Az aranynál is jobb befektetés: öt év alatt megduplázódik az értéke ennek a designer táskának

Street Style - Paris Fashion Week - Womenswear Fall/Winter 2024/2025 - Day Six, Hermés Birkin táska
Getty Images - Jeremy Moeller
Hermes táska designer
A Hermès rendkívül népszerű Birkin designer táskája vásárlás után sem veszít az értékéből, sőt, egy luxusszakértő szerint mindössze öt év alatt megduplázódik az értéke.

James Firestein, az OpenLuxury viszonteladási- és hitelesítési platform alapítója a Fortune-nak elmondta , hogy a valaha volt legnagyobb áremelkedésnek volt tanúja, amikor egy Birkin 30 Togo Black értéke megduplázódott öt év alatt.

Birkin 30 Togo Black, Hermés
Birkin 30 Togo Black

Több olyan esetet ismerek, amikor az emberek megduplázták a pénzüket az alapján, hogy 10 évvel ezelőtt megvásárolták, és ma kifogástalan állapotban adták tovább a luxus kiegészítőt

– magyarázta Firestein, aki hozzátette, hogy a Birkin-vásárlók 25%-a kizárólag befektetési céllal vásárolja meg a táskát, míg a fennmaradó 75% ténylegesen használja a megvásárolt darabot.

Egy Black Togo 30 ára a táska állapota, a fémek típusa és a vásárlás évétől függően a viszonteladói platformokon széles skálán mozoghat, 8 000 dollártól (kb. 3 millio forint) egészen 30 000-ig (11 millió forint). Általában azonban 10 év kell egy Birkinnek, mire megduplázza az értékét.

"Különösen a Birkin és a Kelly táskák számítanak jó befektetésnek, viszonteladói értékük az elmúlt 10 évben meghaladta az aranyét" - mondta a szakértő.

A legtöbben a használt táskák piacán vásárolnak Birkint, főként azért, mert közvetlenül a Hermès-től elég időigényes folyamat hozzájutni. Az árképzés leginkább attól függ, mennyire egyedi egy darab. Egy gyémántokkal kirakott Himalaya Birkin 30-ast 450 000 dollárért (164,3 millió forint) tudtak eladni, az egyszerűbb bőrből készült, de jó állapotban lévő modellek általában 25 000 és 30 000 dollár (9-11 millió forint) között mozognak az aukciósházakban.

Aki a népszerű designer táska tulajdonosa szeretne lenni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, a Birkin piaci értéke ugyanis jelenleg 12.000 dollár, azaz több mint 4,5 millió forint.

A Birkin táska története

A Hermès divatmárka ikonikus táskáját Jane Birkin színésznő ihlette. A kiegészítő egy véletlen találkozásnak köszönhetően született meg, méghozzá a felhők felett. Az Air France Párizsból Londonba tartó járatán Birkinnek volt szerencséje éppen Jean-Louis Dumas mellett helyet foglalni, aki az Hermès akkori vezérigazgatója volt. A színésznő véletlenül kiborította táskája tartalmát, majd arról kezdett panaszkodni a férfinak, hogy fiatal anyaként nem talál olyan táskát a piacon, amely illeszkedne az igényeihez. Nem is mondhatta volna jobb embernek... 

Dumas rögtön megrajzolta egy szögletes táska tervét, amelyben dedikált helye volt a cumisüvegnek is. Így született meg a táskák táskája, a Birkin, ami státuszszimbólummá vált. Hónapokig, de akár évekig is várni kell egy darabra, arról nem is beszélve, hogy mennyibe kerül. 

Jane Birkin színésznő életéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.