Legyen ragyogó a bőröd! - A felnőttkori pattanások 10 meglepő oka

pattanás, bőrápolás, ragyogó bőr
Shutterstock/makeup,beauty,perfect,caucasian,happy,body,smile,beautiful,fern, - Shutterstock
bőrápolás bőr tudatos bőrápolás akne pattanás
A felnőttkori pattanások hátterében gyakran hormonális zavar áll. Ha azonban a vizsgálatok semmi ilyesmit nem mutattak ki, lehetséges, hogy a kozmetikumaidban van a hiba. Előfordulhat az is, hogy a mobiltelefonoddal viszed fel az arcodra a baktériumokat, vagy valamelyik étel felelős a bőrproblémádért. Nézzük, mik jöhetnek szóba első körben!

A pattanásos bőr sok tinédzser életét megkeseríti, ám pár év alatt az aknék elmúlnak és a fiatal felnőttkorra optimális esetben ragyog a bőrünk. Nos, nem mindenkinél van ez így, az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia kutatása szerint a felnőtt nők akár 15 százalékának is van pattanása. "Sokan, akik kamaszként nem voltak hajlamosak az aknéra, később pattanásosak lesznek, amelynek a leggyakoribb és legbanálisabb okai a nem megfelelő bőrápolási termékek használata, de nagyon sokszor hormonális problémák állnak a héttérben" - nyilatkozta Francesca Fusco, New York-i bőrgyógyász. 

"A felnőttkori pattanások általában az arc alsó felén helyezkednek el és mélyebbek, amíg a tinikoriak jellemzően a felső felén és a felszínen vannak” – tette hozzá a szakember. 

Ha állandóan bőrproblémával küzdünk, érdemes előbb egészségi okok után kutatni, ha azonban a laborparamétereink és a hormonjaink is rendben vannak, a kozmetikumaink, az étrendünk vagy a higiéniás szokásaink között kell eresnünk a bűnöst.

 - nyilatkozta Fusco. 

Nézzük, melyek ezek, avagy 10 ok, amitől pattanásaid lehetnek. 

1. Hajápolási termékek és rosszul megválasztott frizura

A samponunk, a hajbalzsamunk és a hajformázási termékeink gyakran és hosszú ideig érintkeznek a bőrünkkel, ami irritációt válthat ki. Sok közülük olajos állagú, ami olajossá teszi a homlokunkat is, ráadásul könnyen megtapadnak rajta a baktériumok, amik aztán az eltömődött pórusokba jutva aknékat okozhatnak. Ha hajlamos vagy arra, hogy a homlokod kipattogjon, a frufru nem a te hajviseleted, ugyanis egyrészt nem engedi szellőzni a bőrt, másrészt folyamatosan irritálhatják a bőrápolási termékek azt a területet. A szakember szerint a legjobb, hogy miután megmostuk és fixáltuk a hajunkat, alaposan tisztítsunk arcot. 

gyönyörű haj
A hajápolási termékek is irritálhatják a bőrünket. 
Forrás: Shutterstock

2. Az arcszőrzet eltávolítása

Mindannyiunk arcán megjelennek olykor pihék vagy nem kívánatos szőrszálak. A szőrtelenítés előtt vagy után a bőrre alkalmazott helyi termékek komedogén hatásúak lehetnek, azaz eltömítik a pórusokat és elősegítik a pattanások kialakulását. A szőrtelenítés utáni viszkető dudorok nem biztos, hogy valódi pattanások, hanem a szőrtüsző irritációjából adódnak. Súlyos esetben lehetséges, hogy bőrgyógyász segíthet a gondunkon gyulladáscsökkentő felírásával. 

3. Túl sok bőrápoló termék használata

A tudatos bőrápolás térhódítása óta hatalmas a kísértés, hogy minél több termékkel és minél változatosabb módon kenegessük a bőrünket. Nos, azt hisszük, jót teszünk vele, de a véletlenszerű, nem jól átgondolt, ráadásul nem a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutinnal többet ártunk, mint használunk a bőrünknek. "Ha túl gyakran váltogatjuk a termékeket, a bőrünknek folyton új hatóanyagokhoz, formulákhoz kell alkalmazkodnia, eközben a barrierünk megsérülhet, ami sok egyéb között pattanások kialakulásához vezet" – vélekedik Paul Jarrod Frank bőrgyógyász."Vannak olyan pácienseim, akik négy-öt különböző pattanás elleni terméket használnak egy rutinban, ami teljesen tönkreteszi a bőrüket"- tette hozzá. 

A tudatos bőrápolás nagyon sok nő napjainak részét képezi, de felmerül a kérdés, valójában mikor kell elkezdeni és milyen termékeket célszerű használni. Az sem mindegy, hogy túl gyorsan öregszik a bőrünk, vagy az életkorunknak megfelelő-e a bőrállapotunk. Nézzük, hogyan változik a bőrünk évtizedről évtizedre! 

4. A sminklemosó (vagy annak hiánya) pattanásokat válthat ki

Sok nő sehogy vagy csak felületesen tisztítja le az arcbőrét. És itt nem csak arról van szó, hogy ne aludjunk sminkben, ugyanis nem csak a make upot, de az egyéb arcápolási termékeket is el kell távolítanunk reggel és este is a bőrünkről. Este a sminket, a szennyeződéseket és a fényvédőt kell eltávolítanunk, reggel pedig az éjszaka termelődött fagyút, akkor elég egy könnyedebb lemosás. Ha túlságosan sokat tisztítjuk a bőrünket, az is gond lehet, ugyanis kiszáríthatja azt. 

sminklemosás
Sose feküdjünk le addig, amíg nem mossuk le a sminkünket
Forrás: Thinkstock

5. Az utazás is aknékhoz vezethet

Nagyon sokan tapasztalják, hogy már a nyaralás alatt vagy utána sokkal rosszabb állapotba kerül a bőrük, mint amilyenben volt. Nos, a környezet változása - a nap, a hő és a páratartalom - pattanásokat válthat ki. "A bőröd nincs hozzászokva ezekhez, és így reagál" tájékoztat a szakember, aki hozzátette, a túlzott napozás kerülése és a cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó fényvédő krémek használata segíthet megelőzni vagy enyhíteni a bajt. Dr. Frank hangsúlyozza, hogy semmiképp se a nyaralás alatt vezessünk be új terméket a rutinunkba, mert az újabb stressznek teszi ki a bőrt. 

6. Nem megfelelő fényvédő

Ma már a csapból is az folyik, hogy a fényvédelem mindig és mindenhol kötelező. Ám, hogy milyet választunk, nem mindegy. Ha nem akarunk rontani a bőrük állapotán és aknékkal küzdünk, olajmentes, nem komedogén fényvédőket kell keresnünk. A fényvédőknek két fajtája van.  Az egyik a bőrbe felszívódó kémiaiak, ezek használata jobb kozmetikai kényelmet nyújt, a másik a bőrfelszínen maradó fizikai, más néven ásványi fényvédők.  Az érzékeny bőrűek számára gyakran javasolják a fizikai fényvédők használatát, de egyáltalán nem biztos, hogy az a megfelelő választás számukra, ugyanis eltömíthetik a pórusokat, míg a kémiai fényvédők láthatatlanok, nagyon könnyűek és matt finish-t hagynak maguk után.  Bármilyen fényvédőt is használunk, ha pattanásaink lesznek tőle, váltsunk és sose felejtsük el lemosni este a bőrünkről. 

7. Feldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok

Tinédzserként megtapasztalhattuk, hogy a zsírok, az olajos magvak és a csoki is pattanásokat okozhatnak. Így van ez felnőttkorban is.  "A legújabb tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend hajlamosíthat a pattanásokra" - tájékoztat Dr. Fusco. Ezen kívül kapcsolat is lehet a pattanások és a tejtermékek között. "A tejtermékek esetében több vizsgálatban kimutatták, hogy növelik az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét, ami kiválthatja vagy súlyosbíthatja a pattanások kialakulását" - nyilatkozta az orvos.

sütemény
A finomított szénhidrátok is hajlamosítanak a pattanásokra.
Forrás: Shutterstock

8. Stressz

"Ha pattanásokra hajlamos vagy, a stressz ronthatja a bőröd állapotát, ilyenkor ugyanis gyulladást keltő anyagok,  úgynevezett neuropeptidek szabadulnak fel, ami hormonális változásokhoz vezet" - szögezte le a szakember. Hozzátette, a pozitív stressz (egy örömteli eseményre való várakozás) is kiválthat pattanásokat: 

éppen ezért gyakori, hogy egy alapvetően aknémentes bőrön is kijöhet egy-egy pattanás például az esküvő előtt, ami különösen bosszantó. 

9. Mobiltelefonok 

Arról nem is kell külön beszélni, hogy a telefonuk kijelzőjén mennyi baktérium megtelepedik. Amikor csevegünk, ezek átvándorolnak a bőrünkre, és máris ott a pattanás. A szakemberek azt tanácsolják, minden este tisztítsuk meg a készülékünket alkoholos törlőkendővel, így kisebb a fertőzésveszély. 

10. Túl száraz bőr vagy zsíros bőr

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a zsíros bőrön alakulhatnak ki gyulladt pattanások, a száraz bőr is védtelen ezekkel szemben. "A száraz bőrön ugyanis mikroszkopikus repedések lehetnek, amelyekben a baktériumok szaporodhatnak és pattanásokat okozhatnak" - nyilatkozta Dr. Fusco. A megoldás a zsíros bőr esetén az, hogy olyan arcápoló terméket használunk, amelyek nem komedogének, száraz bőr esetén pedig még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hidratálásra. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.