A legemlékezetesebb divatpillanatok 2018-ból: rendkívüli történetek magyar sikerekkel

2018.12.27. 08:00

Fantasztikus magyar sikerek jellemezték a 2018-as évet a modellek és a divattervezők oldaláról is, nem beszélve arról, hogy mennyi jelentős esemény történt a külföldi divatszakma háza táján. Olvasd el év végi összefoglalónkat a legjelentősebb és legemlékezetesebb divatpillanatokról.

Magyar sikerek:

 • Telt házzal és elsöprő sikerrel mutatta be 2018-as őszi–téli Golden Arrow névre keresztelt kollekcióját a Nanushka a New York-i Fashion Weeken. Miután a New York Times, a Harper's Bazaar és az amerikai Forbes is elismeréssel adózott a magyar márkáról, több mint 300-an vettek részt a bemutatón a nemzetközi divatipar krémjéből, többek között olyan nevek, mint Lisa Aiken, a Net-a-Porter fashion directora és az amerikai Vogue magazin számos szerkesztője.
Elsöprő sikerrel mutatta be 2018-as őszi–téli Golden Arrow névre keresztelt kollekcióját a NanushkaForrás: Getty Images
 • Az Oscar vörös szőnyege sem maradt magyar tervezők nélkül. Habár Borbély Alexandra nem magyar tervező ruháját választotta, a Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó és producere, Mécs Mónika is Daalarna ruhát. Mac Ruth felesége, Klaudia Ruth-Kiraly is magyar tervező ruhájában, pontosabban egy CAKÓ darabban pompázott az év egyik legnagyobb filmes eseményén. Klaudia férjét kísérte el a gálára, akit a Szárnyas fejvadász 2049 című filmmel jelöltek a legjobb hangkeverés kategóriában. Ehhez a neves alkalomhoz a magyar divattervező egy fenséges, hosszú, smaragdzöld bársonyruhát álmodott meg. A szett Nagy Adrienn nevéhez fűződő Rienne ékszerekkel lett teljes. 
Klaudia Ruth-Kiraly (balra) egy CAKÓ darabban pompázott, míg Enyedi Ildikó és producere, Mécs Mónika Daalarna ruhát viselt (jobbra)Forrás: AFP
 • Mindig nagy öröm számunkra, amikor a magyar modellek igazán méltó környezetben lépnek kifutóra. A szeptemberi divatheteken pedig Palvin Barbit, Mihalik Enikőt és Szikszai Johannát is láthattuk. Barbi Milánóban a Dolce & Gabbana új kollekciójának bemutatóján vonult kifutóra, Enikő és Johanna pedig Párizsban, az Etam fehérneműmárka show-ján vonultak fel igencsak szexi szerelésekben. Kattints a képre, és nézd meg a galériát:
Mihalik EnikőForrás: Getty Images/Francois Durand
 • Palvin Barbi 5 év kihagyás után a Victoria's Secret kifutójára is visszatért, és fantasztikusan nézett ki. Barbi 2012-ben volt utoljára az angyalok között, majd bevallása szerint saját hibájából szűnt meg a közreműködése a híres fehérneműmárkával.
Palvin Barbi 5 év kihagyás után újra a Victoria's Secret kifutójánForrás: Getty Images for Victoria's Secret/2018 Getty Images/Dimitrios Kambouris
Victoria's Secret 2018: ilyen volt idén a világ legdögösebb divatshow-ja

A Victoria's Secret a világ legnézettebb (800 millió néző) és legdrágább (kb. 3 milliárd forint) divatshow-ja, ahol a világ legdögösebb modelljei kapnak lehetőséget, hogy elképesztően szexi, különleges és egyedi fehérneműket mutassanak be. A hab a tortán, hogy idén Palvin Barbi is visszatért az angyalok közé. Nézd meg a bemutatón készült fotókat!

 • Palvin Barbi még egy, számunkra különösen fontos, divatpillanatnak is részese volt idén, ugyanis a tajvani Vogue Beauty kiadásának címlapjára magyar művész, Tombor Zoltán fotózta. Igazi magyar siker! Tombor Nelli férje sok külföldi divatmagazinnál bizonyította már tehetségét. Hogy csak a leghíresebbeknél maradjunk, a brazil Elle címlapjára Alicia Keyst fotózta, de a spanyol és a holland Harper's Bazaar címlapján is láthattuk már az ő képeit.
Palvin Barbit Tombor Zoltán fotózta a tajvani Vogue-nakForrás: Tombor Zoltán/Vogue Taiwan

Külföldi divatpillanatok

 • Év elején még a vörös szőnyeg is a hollywoodi botrányoktól volt hangos. A Golden Globe volt az első igazán nagy filmes esemény a Weinstein-botrány kirobbanása óta, így egyértelmű volt, hogy ez bizonyos szinten árnyékot vet majd a megszokott hollywoodi csillogásra: a fekete ruhával a szexuális zaklatást elszenvedettek mellett fejezték ki szolidaritásukat a filmipar legnagyobb csillagai. 
A fekete ruhával a zaklatások ellen tiltakoztak a filmipar legnagyobb csillagaiForrás: Getty Images
 • Egyik kedvenc divatikonunk, Iris Apfel 96 évesen végre kiadta a könyvét Accidental Icon, vagyis Véletlenül lett ikon címmel. lris elképesztő életútat tudhat a magáénak, amiről a könyvében is beszámol: a Fehér Ház lakberendezője, majd a felső tízezer híres stylistja volt, aztán social media sztár lett: harsány stílusáért, látványos kiegészítőiért az egész világ rajong. Korábban néhány idézetet is mutattunk a könyvből.
96 évesen adta ki új könyvét a divatikon, Iris ApfelForrás: Instagram/iris.apfel
 • A Paper magazin idei nagy dobása volt, hogy smink nélkül fotózták Christina Aguilerát, akit leginkább jó adag festékkel az arcán szoktunk látni. A képek gyönyörűek lettek, mindenki üdvözölte ezt a fajta természetességet. Az egész sztoriban csak az rontotta a hitelességet, hogy nem sokkal később a Billboard gálán már felpüffedt, eltorzult arccal jelent meg az énekesnő.
Christina Aguilerát smink nélkül fotózták a Paper magazinnakForrás: Paper Magazine
Miért számít extrémnek, ha valaki megmutatja a smink nélküli arcát?

Az elmúlt években mindig nagy szenzáció kerekedett abból, ha valamelyik sztár hivatalosan is megmutatta magát smink vagy Photoshop nélkül. Mintha tényleg egy féltve őrzött maszkot vennének le magukról, felfedve valódi énüket. Az elmúlt napokban Christina Aguilera címlapja döbbentette meg a nagyérdeműt. De hogy jutottunk el idáig?

 • A teniszező, Serena Williams kisebb divatbotrányba keveredett idén. Az igencsak szabálytisztelő, mások szerint inkább már elitista francia tenisszövetség ugyanis kifogást emelt Serena Williams catsuit, azaz macskaruha néven elhíresült szerelése miatt. A teniszező teljesen értetlenül állt a döntés előtt, a ruha további viselését ugyanis megtiltotta a szövetség, fricskaként pedig legközelebb tütüben jelent meg a sztár a teniszpályán. A macskaruha és a tütü részletes történetét itt olvashatod el!
Serena Williams macskaruhája (jobbra) nagy port kavart, fricskaként legközelebb tütüben (balra) jelent meg a pályánForrás: Getty Images, AFP/Christophe Simon
 • Ritkán látni olyan gyorsan felívelő karriert, mint amilyen Kaia Gerberé. De ha az ember olyan felmenővel bír, mint a csodás Cindy Crawford, akkor nem is lehet annyira csodálkozni. Kaia 2017 őszén a New York-i dvathéten lépett először kifutóra, 2018 januárjában pedig már ő nyitotta meg a Chanel show-ját. Karl Lagerfelddel egyébként annyira jól tudnak együtt dolgozni, hogy idén piacra is dobtak egy közös kollekciót. A KAIA x Karl Lagerfeld nagyszabású kollaboráció, ami jól tükrözi a Lagerfeldtől megszokott stílusjegyeket és a fiatalos inspirációt, Cindy Crawford lánya pedig 16 évesen csúcsra ért. Vajon mit tartogat még számára a jövő?
Forrás: Karl Lagerfeld
 • Tavaly sminkmárkájával került be év végi válogatásunkba Rihanna, idén pedig a szemöldökével. A brit Vogue szeptemberi címlapja mindenkit meglepett, címlapján ugyanis Rihanna hajszálvékony, tetovált hatású szemöldökkel pózolt. Az igencsak merész címlap, ami egy csapásra szembefordult az évek óta egyre természetesebb, sőt egyre dúsabb szemöldöktrenddel, ki is verte a biztosítékot. Felmerült a kérdés, hogy a sminkmester provokációjáról, művészi megfogalmazásáról van szó, vagy egyfajta előjelként kellene mindezt értelmeznünk, és újra a hajszálvékony szemöldök jön majd divatba. Hogy a sminkmester mit nyilatkozott az ügyben, itt elolvashatod.
Rihanna a brit Vogue szeptemberi címlapjánForrás: VOGUE
 • Rihanna nemcsak extrém címlapjával, de provokatív, őrült divatbemutatójával is szerepel a listánkon. A Savage x Fenty show egészen rendhagyó show lett, egy dzsungelnek berendezett térben vonultak, vonaglottak, táncoltak a modellek. Igazi őskáosz uralkodott. Amiért sokan üdvözölték Rihanna kezdeményezését, az a sokszínűség volt: fehér- és sötétbőrű, vékony és duci, rövid és hosszú hajú, nőies és maszkulin alkatú, de még várandós modell is kifutóra vonult. Rihanna egyik legfőbb múzsája Slick Woods volt, aki mindenórás kismamaként lépett kifutóra, és a show után életet is adott gyermekének.
Slick Woods mindenórás kismamaként lépett kifutóra, a show után életet is adott gyermekénekForrás: Getty Images/Brian Ach
 • Az év decemberének legfontosabb híre talán, hogy a Burberry és a Gucci divatház után a Chanel is bejelentette, hogy a továbbiakban nem használ kollekcióihoz sem szőrmét (ez egyébként korábban sem volt jellemző rájuk), sem krokodil- és kígyóbőrt. Tudni kell, hogy az egzotikus állatokat különös kegyetlenséggel gyilkolják meg a divatvilág számára készülő termékekért.
A Chanel bejelentette, hogy a továbbiakban nem használ kollekcióihoz sem szőrmét, sem krokodil- és kígyóbőrtForrás: Getty Images/Pierre Suu
Hoppá! Bajban van a világ leghíresebb táskája!

Jane Birkin nem adja a nevét többé az Hermés híres krokodilbőr táskáihoz, mert kifogásolja az eljárást, amellyel készülnek. Olvasd el korábbi cikkünket!

RihannaPalvin Barbaradivattrend