A testünk energiaközpontjai a csakrák, állapotuk hatással van lelki és testi közérzetünkre. Néha elég egy jó meditáció, légzőgyakorlat és a megfelelő csakra megtisztul, feltöltődik, ezzel pedig közérzetünk is jobbá válik.

A testünkön végigfutó energiahálózat központjai a csakrák, a hét fő csakra mellett számos mellékcsakránk is van, ezek tartják fent a test energiadinamikáját, a külvilággal kapcsolatos energetikai egyensúlyát. Ha a testben valahol fáradtság, fájdalom, gyulladás keletkezik, energia-dinamikai problémák is fennállnak, vagyis valamelyik csakra zavarával, alulműködésével, blokkjával kell szembesülni.

Thinkstock

A hét fő csakra:

Egyes csakra: gyökércsakra - farokcsontnál
Kettes csakra: szakrális csakra - nemi szerveknél
Hármas csakra: napfonatcsakra - köldöknél
Négyes csakra: szívcsakra  - szegycsontnál
Ötös csakra: torokcsakra  - toroknál
Hatos csakra: harmadik szem csakra - két szem között
Hetes csakra: koronacsakra - fej tetején

Thinkstock

Aki teljes harmóniára vágyik, az legalább kétszer hetente tudatosan foglalkozzon a csakráival. Meditációban "meg lehet tisztítani" illetve fel lehet tölteni a csakrákat. Ezzel máris adhatunk magunknak erőt a mindennapi stressz elviseléséhez.

Aki még tudatosabb, az megfigyelheti, hogyan reagál a stresszhelyzetekre a szervezete, ebből ugyanis kiderülhet, melyik csakrája blokkolt esetleg, melyikre kellene jobban odafigyelni, külön gyakorlatokkal energetizálni.

Thinkstock

Aki bizonytalansággal, kiszolgáltatottság-érzéssel válaszol egy stresszhelyzetre, annak a koronacsakra blokkolt, akinek ilyenkor a feje fáj, képtelen gondolkodni, annak a harmadik szem csakráját kellene feltöltenie. Az elszoruló torok az ötös csakra, míg a szívdobogás, a szívcsakra blokkjára utalhat. A gyomortáji idegesség, az evéskényszer vagy éppen az evésképtelenség a napfonatcsakra alulműködését jelezheti, a sírógörcs pedig a szex vagy szakrális csakra problémáira utal. Aki stresszes pillanatokban úgy érzi, kicsúszott a lába alól a talaj, vagy éppen hasmenése lesz, annak a gyökércsakrájára kellene koncentrálnia.

A jelen kor embere nem foglalkozik a test energiaközpontjaival, pedig a tudatos harmonizálás jelentősen hozzájárul a jól létünkhöz. Minden csakrának megvannak a maga mozdulatsorai, amellyel energetizálhatók, gyógyíthatók. Ugyancsak csakránként változik a meditáció, amely az adott csakra tisztítását segítik.

A csakrák karbantartásához ajánlott könyvek:
Klausbernd Vollmar: A csakrák
Anodea Judith: A csakrák bölcsessége
 

Egy ember életében kb. 21 éves korra alakul ki testének csakradinamikája, ezután egyre fontosabb tudatos munkával a csakrarendszer karbantartása.


 

Szerelmi kötés - csak ámítás vagy tényleg működik?http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110611-szerelmi-kotes-csak-amitas-vagy-tenyleg-mukodik.html Valóban léteznek angyalok?http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110610-valoban-leteznek-angyalok.html Teszteld magad! Tudsz titkot tartani?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110607-szemelyisegteszt-tudsz-titkot-tartani.html A párkapcsolat gyilkosai - Te hol rontod el?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110607-a-parkapcsolat-gyilkosai-te-hol-rontod-el.html Hétköznapi mágia - Az amulettek hatalmahttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110607-hetkoznapi-magia-az-amulettek-hatalma.html Spirituális ébredésre vágysz? - A transzlégzés titkahttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110606-gyogyitsd-magad-transzlegzessel.html