Megrongálódott a lezuhant egyiptomi gép fekete doboza

Forrás: AFP/Andras Soos -
fekete doboz repülőgép Egyptair
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rendkívüli mértékben megrongálódott a májusban lezuhant egyiptomi személyszállító repülőgép második feketedoboza, amelyet pénteken hoztak fel a tengerfenékről, és ezért nem várható gyors eredmény a történtek kiderítésére - közölte egy egyiptomi tisztviselő.

A neve elhallgatását kérő informátor azt nem közölte, hogy mennyi ideig tarthat a berendezés javítása, de mint mondta, ha azt Egyiptomban nem lehet rendbe hozni, akkor a feketedobozt elküldik külföldre.

Forrás: AFP/Andras Soos

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsai háromezer méteres mélységben vannak. A két feketedoboz, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket, valamint a fedélzeti műszerek értékeit rögzítő berendezés adatainak kinyerése és "összeillesztése" létfontosságú a gép utolsó perceiben történtek kiderítésére.

Az egyiptomi vizsgálóbizottság egy pénteki közleményében azt írta, hogy a berendezések vizsgálata hetekig is eltarthat. Sákír Kelada, az EgyptAir tisztviselője hangoztatta, ugyan komoly eredményt jelent a feketedobozok megtalálása, de most időre és türelemre van szükség elemezésükhöz.
Hani Galál arra figyelmeztetett, addig sem szabad találgatásokba bocsátkozni, a közvélemény se várja azt a vizsgáló biztosoktól, hogy "már holnap megtalálják" a választ. Több esetben akár két évig is eltartott, amíg fény derült a történtekre - hangsúlyozta a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.