintve nem túl nagy (94 km²), de még így is számtalan látnivalót és kikapcsolódási lehetőség tartogat. Rab városa egyszerűen káprázatos, a sikátorokban sétálgatva úgy érezheted magad, mintha kincsvadászaton lennél.

Rab szigete Forrás: Dreamstime

A szigeten a kulináris különlegességekből sincs hiány: a könnyű levesek és a tenger gyümölcseiből készült fogások az egyszerűségük ellenére valódi ízorgiát nyújtanak.

Az igazi különlegesség azonban a ’rapska torta’, ez a csiga formájú édesség, aminek a mandula és a Maraschino cseresznyelikőr adja meg szívét-lelkét.

Kóstold csak meg, és érteni fogod, miről beszélünk!

Rapska torta Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje:

Konoba Rab a helyiek törzshelye. A kőkemencében sült húsok és halak íze nemcsak hogy más, mint a hagyományos módon készülőké, de maga a látvány is csodálatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.