Íme, az idei Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny győztesei

Forrás: Shutterstock -
privát séf lekvár gasztronómia szörp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebben az évben számos lehetősége adódik a hazai kistermelőknek arra, hogy termékeiket versenyre bocsássák a tavaszi időszak beköszöntével. Annyi jobbnál jobb különleges élelmiszer van, hogy szerintem nagyon büszkék lehetünk a magyar termelők munkájára. A hazai szörpnél és lekvárnál pedig állíthatom, hogy biztosan nincsen finomabb. Már csak azért is, mert kóstoltam.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Magyarországon, Soltvadkerten a másodjára megrendezett Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen a zsűri tagjaként értékelhettem a hazai különlegességeket. A hagyományos, jól bevált receptúrák mellett akadtak olyan érdekességek is, mint a kakukkfű szörp, fenyőrügy szörp vagy például a híres koktél ihlette mojito szörp. Itt tényleg csak a képzelet szabhatott határt az ízesítések megválasztásánál. Mindenesetre, rengeteg fajta került tesztelésre olyan szempontokat figyelembe véve, mint a csomagolás, címke, íz vagy éppen az állag. Ezek alapján kettő, a bodzából és annak bogyójából készült finomság is aranyérmet szerzett az Év Gyógynövényszörpje és Gyümölcsszörpje kategóriákban.

Marton Adrienn a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen zsűrizett Forrás: Marton Adrienn

A 2018 Év Szörpje díjat egy igazán különleges homoktövisből megálmodott szörp nyerte el, ami személyes kedvencemmé is vált.

A klasszikus lekvárok - a dió, az eper, az alma, a barack és a málna - mellett olyan ízekkel találkoztam, amikkel a „lekvárvilág" Mekkájában éreztem magam. Mézes vadkörte, csokoládés szilva és étcsokis-konyakos meggy lekvár is szélesítette a repertoárt. Sokan választották a csokoládé ízt, mint különleges összetevőt, nem is csoda, hogy a külön díjazottak között is szerepelt egy rumos-csokoládés cseresznye változat. A dobogón egy klasszikusnak mondható, ám ettől függetlenül nagyon különleges csipkebogyó lekvár végzett. Több kedvencem is akadt a kategóriában, például a Vörös és Fekete névre keresztelt ribizli lekvár, megbolondítva a bor, gyömbér és a citrushéjak ízjegyeivel, ami rendkívül jól illik a különféle húsételekhez.

Csokoládés szilvalekvár Forrás: Shutterstock

Nagyon jó érzés volt látni és tapasztalni, hogy a gasztronómia területén a hazai termelők ilyen klassz termékeket alkotnak, amik azon kívül, hogy nagyon finomak, egyben látványosak is. Ezúton is gratulálok a győzteseknek és az összes résztvevőnek. Remélem, jövőre ismét a zsűri tagjaként lehetek jelen a versenyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.