15 érdekesség az idei Oscar-gála jelöltjeiről, amik téged is meglephetnek

30th Annual Screen Actors Guild Awards - Arrivals
AFP - NurPhoto via AFP
rekordok Oscar-gála Oscar-díj Oscar 2024
Van, akit két kategóriában is jelöltek, Walt Disneyt pedig letaszíthatják a trónról. Az idei Oscar-gála legjei következnek.

A 96. Oscar-gála díjátadó műsorát az Emmy-díjas talkshow műsorvezető és producer, Jimmy Kimmel vezeti immáron negyedik alkalommal. A díjátadón fellép Ryan Gosling, a legjobb eredeti dal Oscar-díj esélyese, és előadja a Barbie „I'm Just Ken” című dalát. A filmes szakma legrangosabb díját március 10-én, magyar idő szerint hétfőre virradóra adják át a Los Angeles-i Dolby Színházban. A műsort itthon a Disney+, Amerikában az ABC televízió társaság sugározza.

A legtöbb jelölést kapott film

Az idén Christopher Nolan Oppenheimer című filmje 13 jelöléssel vezeti a listát. A filmet jelölték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban is. A rangsorban a Szegény párák (Poor Things) 11, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) 10, a Barbie pedig 8 jelöléssel zárja a sort. A kategória eddigi rekordere a Gyűrűk Ura: A király visszatér, mely összesen 11 jelölést kapott.

OPPENHEIMER (2023)
Cillian Murphy és Florence Pugh az Oppenheimer egyik jelenetében
Forrás: AFP

A második nő, aki két kategóriában is nyerhet

Emma Stone a Szegény párák (Poor Things) című film forgatása során főszereplőként és producerként is közreműködött Yorgos Lanthimos, Ed Guiney és Andrew Lowe mellett. A film bekerült a legjobb alkotásoknak járó kategóriába, míg Emma Stone a legjobb női főszereplő díjra esélyes. Ezzel Frances McDormand nyomdokaiba lép, mivel ő lesz a második nő, akit a színészi alakításért és a legjobb filmért is jelöltek. McDormand még 2020-ban mindkét kategóriában nyert A nomádok földje (Nomadland) című filmjével.

Emma Stone a Szegény párákban
Forrás: IMDB

Öt jelölés öt különböző kategóriában

Wes Anderson az ideivel együtt immáron öt jelölést kapott öt különböző kategóriában. A legjobb rövidfilm kategóriában a Henry Sugar csodálatos története (The Wonderful Story of Henry Sugar) című filmjével jelölték, ráadásul ez az első elismerése ebben a kategóriában. Ezzel viszont immáron ő a harmadik személy, akit öt vagy több kategóriában jelöltek. A korábbi években díjazták a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb animációs film, a legjobb élőszereplős film, a legjobb film és a legjobb rendező kategóriákban.

Az első indián nő, aki megnyerheti az Oscar-díjat

Lily Gladstone az első indián színészjelölt az Oscar-díjátadón, aki a Megfojtott virágok című filmben Leonardo DiCaprio és Robert De Niro mellett szerepel. A film zeneszerzője, a tavaly elhunyt Robbie Robertson, poszthumusz kapott Oscar-díj jelölést a legjobb eredeti filmzene kategóriában.

Lily Gladstone az első indián nő, aki megnyerheti az Oscar-díjat
Forrás: AFP 

Több mint 50 jelöléssel Walt Disney nyomába lépett

John Williams zeneszerző immáron több mint 50 jelölést tudhat magáénak. Az Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) című filmmel együtt immáron 54 Oscar-díj jelölést szerzett, melyből ötöt eredeti dalért kapott. Jelenleg ő a legtöbb jelölést kapott élő személy. A rekordot Walt Disney tartja, akit 59-szer jelöltek Oscar-díjra.

A legjobb eredeti betétdal kategória rekordere

Diane Warren zeneszerzőt eddig 14 alkalommal jelölték a díjátadóra, és tavaly egy tiszteletbeli szobrot vehetett át. Idén a 15. jelölésével ő tartja a legjobb eredeti betétdal előadójának a rekordját, melyet az Eva Longoria rendezte Flamin' Hot: Egy pikáns sikertörténet című filmből származó, Becky G által előadott The Fire Inside című dalért kapott.

Megdől a legidősebb rendező rekordja

Martin Scorsese, a Megfojtott virágok rendezője, immár 81 éves. Ezáltal ő lett a legidősebb rendezőjelölt, melynek rekordját még 1985-ben, az akkor 79 éves John Huston állította fel A Prizzik becsülete (Prizzi’s Honor) című filmjével. Ugyanakkor Scorsese a legjobb rendező kategóriában megkapta 10. jelölését, mellyel ő lett a második legtöbbször jelölt élő rendező. A Spielberggel folytatott holtversenyből így ő került ki győztesen. A kategória rekordere a már elhunyt William Wyler, a Ben-Hur rendezője, akit 12 alkalommal jelöltek, melyből három díjat meg is nyert.

Három rendezőnő filmje is bejutott a legjobb film kategóriába

Először fordul elő az Oscar történelmében, hogy a tíz jelölt filmből hármat is hölgyek rendeztek, amit az Akadémia is elismert. A három rendezőnő és filmjeik: Justine Triet – Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall), Greta Gerwig – Barbie, és Celine Song – Előző életek (Past Lives).

A legjobb film kategóriában új rekord született

1951 óta jelölnek producereket is az Oscar-díjra. Idén Steven Spielberg a rekordszámú 13. jelölését zsebelhette be a Maestro című filmmel, mely indul a legjobb film kategóriában. Ha mindez nem volna elég, az idei zsinórban a harmadik év, melyben Spielberg és társa, Kristie Macosko Krieger egy filmért jelölést kapott.

A nyolcadik nő, akit a legjobb rendező kategóriában jelöltek

Justine Triet, a francia rendező, forgatókönyvíró és vágó a nyolcadik nő, akit jelöltek a legjobb rendező kategóriában. Ezzel pedig történelmet írt, mivel ő az egyetlen nő, akit idén rendezői munkájáért kiválasztottak, ráadásul az övé lett a kilencedik jelölés, melyet nő kapott.

Justine Triet, francia rendező
Forrás: AFP 

Ő lehet a legtöbbször díjazott vágó

Thelma Schoonmaker, a Megfojtott virágok vágója a kilencedik jelölését kapta meg a legjobb vágás kategóriában, ezzel pedig ő lett a valaha volt legtöbb jelölést kapott vágó, ami nőként is kiemelkedő siker. Ezzel megelőzte Michael Kahn nyolc jelölését (Az elveszett frigyláda fosztogatói, A Schindler listája, Ryan közlegény megmentése). A hölgyek közül Barbara McLean követi, aki 15 év alatt összesen hét jelölést szerzett. Ha Schoonmaker nyer, ő lehet a történelem legtöbb díjat kapott vágója, ráadásul női szerkesztője.

A legjobb film kategória győztese másodszor lehet nem angol nyelvű

Az Érdekvédelmi terület (Zhe Zone of Interest) a legjobb film kategória egyik jelöltje. Az A24 csapata által készített filmet ezen kívül jelölték még a legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is. Ez a kilencedik, nem angol nyelvű film, amelyet jelöltek az utóbbi két kategóriában is. 

Közel 50 elteltével jelölték ismét ugyanabban a kategóriában

Jodie Fostert, a Nyad főszereplőjét, közel 50 év elteltével idén másodszorra is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Először 1977-ben a Taxisofőr című filmben nyújtott szerepéért választották ki. Ez a leghosszabb idő, ami két jelölés között eltelt egy színész életében, amikor ugyanabban a kategóriában jelölték. 

Kristine Samuelson a rövid dokumentumfilm kategóriában 45 évet, míg Judd Hirsch, - az eddigi rekorder, - 42 évet várt arra, hogy második mellékszereplői jelölését megkapja a Hétköznapi emberek (People Like Us) után. Fosternek összességében ez az ötödik jelölése, miután az elmúlt hét évben három filmje esetében is bejutott a legjobb női főszereplő kategóriába: A vádlottak (The Accused), A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs) és a Nell, a remetelány (Nell). 

A legjobb férfi színészek között az első afro-latin győztes lehet

Colman Domingo az első fekete és latin színész, aki a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölést kapott. Ha nyer, ő lehet a második latin-amerikai és a hatodik fekete színész, aki díjat kap. Ugyanakkor Jeffrey Wright és Sterling K. Brown az American Fiction fekete sztárjai az elsők, akik, ugyanabban a filmben végzett munkájukért a legjobb fő- és mellékszereplő kategóriában is jelöltek.

A legidősebb díjazott lehet az animációs film kategóriában

Miyasaki Hayao új filmje A fiú és a kócsag, mely a Ghibli Stúdió számára a negyedik jelölést hozta el. Ha Miyasaki nyer, azzal a történelem legidősebb Oscar-díjasa lesz az animációs film kategóriában, melyben idén nem indult egyetlen film se a Walt Disney stúdiótól.

''Ponyo'' Photocall
Miyazaki Hayao a legidősebb díjazott lehet az animációs film kategóriában 
Forrás: NORTHFOTO

Az idei jelöltek között számos alkotó első alkalommal kapott jelölést, mint Peter Sohn és Denise Ream (Elemi; Elemental), Nick Bruno, Troy Quane, Karen Ryan és Julie Zackary (Nimona), Pablo Berger, Ibon Cormenzana, Ignasi Estapé és Sandra Tapia Díaz (Robotálmok; Robot Dreams), valamint Justin K. Thompson (Pókember: A pókverzumon át; Spider-Verse). 

 

x

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.