Természetjárás egy kicsit másként: vadregényes kisvasutak itthon

Mesztegnyő kisvasút Börzsöny Csömödér utazás Zselic kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Léteznek bizonyos közlekedési eszközök, amelyek egyedülálló turisztikai élményt nyújtanak, és közelebb hozzák az emberekhez a természetet. A kisvasutak esetében az elénk táruló panoráma szolgáltatja a fő attrakciót, és hazánkban szerencsére bőven adódik lehetőség ilyenfajta utazásra. Ha kedvet kaptál egy különleges kiruccanáshoz, akkor mutatjuk, hogy merre érdemes venned az irányt!

Zalai tájak bűvöletében

A hazai turisták körében az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nosztalgiavonatok, talán azért, mert a gőzmozdony vontatta szerelvények a „boldog békeidők” hangulatát idézik. Göcsej ősszel mutatja a legszínesebb arcát, amikor a természet felölti díszes köntösét, és minden szeglete határtalan nyugalmat áraszt. A Csömödéri Állami Erdei Vasút a régió egyik kuriózuma, és mindenki számára élvezetes utazási lehetőséget nyújt.

Csömödéri Állami Erdei Vasút, Kistolmács Forrás: Zalaerdő Zrt.

A teljes vágányhossz 109 km, ám ebből mindössze 32 kilométeren kanyarog személyvonat, méghozzá Lenti és Kistolmács között. A pálya meseszép tájakon át vezet, olyanokon is, amelyeket autóval képtelenség megközelíteni. Ha sosem hallottál még szarvasbőgést élőben, szeptember 16-án részese lehetsz ennek a különleges erdei hangversenynek.

A Life.hu extra tippje

Nemcsak itthon, hanem külföldön is találhatók szép számmal kisvasutak, például a szomszédos Ausztriában. Mariazellről biztosan tudod, hogy Európa egyik leghíresebb zarándokhelye, de talán még nem hallottál a kisvasútjáról, ami voltaképpen a természet és a technika csodálatos kombinációja. A 85 km hosszú pálya Alsó-Ausztria tartományi fővárosát, St. Pöltent és Mariazell városát köti össze, ezzel utazni tényleg fantasztikus élmény! Ha családi kiruccanást tervezel ide, az alpesi hegyek között megbúvó hotel tökéletes választás lehet már 32 500 Ft/ fő/éjtől.

Nosztalgiautazás a Zselici Csühögővel

Képzeld csak el, ahogy pöfög veled a gőzös, kihajolsz az ablakából, és hűvös szellő simogatja az arcodat. Ugye, milyen jó érzés egy kicsit kizökkenni a mindennapok mókuskerekéből, és magadba szívni az erdő illatát? A kisvasút sokunk meghatározó gyermekkori emléke, és mondanunk sem kell, a nosztalgiázáson túl megannyi felfedeznivalót kínál egy-egy ilyen utazás.

Zselici Csühögő Forrás: oee.hu, mecsekerdo.hu

Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútját 1901-ben báró Biedermann Rezső építtette, hogy az erdeiben kitermelt fát el tudja szállíttatni. A vonat Almamellék és Sasrét között közlekedik, ahol minden egyes pillanat a természet közelségét hozza el neked. A környék több szempontból is remek kirándulóhely, hisz olyan érdekes látnivalókkal kecsegtet, mint például a Biedermann család egykori vadászkastélya, az erdei iskola és az ibafai pipamúzeum.

Nevezz be egy szarvasbőgés-hallgató túrára!

Kemence remek kiindulópont a Börzsönyt járó túrázók számára, de van itt más turistacsalogató is. Az erdei múzeumvasutat az Ipoly Erdő Zrt. és a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület üzemelteti, amelynek különlegességét a 600 mm nyomtávolság mellett görpályás rendszere adja.

Kemencei Erdei Múzeumvasút Forrás: kisvasutak.ipolyerdo.hu

Godóvár és Kőrózsa megállóknál érdemes megszakítani az utazást egy kirándulás erejéig, ha pedig a kisvasút történetébe szeretnéd beleásni magad, akkor a végállomáson található kiállításra is benézhetsz. Szeptember 24-én Kemencéről különvonat indul Észak-Börzsönybe, ahol lehetőséged lesz megtapasztalni, hogy milyen is a szarvasbikáktól zengő erdők hangulata. A Kemencei Erdei Múzeumvasút október végéig közlekedik.

Igazi látványrajongóknak: Mesztegnyői Erdei Vasút

A Balaton környéke nemcsak nyáron, hanem a hűvösebb hónapokban is tartogat olyan programokat, amelyek feltöltenek energiával. A tó partjától kb. 30 km-re lévő Mesztegnyő ritkán szerepel a kirándulási célok között, pedig csodálatos környezet keretezi be, és a területén húzódik a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet egy része.

Mesztegnyői Erdei Vasút Forrás: kisvasut.hu

A bringázásról sem kell lemondanod, hisz errefelé jól járható túraútvonalak vannak, ha pedig kisvasutaznál egyet, azt is megteheted október végéig. A Mesztegnyőt Felsőkakkal összekötő erdei vasút a térség természeti csodáit tárja eléd, és menet közben ritkaságnak számító madarakkal is találkozhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.