Biztos vagyok benne, minden magyar kedveli a Balaton régiót. Én nagyon... Márton-nap alkalmából tavaly részt vettünk a családommal az Újbor ünnepén, egy ottani híres magyar borászat rendezvényén. Fantasztikus ízek és hangulat fogadott ott minket, ezenfelül pedig volt alkalmam megismerkedni azzal a séffel is, aki a fantasztikus ételeket megálmodta. Szuperül éreztük magunkat, és talán elmondhatom, hogy szoros barátságok kötődtek, már csak a gasztronómia iránti közös szerelem miatt is.

Ilyen élmények után külön megtiszteltetésként éltem meg, amikor felkértek a borászat által meghirdetett receptverseny zsűrizésére.

Marton Adrienn Balatoni borászok által meghirdetett receptversenyen jártForrás: Marton Adrienn

A főszerepet most, egy Capella névre keresztelt vörösbor kapta, ugyanis a megálmodásra váró ételek fő alapanyaga ez a rubinvörös nedű lett. Elképesztően finom és látványos alkotások születtek, és nem csak desszertek vagy főételek formájában.

A versenyre bárki jelentkezhetett, de én ettől függetlenül következetes maradtam, nem figyelve azt, hogy ki mögött milyen tudás vagy tapasztalat rejtőzik. Minden egyes receptnél éreztem, hogy bajban vagyok... Nagyon erős volt a mezőny, ami miatt boldog voltam, hiszen ez azt jelenti, hogy Magyarország még most is bővelkedik fel nem fedezett gasztrocsillagokban.

Az aranyérmet végül Márton János érdemelte ki azzal a fogással, amire azóta is jó szívvel gondolok vissza: áfonyás szarvasszeletek, házi burgonyafánkkal...

Áfonyás szarvasszeletek, házi burgonyafánkkalForrás: Marton Adrienn

A vadhúsok és a vörösbor házassága örök, valamint az áfonyalekvár és a szarvas kapcsolata is hibátlan, a tálalásról nem is beszélve. Ugyan nem vagyok desszertpárti, de a második helyen végzett vörösboros öntettel megbolondított diós palacsinta joggal léphetett a dobogó második fokára. A bronzérmet egy zellerpürével és sült paprika jus-vel tálalt marhapofa kapta, aminek nem csupán a látványa, de ízeinek intenzitása is lenyűgöző volt.

Vörösboros öntettel megbolondított diós palacsinta (balra), zellerpürével és sült paprika jus-vel tálalt marhapofa (jobbra)Forrás: Marton Adrienn

Én nagyon büszke vagyok a nyertesekre és az összes résztvevőre egyaránt. Ezekkel a lehetőségekkel élni kell, és merni kell megmutatni a tehetségünket. Biztos vagyok benne, hogy hallunk még a receptverseny győzteseinek sikereiről, és ezúton is gratulálok az eddig elért eredményekhez.