Lady Gaga: "Én egy hazugság vagyok!"- Terézanyu írása

Terézanyu Rácz Zsuzsa énekesnő Lady Gaga sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi a titka Lady Gagának, az amerikai popdívának? Egy biztos: nagyon ért a parasztvakításhoz. Szebben fogalmazva: imázsteremtésben, showcsinálásban, műfaji keretek ledöntésében és a rajongókkal folytatott párbeszédben verhetetlen. Rácz Zsuzsa heti jegyzete.









"Én nem egynótás énekes akarok lenni, hanem én leszek a popzene elkövetkezendő 25 éve"-Madonnát

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ki ez a 25 éves lány, akiért szó szerint bolondul a fél világ? Művészneve (az 1984-es Queen-sláger, a Radio Ga Ga címéből származik) eleve kétértelmű: a "go gaga" kifejezés egyik jelentése gagyarászni (kisgyereknek), a másik pedig megbolondulni. Lady Gagának kétszer annyi követője van a Facebookon (negyvenmillió ember!), mint az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy belássuk: ennyi rajongóval akár elnöknőnek is jelöltetheti magát.

Tipp! Fegyverrel lövöldöztek a modellek a kifutón! Nézd meg képgalériánkat!




"Filmet szeretnék csinálni, zenét szerezni, fotózni, festeni, divatot teremteni, nagy szépművészeti produkciókat létrehozni. Arra törekszem, hogy én legyek a női Andy Warhol."

Andy Warhol



Forrás: AFP
Forrás: AFP

Videoklipjei valójában kisjátékfilmek, rendszeresen kiállít múzeumokban, zenét szerez, divatházat hozott létre Gaga Haus néven, tehát divatdiktátor is. Minden megjelenése valóban egy-egy pop-art installáció, vagyis önmagában ahogyan használja a divatot, már az is művészeti aktus. (Különösen, ha nem esünk a sznobéria csapdájába, és a művészetet megfelelően tágan értelmezzük.)

Nevezik tehetségtelen szenzációhajhásznak, zseninek, giccsesnek és eredetinek, megkérdőjelezik azt, hogy vajon valóban nő-e, (de ő maga is azt énekli egyik nótájában, hogy "nem tudom, hallottál-e róla, de hatalmas farkam van") vagy inkább férfi, esetleg egyik sem.

Tipp! Kesha megőrült a színpadon! Nézd meg képgalériánkat!


Marylin Monroe-nak Marlene Dietrich-et

"Mindegy, hogy meleg, hetero vagy biszexuális, leszbikus, transzszexuális vagyok, jó úton járok, arra születtem, hogy túléljek."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

De igazán sikeressé - szerintem - az teszi, ahogyan azokkal az új médiumokkal bánik, amelyek még nem álltak rendelkezésére a popikon elődöknek: hogyan lehet a közösségi oldalakat és a rájuk épülő digitális kütyüket úgy használni, hogy a rajongó azt érezze, imádata tárgya testközelben van, hiszen egy okostelefonnal percenként lehet kapcsolatba kerülni egy sztárral. A közösséghez tartozás illúziója kézzelfoghatóvá válik egy mobil vagy laptop segítségével.

Tipp! Mások bőrébe bújt a hollywoodi színésznő! Nézd meg képgalériánkat!


"Vannak, akik az mondják, Lady Gaga egy nagy hazugság, és igazuk van. Én egy hazugság vagyok és minden nap ölre megyek azért, hogy ez a hazugság igazzá váljon."



Tippünk: www.terezanyu.hu
Itt barátkozhatsz Terézanyuval!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.