Interjú Müller Péterrel új könyve, a Vallomás a szerelemről kapcsán

Forrás: Müller Péter -
interjú Vallomás a szerelemről Müller Péter könyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vallomás a szerelemről – ezzel a címmel jelent meg Müller Péter író, a Life.hu sztárszerzőjének új könyve, amelyben saját élményein keresztül járja körbe a szerelem misztériumát. Az író a kötetét a szlovákiai Galántán mutatja be és dedikálja, amely helyszín szokatlan választás egy hazai írótól. Hogy miről is szól a könyv és hogy miért éppen Szlovákiában mutatja be először, arról magát Müller Péter kérdeztük.

Péter, mitől különleges ez a könyv?

Számomra azért, mert életem összegezése ez a könyv. Számadás egy élménnyel, melyet tizenkilenc éves koromtól a mai napig élek. Nyolcvankettő vagyok. S éppolyan szerelmes, mint akkor. Az egész életemet, minden igazságkeresésemet és írói munkámat ezzel a tudattal éltem. Most megpróbáltam a szívemet megérteni.

Müller Péter új könyve, a Vallomás a szerelemről Forrás: http://mullerpeter.hu

Miért éppen a szlovákiai Galántán mutatod be először?

Anyám egész családja felvidéki. Én oda hazamegyek. Akármilyen országhatár választ el tőle. Nagyon értem Márai Sándort, aki mindenhonnan oda álmodta vissza magát. Anyám és nagyanyám „Boldogasszonyok" voltak, s ha aludtam, hogy föl ne ébresszenek, szlovákul beszéltek.

Ha röviden kellene megfogalmaznod, mit mondanál: mi az a szerelem?

Mint főnév, csakis magyarul létezik. Minden más nyelven összemosódik a Szeretettel. Ami, mint tudjuk, más. A szerelem: kétszemélyes. Páros tánc. Én és Te, együtt. Senki és semmi más nem fér bele. Van egy fejezet a könyvben: „Ketten az űrhajóban." Repülés haza. A szerelem szóra egy egész ősi magyar duális bölcselet épült. Erről a bölcseletről is szól ez a könyv.

Müller Péter feleségével, Ágnessel Forrás: Müller Péter

62 éve élsz boldogan együtt feleségeddel, Ágnessel. Hogyan lehet ennyi éven keresztül fenntartani a szerelmet? Mi a titok?

Nem tudom. Azt hiszem, mindketten nagyon megszenvedtük a szeretetlenség poklát.

1956-ban éppen a szerelmedhez tartottál, amikor egy katona hátba lőtt, de visszatértél a szellemvilágból és gyakorlatilag újra születtél. Ennyi év után mit gondolsz: miért engedtek téged onnan vissza, mi a sorsfeladatod?

Most már tudom, többek között ezért is. Hogy hírt adjak arról, amit ott megéltem: van halhatatlanság! És arról is, amit itt még mindig élek: hogy van szerelem! S hogy még ebben a tébolyult és elidegenedett világban lehet szeretni. Öregen még jobban, mint fiatalon. „Már vénülő kezemmel fogom meg a kezedet' - és: „Őrizem a szemedet".

"Még ebben a tébolyult és elidegenedett világban lehet szeretni. Öregen még jobban, mint fiatalon." Forrás: Müller Péter

Kiknek ajánlanád az új könyvedet?

Nevemhez a „népszerű" jelző tapad. Én mindenkinek írok. Amit kaptam, azt tovább kell adnom. A „szellemi elit" fogalma, mióta élek, nagyon ellentmondásos közeget jelent. Példaképeim a magyar irodalomban mind széles hatókörrel dolgoztak. „Én egész népemet fogom tanítani" – mondta József Attila. Egy író célja nem lehet más, még akkor sem, ha nem géniusz, hanem egy kismester, amolyan foltozó szabócska, mint én. Tartós anyagból dolgozom. Negyven évvel ezelőtt írt darabomat, a Szomorú vasárnapot éppen most játsszák a legkitűnőbb színészek: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Nagy Sanyi. És sokan nézik. És a Life.hu-ban is arra törekszem, hogy pár közérthető mondatba sűrítsem a gondolataimat. A szeretet és a szerelem mindenki életében a legnagyobb hiánycikk. Nemcsak élni, de most már tudom, meghalni sem tudunk nélküle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.