Baktérium szaporodott el a magyar üzemben, 9-en meghaltak

Forrás: Shutterstock -
halál mirelit fagyasztott zöldség kukorica Listeria monocytogenes baktérium tragédia fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilenc ember halt meg Európában a magyar üzemben csomagolt fagyasztott csemegekukorica miatt. Végzetes mennyiségű Listeria monocytogenes baktériumot találtak a termékekben. A szakértők már vizsgálják, hogyan történhetett a fertőzés. 

Végzetes mennyiségű Listeria monocytogenes baktériumot találtak a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco fagyasztott csemegekukoricában, amelytől 9 ember halt meg Európában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) már levetette a termékeket a polcokról. A Blikk szerint egyelőre vizsgálják, hogyan történhetett a fertőzés.

A fertőzött termékeket 2016 augusztus és 2018 júniusa között gyárthatták, így csütörtök este a Nébih visszahívta az összeset. "A hatóság szerint minden arra mutat, hogy a szennyeződés a magyar üzemben történt. Mint tegnap közölték, az üzemet kéthetente ellenőrizték. Most, a takarítás után mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek. A Greenyard Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni" - írta a Blikk.

A kukoricában volt a baktérium Forrás: Shutterstock

Megkérdezték dr. Dömölki Ferencné Lívia élelmiszer-szakértő, vegyészmérnököt, aki elmondta, hogy ez a baktérium általában lágy sajtokban fordul elő. Elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg a gépsorokon előtte sajtot csomagoltak, és nem tisztították le megfelelően. De húskészítényekben és nyers salátafélékben is előfordulhat a baktérium.

"Az első tünetek a fogyasztást követően jelentkeznek: láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Veszélyben főként a csecsemők, várandós nők és idősek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük. A betegség szövődménye agyhártyagyulladás és vérmérgezés is lehet, az esetek 20-30 százalékában halállal végződik" - mondta a lapnak dr. Kóczán István belgyógyász a baktérium által okozott liszterózis nevű betegségről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.