Ide velük, de azonnal! - Álomtáskák tavaszra, magyar tervezőktől

fashion week divattervező divattervezés táska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kiválaszthatnád álmaid táskáját, mi lenne az? Egy klasszikus kis Chanel? Egy stílusos Hermés? Egy trendi Furla? Idén tavasszal ne csak világmárkákban gondolkodj, hiszen itthon is készülnek csodás darabok. Meg is kérdeztünk néhány hazai tervezőt, mivel készülnek idén tavasszal, és megmutatjuk kedvenc táskáinkat is. 

KOMOD - Praktikum és játékosság

A Komod-lányok rajonganak az extrém anyagokért, de szem előtt tartják a praktikumot is - táskáik tökéletesek a mai modern nőknek, akik nem félnek az újdonságoktól.

Forrás: KOMOD

Mi volt a fő irányvonal a tavaszi darabok elkészítésekor?

A FlashHERO kollekció táskáira a kényelem, a praktikum és a játékosság a legjellemzőbb. Egyszerűbb formákat párosítottunk extrém anyagokkal és felületekkel, színek tekintetében a szürkék különböző árnyalatai dominálnak, némi ezüst bőrrel és fényvisszaverős mintával, ami a fényviszonyok változásának megfelelően változtatja meg a táskák hangulatát.

Ti mire esküsztök, ha szóba kerül a táskavásárlás?

Számunkra a praktikum elengedhetetlen egy táska megtervezése során. Fontosnak tartjuk, hogy az eredetisége mellett a tárgy, amit készítünk, használható legyen, és így teljes mértékben beépülhessen az emberek mindennapi ruhatárába. Ám szeretünk extrém felületekkel és részletekkel dolgozni, ami kiemeli táskáinkat a szürke mindennapokból. A mostani kollekcióból nagy kedvencünk az ezüst bőrfedeles hátizsák, ami a fényvisszaverős mintával párosítva egész nap ragyog az ember hátán. A másik pedig az övtáska, ami reméljük, mások szívébe is belopja magát.

Mennyire vevők a magyar nők a hazai tervezésű darabokra?

Tapasztalatunk szerint a mi táskáinkat nagyon szeretik itthon és külföldön is. Nagyon büszkék vagyunk rá, amikor meglátunk a tömegben egy KOMOD táskát, és ez szerencsére egyre gyakoribb. Úgy gondoljuk, egyre nő azon nők száma, akik igenis igényt tartanak az egyedi, magyar designer termékekre.

Mi szerintetek a legcikibb táskabaki?

Sajnos elég sok van, de amit ízléstől függetlenül sosem értettünk, azok az olcsó utánzatok. Bár legalább néha jön velünk szembe egy-egy egészen mókás példány is, de mindig kiderül, hogy ezen csak mi nevetünk, ám a viselője egészen komolyan veszi. Szomorú.

THE BÉTA VERSION - Harmónia és minőség

Letisztult, mégis nagyon egyedi, abszolút minden alkalomra bevethető, ez pedig a színeknek is köszönhető - a Béta táskák rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tettek szert.

Forrás: TheBétaVersion team

Mire helyezitek a hangsúlyt idén tavasszal?

Növényi cserzésű bőrrel dolgoztunk, ezt az anyagot nagyon szeretjük. Most is - ahogy az eddigi kollekcióinknál is - fontos volt a forma, a minta és az anyagok harmóniája. Idén először hátizsákokat is terveztünk, aminél szempont volt az is, hogy ez az új fazon egyszerre legyen praktikus, de a hátizsák műfaján belül elegáns is.

A legújabb darabjaink fő inspirációs forrása Katharina Roters Hungarian Cubes című fotósorozata volt. Ő egy Magyarországon élő képzőművész, aki a Kádár-kor kockaházait fotózta, méghozzá olyan házakat, amelyeket a lakók úgy tettek egyedivé, hogy különböző mintákat festettek a homlokzatra. Izgalmasnak találtuk, ahogy a környezet díszítésének természetes igénye az adott kontextusban - ebben az esetben a szocializmus időszakában - szinte lázadásnak hat. Emellett a házak mai szemmel nézve szuperül néznek ki: élénk színeik, nagy léptékű geometrikus mintáik köszönnek vissza a táskákon.

Van abszolút kedvenc darabotok az új kollekcióból?

Az Ezra hátizsákba szerelmesek vagyunk. A növényi cserzésű bőr és a világos pasztell kombinációja igazán vidám, tavaszias, a forma pedig letisztult és kecses.

Sok világsztár választ magyar tervezők ruhái közül. Ti melyik hírességen tudnátok elképzelni a táskáitokat?

Annak nagyon örülnénk, ha egyszer Michelle Williamst látnánk meg, ahogy Budapest utcáin sétál - mert mondjuk épp itt forgat - az új kollekció Frida táskájával a vállán...

YKRA - Hátizsákban nagy

Lakatos Balázs hátizsákjai láttán egészen új értelmet nyer ennek az idén ismét hatalmas népszerűségnek örvendő kiegészítőnek a fogalma.

Forrás: ykra.net

Többnyire elég színes nálad a paletta, idén tavasszal mi a irányvonal?

Tavaszra a klasszikus katonai terepmintát bolondítottuk meg Pál Tamás grafikusművész segítségével. Tamás korábban már készített számunkra grafikákat pólókhoz, a saját jellegzetes színátfedős minimalista stiíusában, ami tökéletesen passzol az YKRA-hoz. Az a grafika inspirálta a tavaszi mintát, amelynek a munkacíme Úttörők LSD-n volt. Elképzeltem egy világot, ahol találkozik a mi kelet-európai szocialista gyerekkorunk a '70-es évek hippilázadásával, és ez ihlette a kollekciót.

Van kedvenc darabod a kollekcióból?

Most Tomi zöld CAMO mintája a kedvencem, ami nagyon jól mutat a tolltartónkon is, én is ilyet használok. A saját táskám viszont egy klasszikus YKRA, egy háromszínű MATRA Mini, ami kék, piros és sárga. Már jó régóta hordom, és nagyon hozzám nőtt.

Egyre trendibb a hátizsák, már irodába is. Szerinted miért lett ismét nagyon népszerű?

Én mindig is nagy hátizsákos voltam, ez az egyik legpraktikusabb hordozóeszköz. A kezeid szabadok, tehát a buszon fogódzkodni is tudsz, meg a mobilodat nyomogatni. Szerintem abszolút praktikussági okokból jött vissza a hátizsák, hisz a laptopok kisebbek lettek, és már kényelmesebb egy hátizsákba belecsúsztatni, mint kézitáskában vagy oldaltáskában hordani, ami kényelmetlen az aszimmetrikus súlyeloszlás miatt, és sok biciklis futárnak okoz hát- és nyakfájdalmakat. Felnőtt egy generáció, amely gyerekkorában már hordott divatos hátizsákokat, és rájött, hogy ami a suliban kényelmes volt, az az irodában is tökéletes lesz.

Több tehetséges művésszel, többek között Tomcsányi Dórival is működtetek együtt. Van még olyan, akivel nagyon szívesen dolgoznál együtt?

Számunkra elengedhetetlen, hogy újra és újra meg tudjunk újulni, és nemzetközi szinten friss és aktuális legyen, amit csinálunk. Ezért jó olyan művészekkel és alkotókkal együttműködni, akikre mi is felnézünk. Megtiszteltetés volt a dán Henrik Vibskovval való együttműködésünk, ami annyira jól sikerült, hogy idén újra összeálltunk, és most egy nagyobb táskát készítettünk, kizárólag Henrik számára. Ez nagyon sok olyan kis exkluzív boltba juttatja el a márkánkat világszerte, akik nem feltétlenül találkoznának velünk máshol. Így viszont van, hogy utána már egyenesen tőlünk rendelnek, a sima kollekciónkból.

Dórival imádok dolgozni! Ő a kedvenc hazai divattervezőm, és régóta barátok vagyunk. Azt gondolom, hogy a legjobb táskáink a vele való együttműködésből születtek, és ezt a nyerő szériát mindketten folytatni szeretnénk. Nagyon sok tervező és művész van, akivel szívesen együttműködnénk, mint például Barabás Zsófi vagy a most induló magyar VYF márka, de egy szezonban csak egy vagy két együttműködés fér bele, és jövő nyárig már kész vannak a kollekciók. Annyit elárulhatok, hogy a következő nagy együttműködésünk az ausztrál LF Markeyval készül, és alig várjuk a jövő nyarat, hogy bemutathassuk!

LILLA SELLEI BAGS - középpontban az anyukák

Lilla már gyermekkorában táskamániás volt, minden zsebpénzét erre költötte. Édesanyja gyakran varrt nekik ruhákat, ezt Séllei Lilla is megtanulta, és összekötötte nagy szenvedélyével.

Forrás: Séllei Lilla

Mióta tervezel táskákat, hogy kezdődött?

Még általános iskolás voltam, amikor már minden zsebpénzemet táskákra költöttem, mivel mindig újabbra és újabbra vágytam. Anyukám, mikor kicsik voltunk, sokat varrt nekünk ruhákat, így a varrás és a varrógép nem volt idegen a számomra. A táskamániám csillapítása végett kezdtem el táskákat varrni, amit később már az alkotás öröméért is űztem. Egy idő után hatalmas mennyiség halmozódott fel, amiket elkezdtem a barátnőimnek ajándékozni, majd az ő barátnőiknek varrtam megrendelésre...

Főképp ki a célcsoport?

Mivel jelenleg én magam is anyuka vagyok, így az anyukák. Tudom, milyen élethelyzetben van egy anyuka, milyen funkciókat követel meg egy táskától. Így születik egyre több hátizsák, ami szabaddá teszi a kezeket, vagy éppen babakocsira felcsatolható modellek.

Van személyes kedvenced a kollekciódból?

A tavaly készített farönkös táskám kitűnő útitársam egy éve. Minden belefér, amire egy játszóterezésnél vagy egy kirándulásnál nekem és a fiamnak szükségem lehet. Imádom az anyagban hozzá passzoló babakocsi-táskát is, amit bár a mi Quinny Zapp kocsinkra terveztem, több modellre is felcsatolható. Előnye, hogy nem billenti ki a babakocsit az egyensúlyából, a cipzárnak hála pedig könnyen meg lehet benne bármit találni.

EOSINE - Fókuszban a minták

Bozsik Szilvia 2011-ben végzett a MOME textiltervező szakán nyomottanyag-tervező szakirányon. 2012 januárjától a Miegymásért Szociális Szövetkezetnél dolgozik, mint művészeti vezető. A szövetkezet különféle bőr termékek gyártásával foglalkozik, itt került napi kapcsolatba a bőrrel mint alapanyaggal. Ahogy ő fogalmaz, elsősorban nem táskákat készít, hanem mintákat tervez, amelyek a táskán mint térformán kelnek életre.

Forrás: Bozsik Szilvia

Mi inspirál a táskák készítésekor?

Igazából bármi. Sokszor a villamoson vagy a metrón jutnak eszemben újabb színkombinációk vagy nyomási eljárások. A munkám miatt sokat utazom külföldre, úgy gondolom, hogy egy alkotó ember számára a környezetváltozás, a megszokott keretektől való elrugaszkodás az egyik leginspirálóbb dolog.

Mivel készülsz tavaszra, van esetleg személyes kedvenced az új kollekcióból?

A mintákban megjelennek a szimmetrikus kompozíciók, a színek között feltűnnek az arany és ezüst hologramok. Formailag a már klasszikusnak számító clutchok mellett megjelenek a mindennapi
öltözékbe is beilleszthető sportosabb darabok: oldaltáskák, hátizsákok, tornazsákok.

Ha te táskát vásárolsz, mik a szempontjaid?

A mindennapokban a minél nagyobb és strapabíróbb darabokat kedvelem, este csak és kizárólag EOSinE-t hordok.

+1: LAURA PAPP - Az origami szerelmese

A fiatal tervező tavalyi, nagyon különleges Origami Bags kollekciója igazi üde színfolt volt a palettán. Laura azonban most a táskák mellett a cipők felé is kacsintgat, ám az origami technika inspirálta darabjaival még mindig nem tudunk betelni.

Forrás: Facebook/laurapapp

Hol élsz most? A Facebook-oldaladon Kína van...

Lassan másfél hónapja élek Kínában, Kantonban. Nagyon érdekes és izgalmas, egy teljesen más világ. A klíma, a növényzet, az építészet, az ételek és persze az emberek habitusa is különbözik attól, amit megszoktam Európában. A United Nude-nál vagyok cipőtervező gyakornok - szerencsésnek érzem magam, hogy megismerhetem a számomra egyik legkedvesebb márka belső működését, és eközben felfedezhetek egy teljesen más kultúrát. Most minden energiáimat a cipőtervezésbe fektetem. Lassan lezárjuk a SS16-ot, aztán jöhet a következő kollekció, amit már nagyon várok. Hasznos végigkísérni, milyen szempontokat vesz figyelembe egy professzionális cég a kollekció kialakítása során, és ezeket a tapasztalatokat beépíteni a saját márkámba a későbbiekben.

Táska vagy cipő - mi áll közelebb hozzád?

Több táskát terveztem, mint cipőt, de nem határoltam el magam egyiktől sem. A BA és MA diplomám is cipő volt, jelenleg pedig egy cipőmárkánál dolgozom. Nagyon nyitottnak érzem magam, szívesen tervezek bármilyen kiegészítőt, legyen az táska, cipő, kalap vagy akár ékszer.

Milyen számodra A TÖKÉLETES női táska?

Ilyen nekem nem létezik, mert minden alkalomra más a legalkalmasabb. Van, hogy nagy kell, van, hogy pici. Néha az elegáns, máskor pedig a sportos a megfelelőbb. A legjobb, ha minél több van belőlük, és kedvünk szerint válogathatunk:-)

Tinisztárból stílushercegnő - Emma Watson varázslatos átalakulásahttp://www.life.hu/trend/20150413-emma-watson-a-harry-potter-filmek-sztarja-szulinapos-igy-oltozott-regen-es-most.htmlAz angol színésznő Párizsban született éppen 25 évvel ezelőtt, így nem csoda, ha a kisujjában van a stílus. A Harry Potter-filmek révén több mint egy évtizede a vörös szőnyeg gyakori vendége, ám sok kolléganőjével ellentétben ő elleste a profiktól az összes szépségtrükköt, amit lehet. Az eredmény magáért beszél - következzen egy kis stílustörténelem a szülinapos Emma Watsonnal. TrendAFP5 szépségtrükk, amit elleshetsz Marilyn Monroe-tól http://www.life.hu/trend/20150407-5-szepsegtrukk-amit-marilyn-monroe-tol-tanultunk.htmlŐ aztán stílusikon volt a javából – Marilyn Monroe több mint fél évszázaddal a halála után is méltán híres a szépségéről. Van mit tanulni tőle minden nőnek – lássuk, melyek voltak a díva titkos szépségtrükkjei!TrendNorthfotoKöszöntsd a tavaszt egy álomszép pink manikűrrel!http://www.life.hu/trend/20150407-tavaszi-manikur-pink-szinben-esztergalyos-viktoria-kesziti-el.htmlÁprilisban már mindennél jobban vágyunk az élénk tavaszi színekre, üde árnyalatokra. Öltöztesd a körmeidet is élénk színekbe - mutatunk is egy csodás, pink manikűrt!TrendOrigoA hónap színe: a citromsárgahttp://www.life.hu/trend/20150409-divat-es-trend-a-honap-szine-a-citromsarga.htmlVágysz egy olyan színre, amiből már csak egy kiegészítő is feldobja a hangulatodat, ráadásul tud nemcsak harsány, de nagyon kellemes, visszafogott lenni, nem utolsósorban pedig idén tavasszal divatos is? Válaszd a citromsárgát és árnyalatait – mutatunk is néhány ötletet, hogyan érdemes kombinálni.TrendOrigoLopd el a pasidtól, és tedd stílusossá - ing nélkül nincs stílusos tavaszi ruhatár!http://www.life.hu/trend/20150404-tavaszi-ingmania-3-stilus-amit-szerezz-be.htmlSok nő úgy gondolja, az ingeket meghagyja inkább a férfiaknak, ez azonban nagy hiba - az ing ugyanis egy tökéletesen és nagyon kreatívan variálható, szinte minden alkalomra felvehető, igazi alapdarab. Íme 3 stílus, ami nagyon népszerű 2015 tavaszán. TrendThinkstock10 szett, amiben egyszerűen imádtuk Sarah Jessica Parkerthttp://www.life.hu/trend/20150325-10-szett-amiben-egyszeruen-imadtuk-sarah-jessica-parkert.htmlMa 50 éves a világ egyik legstílusosabb színésznője, nem mellesleg az egyik legnépszerűbb tévés karakter megformálója. A színésznő Carrie Bradshaw megformálójaként igazi ikon lett, de a való életben is imádja a divatot.TrendAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.