30 millió, mire elvégzi az egyetemet? Mennyibe kerül egy gyerek?

felnevelés ráfordítás magánorvos babakocsi terhesgondozás főiskola egyetem pelenka gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy, vagy pláne több gyermeket tisztességesen felnevelni olykor rendkívül nehéz, hiszen a terhesgondozástól a beiskolázáson át az egyetemig rengeteg pénzbe kerül. Az nem vitás, hogy a szülőknek megéri-e a ráfordítás, az már inkább, hogy a becsült 30 millió forintos összeg fedi-e a valóságot.

Ez a hatalmasnak tűnő összeg mára ennél is nagyobbra nőhetett, hiszen a GfK felmérése, mely során a születéstől az egyetemig felmérték a gyermekre fordított kiadásokat, két évvel ezelőtt készült.

Magánorvos és új babakocsi

Bár hazánkban a terhesgondozás és a szülés ellátási költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi, sokan mégis csak úgy érzik magukat és születendő gyermeküket biztonságban, ha magánorvoshoz járnak. Ennek viszont borsos ára van: az orvosok zöménél a terhesgondozásért alkalmanként 5000-10.000 forintot kell fizetni, a szülésnél adott összeg pedig 50.000-200.000 forint között mozog. Persze a tehetősek magánkórházban is szülhetnek közel egymillióért, bár valószínűleg nekik nem jelent anyagi gondot a gyermek felnevelése sem.

Thinkstock
Thinkstock

De hiába esett túl az anyuka a terhességen és a szülésen, ha nincs egy babaszoba, ahol a kiságyba tehetné újszülöttjét: a kiságy matraccal 20.000-100.000 forintig kapható, a pelenkázó és a szekrény is tízezreket kóstál, a babakocsi ára 15.000-től kezdődik, és 150.000-ig is terjedhet, a havi akár 10.000 forintos költségű pelenkák, a ruhák, a játékok, az ápolószerek, a szoptatáshoz, fejéshez szükséges kellékek, vagy a dobozonként 1000-3000 forintos tápszer mind pénzbe kerül, nem is kevésbe: ha az itt felsoroltakat újonnan vásároljuk meg, azt aligha fedezi az egyszeri anyasági támogatás, a havi gyes vagy gyed és családi pótlék összesen. Így aki spórolni szeretne, az minimum a kiságyból, babakocsiból vagy ruhákból használtat vesz, esetleg rokonokkal, barátnőkkel csereberél. Pelenkából és ha szükséges, tápszerből viszont mindig új kell, ezek összesített havi költségei pedig eleve felérnek a gyes összegével.

Ovis vagy iskolás gyermekeinkre még többet költünk

A felmérés szerint egy gyereknek évente 300.000-400.000 forintnyi élelmiszert és tartós fogyasztási cikket vásárolunk. Ebbe persze nemcsak a drágább zöldség és gyümölcs, vagy a bio termékek tartoznak bele, de az egyre cseperedő gyermek ruhái, cipői és közösségbe lépési költségei is beleszámítanak. Ha nagyvárosokban ráadásul nem jut hely az állami bölcsődékben, akkor a munkába visszaigyekvő anyuka ismét plusz kiadásokkal találkozik, és 60.000 vagy akár 150.000 forintot is fizethet havonta. Az őszi iskolakezdésnél pedig a szülők eleve gyomorgörccsel indulnak vásárolni, hiszen már a legszükségesebb tanszerek és tankönyvek is sokaknál csak jó pár hónapos spórolás után kifizethetők. Egy közepes tanszercsomag 8000-12.000 forint, a tornazsák vagy az iskolatáska 5000-10.000 forint között mozog, a tankönyvcsomag pedig 6500 forintról indul, így nem ritkán 30.000 forintba kerülnek csupán a legszükségesebbek. Az óvoda, iskola kezdetekor betegeskedő gyermek gyógyszerköltségei is tízezreket jelentenek havonta, és akkor még nem vettünk ifjúsági ágyat, íróasztalt székkel húszezerért, vagy egy játékpolcot - sőt játékot sem. Ekkora az édesanyák ugyan általában már munkába állnak, hiszen a növekvő költségeket egy fizetésből szinte lehetetlen fedezni, de keresetük nagy része a gyermeknek szükséges dolgokra megy el.

Thinkstock
Thinkstock

A kamaszok és a továbbtanulás

Egy kamasz gyermeknél pedig már nemcsak az évi beiskolázási költségekkel kell számolnunk, hanem a gyors fejlődés miatt két hónap alatt kinőtt többezer forintos cipőkkel, ruhákkal és egyre több elfogyasztott élelmiszerrel. A különórákat vagy az érettségire, felvételire való felkészülés díjait már nem is említve, hiszen a nyelvi vagy matematika különórák is több tízezret vihetnek el havonta. A legdrágább mégis az egyetem: nemcsak a felvételi díjat, hanem sokszor a tandíjat is ki kell fizetni, ha a gyermek nem került be pontjaival az állami ösztöndíjas rendszerbe. Ha ráadásul másik városban található intézményben tanul tovább, a 15.000 forintos kollégiumi díj vagy kétszer annyiba kerülő albérlet kifizetése is sokszor a szülők vállát nyomja. Akik megtehetik, már az óvodás gyermekük mellett elkezdnek a főiskolai vagy egyetemi évekre spórolni, hiszen az összesített kiadások a diplomáig milliókra rúghatnak. A költségeket állami ösztöndíjjal, jó tanulmányi eredményekkel vagy diákhitellel lehet enyhíteni, de sok hallgató dolgozik is legalább hétvégenként a megélhetésért, hogy így is csökkentse az őt felnevelő szülei terheit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.