150 éve született a valaha élt egyik leghíresebb magyar – 15 érdekesség, amit te sem tudtál Harry Houdiniről

Houdini Portrait in Chains
Harry Houdini
Getty Images/Donaldson Collection - Donaldson Collection
évforduló Harry Houdini szabadulóművész
Weisz Erikből lett Harry Houdini, háromszor vette el a feleségét, Jézushoz hasonlították a népszerűségét, és egy szörnyű baleset okozta a korai halálát. 150 éve született a világhírű szabadulóművész, akiről összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet.

1

Weisz Erik néven, egy zsidó rabbi gyermekeként született Budapesten, a mai Csengery utcában 1874. március 24-én. Négyéves volt, amikor az elszegényedett, hétgyerekes család kivándorolt Amerikába. A Wisconsin állambeli Appleton városában nőtt fel, később sokszor ezt adta meg születés helyének is. Magát amerikai hazafinak tartotta.

2

Egy Dr. Lynch nevű vándorbűvész előadását látva szeretett bele az illuzionista szakmába. 17 évesen már egy barátjával közösen lépett fel különféle mutatványokkal, és Eric the Great (Eric a Nagy) néven. Később a barátot felváltotta a duóban a fivére, ettől kezdve Houdini testvérek néven szerepeltek, a híres francia bűvész Jean-Eugéne Robert-Houdin művésznevét továbbgondolva.

Houdini testvérek
Houdini testvérek 
Forrás: Wikimedia.org

3

18 évesen már közel 4 percig volt képes egy levegővel a víz alatt maradni. Erre gyerekkora óta edzette magát, leginkább a fürdőkádban, később pedig ez a képessége a mutatványai fontos összetevőjévé lett.

Harry Houdini édesanyjával és feleségével
Harry Houdini édesanyjával és feleségével.
Forrás: GettyImages/Donaldson Collection

4

Háromszor vette el a feleségét: egyszer titokban az anyakönyvvezető előtt, egyszer egy zsinagógában, egyszer pedig egy katolikus templomban. Erre azért volt szükség, mert a bűvészpartnerként megismert Wilhelmina „Bess” Rahner különböző vallása miatt a családjaik kezdetben ellenezték a frigyet.

5

Houdini 24 éves korában futott be egy bilincsből szabadulós mutatvánnyal, és később is az efféle trükkök váltak a védjegyévé. Ki tudott szabadulni kényszerzubbonyból, leszögelt ládából, széfből, koporsóból, börtöncellából, egy idő ezek kombinációiból, akár a víz alatt is. A mutatványait kiváló drámai érzékkel építette fel, a közönség mindig azt hihette, hogy ők lesznek a tanúi annak, amikor Houdini végül rajta veszt az istenkísértő kihívásával.

6

A népszerűsége csúcsán nem csupán a bűvészek között számított híresnek, de a Nobel-díjas író Bernard Shaw szerint Jézus és Sherlock Holmes mellett az ő nevét emlegették legtöbbet a világon.

7

Minden idők egyik leghíresebb némafilmszínésze, Buster Keaton tőle kapta a művésznevét, legalábbis a burleszksztár saját elmondása szerint. Keaton mutatványos családja és Houdini együtt turnéztak, és ekkor ragasztotta rá a kisgyerek Joe Keatonre a Buster becenevet.

8

A repülés volt a hobbija, ami az ő idejében még egészen különleges újdonságnak számított. Olyannyira, hogy 1910-ben Houdini lett az első, aki Ausztráliában a levegőbe emelkedett a saját motoros gépével.

9

Már világsztárként Budapestre is hazalátogatott, itt ünnepelték az édesanyja születésnapját. A fényűző fogadást a nagykörúti Royal szállóban tartották az itthoni rokonokkal együtt.

10

Szerette leleplezni azokat a szakmabelieket, akik azt állították magukról, hogy természetfeletti erők segítségével hajtják végre a mutatványaikat. Ebben viszont a hozzá közel állók szerint egy szomorú törekvés is motiválta: abban reménykedett, hogy talál egy olyan médiumot, aki tényleg képes beszélni a túlvilágiakkal, és általa kapcsolatba léphet az oly nagyon szeretett édesanyjával annak halála után.

11

Aktívan részt vett a szabadkőművesek tevékenységében, a New York-i Szent Cecil 568. páholy mondhatta a tagjának.

12

1918-ban belevágott a filmes karrierbe is: a saját maga által alapított stúdióval számos némafilmet forgattak. Ezek közül többet maga Houdini rendezett, és néhány filmben főszereplőként is közreműködött.

13

Később róla is jó néhány film és sorozat készült. A két leghíresebb ilyen produkcióban olyan színészek alakították Houdinit, akik szintén magyar származásúak: Tony Curtis 1953-ban, Adrien Brody pedig 2014-ben.

14

1926-ban egy turné közben hunyt el, mindössze 52 éves korában. A halálát hashártyagyulladás okozta, ami egy szerencsétlen baleset következtében alakult ki, és valószínűleg kapcsolódott egy kezeletlen vakbélgyulladással is. Houdini ugyanis gyakran büszkélkedett azzal, hogy olyan hasizmai vannak, amik bárki ütését elbírják, az öltözőjében egy látogató viszont olyankor ütötte meg, amikor nem számított rá, és nem készülhetett fel rá. A sérülést sem mutatta meg orvosnak, és néhány nap múlva meghalt.

15

Hogy a legendája milyen erős a mai napig, azt jól mutatja, hogy jóval a halála után, 1975-ben kapott csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán, és a 2002-ben kiadott 37 centes bélyegen is az ő arcképe kapott helyet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.