Újra megmérik a Mount Everest magasságát

Forrás: Shutterstock -
Mount Everest földrajz csúcs Csomolungma mérés Nepál hegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nepáli kormány által kijelölt hegymászókból álló csoportot küldenek a Mount Everest (Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére és annak kiderítésére, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága.

A helyiek abban bíznak, hogy az újabb mérésekkel véget vethetnek a találgatásoknak, hogy a világ legmagasabb hegye némileg zsugorodott a 2015-ös földrengés következtében.

Négy kormányzati földmerő kel útra szerdán, a Himalája hegységben lévő Mount Everest felé.
A Mount Everest hivatalos magassága 8848 méter, ezt az adatot elsőként egy 1954-es indiai földmérés rögzítette. Ezt követően számos más csoport is végzett méréseket a hegycsúcson, de továbbra is az 1954-es mérés eredményét tartják széles körűen elfogadottnak.

Nepált 2015 tavaszán egy nagy erejű földrengés rázta meg, azóta heves viták folynak arról, hogy a földmozgás következtében csökkenhetett-e a hegycsúcs magassága. A kérdés tisztázása érdekében Nepál 2017-ben úgy döntött, hogy megbíz egy földmérőkből álló csoportot egy expedíció előkészítésére.

A négy illetékes földmérő két évet töltött azzal, hogy tökéletesítsék módszereiket a hegycsúcs megmérésére, és felkészüljenek azokra a szélsőséges körülményekre, amelyek a világ tetején fogadják majd őket. Helyi tisztviselők közlése szerint a földmérők speciális felszerelésekkel indulnak útnak, hogy összegyűjtsék az adatokat a hegycsúcs valódi magasságának meghatározására.

Újra megmérik a Mount Everestet Forrás: Shutterstock

Ez az expedíció egyúttal lehetőséget teremt arra is, hogy Nepál saját méréseket készítsen a legendás hegyről, amelyről maga a himalájai ország is híres. Az Ázsia egyik legszegényebb országának számító Nepál eddig nem végzett saját mérést a Mount Everest magasságáról.

Egy amerikai csoport GPS-technológiával készült, 1999-es mérése két méterrel magasabbnak mérte a Mount Everestet. Ezt az adatot azonban csupán az Egyesült Államok nemzeti földrajzi társasága használja, a mérés eredményét nem igazán ismerték el.

Nepál és Kína között diplomáciai vita robbant ki, amikor Kína azt állította, hogy a hegycsúcs négy méterrel alacsonyabb, mint az elismert magassága.

Nepál két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a Himalája az eurázsiai- és az indiai-kőzetlemezek ütközésének eredményeként jött létre.

Pirner Alma Balin villantotta meg feszes fenekét – fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190408-pirner-alma-balin-villantotta-meg-feszes-feneket.htmlPirner Alma Balin villantotta meg formás fenekét. UtazásOrigoVilágszerte virágba borultak a cseresznyefák: fotókhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190408-vilagszerte-viragba-borultak-a-cseresznyefak.htmlVisszavonhatatlanul itt a tavasz: világszerte virágba borultak a cseresznyefák. UtazásOrigoHamarosan megnyílik Amszterdamban az 5D-s pornómozi (18+)http://www.life.hu/lifeutazas/20190404-hamarosan-nyilik-amszterdamban-az-5ds-pornomozi.html5D-s mozival várják Amszterdamban a pornófilmek rajongóit. UtazásOrigoUtazás könnyedén egy „másik világba” – Marokkói kiruccanáshttp://www.life.hu/lifeutazas/20190403-utazas-konnyeden-egy-masik-vilagba-marokkoi-kiruccanas.htmlMarokkót manapság már meglehetősen olcsón és könnyen elérhetjük – a fapados járatok révén – itthonról is. Így pedig leegyszerűsödik egy olyan vágy beteljesülése, ami a „nagyon más” érzésről, a miénktől jelentősen eltérő világ megtapasztalásáról szól. Hiszen Marokkó egy nagyon más világ, ehhez kétség sem férhet. Nekem ezúttal hét napom volt erre, ezért koncentráltam az ország egy szűkebb keresztmetszetére, mert ennyi idő alatt a királyság teljes területe bejárhatatlan és feldolgozhatatlan. Így választásom Marokkó déli-, délnyugati részeire esett. UtazásOrigoTunyogi Bernadett fél évet várt álmai nászútjára: Kubába utaztak a férjévelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190405-tunyogi-bernadett-fel-evet-vart-almai-naszutjara-kubaba-utaztak-ferjevel.htmlTunyogi Bernadett és Soponyai Géza tavaly szeptemberben fogadtak örök hűséget egymásnak, a nászútra azonban fél évet várniuk kellett, de megérte: a paradicsomban érezték magukat Kubában. UtazásOrigoMajka a repülőn botlott ismerősökbe: megörökítette a véletlen találkozást – fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190402-majka-a-repulon-botlott-ismerosokbe-megorokitette-a-veletlen-talalkozas.htmlMajka elindult Las Vegasba a barátaival, de nem várt ismerősökbe botlott a repülőn – kicsi ez az ország, akkor is, ha épp távozni készülünk. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.