arcápolási rutin retinol magazin anti-aging bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A retinol az arcápolás nagyágyúja, amely remek anti-aging, halványítja a pigmentfoltokat, de még a pattanásos bőrre is igazán jó hatást gyakorol. Ám egyáltalán nem mindegy milyen, és mennyi retinoidot használunk.

A retinoidok vagy ahogyan a köznyelvban elterjedt, a retinolok igazi szupersztárok, ha arcápolásról van szó, ugyanakkor nem árt körültekintőnek lenni, ha az ember lánya retinolozásra adja a fejét.
Először is jó tisztán látni, hogy a retinoidokon belül – ami voltaképpen A-vitamin származék – több típust is megkülönböztethetünk. A három legismertebb a retinolsav, a retinol és a retinal.
Hogy mi a különbség köztük, arról már egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk, most pedig arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy

miképp érdemes retinolos kencéket választani, illetve hogyan érdemes használni azokat.

Fontos megemlíteni, hogy nem kell félni a retinoltól (az egyszerűség kedvéért nevezzük most így), ugyanakkor ez pont az a hatóanyag, amivel jobb óvatosan és lépésről lépésre ismerkedni, nem pedig azonnal magunkra locsolni egy fél üveggel belőle. Miért? Mert a retinol egy aktív hatóanyag, amit ha nem megfelelően alkalmazunk, bőrirritációt, kipirosodást, súlyosabb esetben pedig akár égési sebhez hasonló sérüléseket is okozhat.

A retinol az arcápolás nagyágyúja, ugyanakkor nem árt körültekintőn használni Forrás: Shutterstock

Hogyan kezdjük?

Erre a kérdésre a legjobb válasz az, hogy fokozatosan. Ha retinol tartalmú készítményt választunk, akkor a hatóanyag 0,1-0,3% között legyen, retinálból pedig 0,05%.

A fokozatosság nem csupán a hatóanyag mennyiségére vonatkozik, hanem a használat gyakoriságára is.

Eleinte – főleg, ha a bőrünk érzékeny – heti egyszer alkalmazzuk, majd kétszer és így tovább. Az, hogy ki hányszor használ retinolt a héten, nagyban függ a megoldandó bőrproblémától és az egyéni toleranciától.
Szintén fontos, hogy a retinol, mivel igen instabil anyag, és fény hatására csökkenhet a hatékonysága, ráadásul fényérzékennyé teheti a bőrt, az esti arcápolási rutin része legyen, plusz minden esetben használjunk mellé fényvédőt – ez utóbbit persze reggel kenjük fel!

Haladóknak

Haladó retinolozók – azaz, ha már szépen be lett vezetve egy gyenge retinol, megtaláltuk, hogy pontosan heti hány alkalommal ideális használnunk – emelhetik a koncentrációját, és kereshetnek olyan termékeket, amelyekben a retinol 0,5 -1% vagy a retinál 0.1%. Utóbbiak már inkább erősnek számítanak.
Ezeknél az erősségeknél szintén fontos a fokozatosság, ugyanis könnyen lehet, hogy ezt már nehezebben tolerálja az arcbőr és irritáció lép fel. Ráadásul az 1%-os retinolt az esetek döntő többségében nem is indokolt minden nap használni, így jobb, ha csak heti két-három alkalommal iktatjuk be az esti rutinba.

A fokozatosság nem csupán a hatóanyag mennyiségére vonatkozik, hanem a használat gyakoriságára is Forrás: Shutterstock

Olaj, szérum vagy krém?

Retinolt számos formában találhatunk, ha körbenézünk a boltok polcain vagy a webshopokban. Mivel ez egy olajban oldódó hatóanyag, így értelemszerűen sokszor eleve olajos formátumban árulják. Ez leginkább azoknak lehet jó, akiknek kifejezetten száraz a bőrük. Akik viszont jobban szeretik a gyorsabban felszívódó, könnyedebb textúrákat, azok beszerezhetnek retinolos emulziót, lotiont vagy fluidot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.