Gondoltad volna? Ez történik a szervezeteddel, ha szép dolgot nézel

Forrás: Thinkstock -
boldogság élet Nyugalom tudatos élet szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Odafigyelsz azokra a szépségekre, amik mellett nap mint nap elhaladsz? Ki tudsz lépni kicsit a rutinból, és meg tudod látni a jó dolgokat? Ha ez még nem megy, érdemes megtanulni, mert számtalan pozitív hatása lesz annak, ha megtanulod meglátni a szépséget!

Gondoltál már arra, mi is történik a testedben, amikor valami szép dolgot nézel? Vajon ugyanazok a folyamatok játszódnak le a szervezetben, amikor teljesen hétköznapi dolgokat lát az ember? Van bármiféle jelentősége a szépségnek?

Forrás: Thinkstock

Tényleg fontos az esztétikum?

Soponyai-Nagy Krisztina pszichológust kérdeztük arról, az agy vajon másképp reagál -e a szépségre, mint a megszokott, hétköznapi dolgok látványára? „Az ember »vizuálisan« vezetett lény, ami azt jelenti, hogy a környezetből felvehető információk 75-80%-a vizuális, azaz képi eredetű. Így az esztétikum érzékelése és észlelése javarészt a látás segítségével történik. Az érzékelés a környezet energiáira adott idegi válasz, valójában az információ regisztrálása. Az észlelés során ezek az érzékszervi benyomások tárggyá, jelentéssé szerveződnek. (Az 5 cm átmérőjű, zöld, fényes gömb így lesz zöldalmává.)

van-e az agyban egy specifikus terület, amely kifejezetten a szépségre fogékony? Vajon mit tart az agyunk szépnek?

A szépség: szubjektív

Forrás: Thinkstock

Tanuld meg látni a szépet!

Az azonban nagyon fontos, hogy igenis el lehet sajátítani a szépség felismerését, legyen szó a legapróbb dolgokról. Hogyan? Gyakorlással és néhány trükkel. „Az egyik ilyen technika az átkeretezés: a balatoni vihart például szépnek tudjuk látni, ha nem arra gondolunk, hogy megfoszt bennünket az időjárás a napozás és fürdőzés örömeitől, hanem örülünk, hogy a megégett bőrünket legalább pihentetjük, és csodálatos természetfotókat is készíthetünk.

Egy emberi arc részleteiben biztosan megbúvik valami szép, még ha első látásra egészében nem is találjuk vonzónak.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.