Lázár Chef receptjei báránycomb sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 2 kg báránycomb (egészben, csonttal)
5 dl száraz fehérbor
1 liter hideg tej
2 evőkanál olívaolaj
8 darab sárgarépa
8 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál só

Forrás: Lázár Chef

Elkészítési idő: 95 perc

Elkészítés:

A báránycombot fokhagymával megtűzdeljük: egy vékony pengéjű, éles késsel 45 fokos szögben beleszúrunk a húsba, majd beszúrt állapotában a kés nyelét magunk felé húzzuk, és a keletkező résbe belenyomjuk a vastag fokhagymaszeleteket, ezután a kést kihúzzuk, így a fokhagyma benne marad a húsban. Így tűzdeljük meg a hús teljes felületét. Ezután bedörzsöljük őrölt fekete borssal, hideg tejbe helyezzük, és 1 napig hűtőben tartjuk. Az idő leteltével kiemeljük a húst, majd lecsöpögtetjük, sóval bedörzsöljük, és 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezután ráöntjük a száraz fehérbort, meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk rozmaringgal, mellé helyezzük a tisztított, de egészben hagyott répákat, és lefóliázva 170 fokos sütőben, 70 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a répákat tálalásig félrerakjuk, a húst lecsöpögtetjük, és rövid pihentetés után a felhevített grillrácson meggrillezzük mindkét oldalát. Közben a visszamaradt sült pecsenyelével kenegetjük, melyhez 1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprikát adunk. Grillezés után a húst legalább 15 percig pihentessük, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, és a répákkal együtt tálaljuk.

Extra tipp:

A tejet fokhagymával ízesítve más húsok pácolására is használhatjuk. Nagyon ízletes tud lenni az ugyanilyen módszerrel elkészített egészben hagyott, bőr nélküli csontos csirkemell, libamell vagy kacsamell is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.