Bezáratták az összes szabadstrandot a Velencei-tónál

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
engedély szabadstrand Velencei-tó vízminőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, közölte pénteken az M1. A velencei önkormányzat szombaton cáfolta a köztévé értesüléseit.

A médiában megjelent hírekkel ellentétben a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot - közölte Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szombaton az MTI-vel, reagálva az M1 péntek esti Híradójában megjelent azon hírre, miszerint bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az M1 korábban azt közölte, hogy a hatóság nem a víz minőségét kifogásolta, hanem azt, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Strandolók a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és Szabadstrandon Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Emiatt a járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat.

Dávid Zoltán strandüzemeltető az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a tájékoztatást július végén kapták meg, a "strandszezon kellős közepén". Hozzátette: "békésebb és barátságosabb lett volna", ha a megfelelő hatóságok időben intézkedtek volna.

Ha a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, az érintett partszakaszon nem lehet fürödni. Ha valaki a tiltás ellenére a vízbe megy, az önkormányzat vagy a rendőrség akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhat rá - hangzott el.

A velencei önkormányzat közleménye szerint csak Velence város területén - a fizetős strandokon túl - három szabadstrand van. A városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik.

A Velencefürdői Szabadstrand egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta.


Velence négy kilométeres partján továbbra is fennakadás nélkül üzemel és várja vendégeit a velencefürdői fizetős strand, a Velence Resort&Spa Szálloda strand és élményfürdője, a Velence Korzó (Magyarország legnagyobb homokos strandja), a Tóbíró Strand, a Drótszamár Kemping strandja és a Velencei Vízi Vár Strand.

Pontatlannak nevezték azt a tájékoztatást is, Gárdony 15 milliárd forint támogatást kapott, hiszen - írták - a valóságban az összeget a teljes Velencei-tó partfal-rekonstrukciójára adta a kormány.
A Velencei-tó Kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabadstrand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.