Rosszkedvű vagy és szomorú? Csokievés helyett jógázz - többet ér, mint gondolnád!

Forrás: Thinkstock -
depresszió JógaKlikk testmozgás meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy jógával nemcsak a fizikai, energetikai, de mentális állapotod is befolyásolható? Sőt, minden jógagyakorlat mindhárom szinten nyomot hagy.

Ha lógatod az orrod és nem teszel ellene semmit, itt az ideje, hogy kezedbe vedd az életed, hiszen senki más nem teszi ezt meg helyetted. Ha komolyabb betegség, gyász, életkörülmények nem is adnak okot a búskomorságra, hát gyakran keresünk: rossz az idő, épp hétfő van, a szomszéddal megint összevesztünk, vagy nagy a munkahelyi nyomás....A hangulatunkat azonban nemcsak a külső körülmények és más öntudatlan belső folyamataink befolyásolják, de mi magunk tudatosan is javíthatunk rajta.

Forrás: Thinkstock

Mit tehet értünk a jóga?

- Képessé tesz arra, hogy jobban odafigyelj dolgokra. Ahova helyezed a figyelmet, az a dolog energiát kap és megerősödik. Így van ez a negatív gondolatokkal is, és jó hír, hogy a pozítív gondolatokkal szintén. Figyeld a reakcióidat több napon át, és gondolatban vagy akár írásban cseréld ki a rosszat jókra. Ha ezt sokszor megteszed, szinte átprogramozod az agyad, így egy idő után a pozitív reakciókra leszel kondícionálva.

- Segít oldani a feszültséget, hiszen nyugalom a derű előszobája. Erre aztán igazán alkalmas a jóga. Gyakorlatai a test és az elme feszültségeit is eltüntetik. Gyakorolj ászanákat, relaxálj, meditálj, ahányszor csak jól esik.

- Megtanít nevetni! Egy statisztika szerint gyerekkorunkban kb. napi 400-szor nevetünk, egy átlag felnőtt pedig napi 15-ször. Az nagyon kevés. A nevetés számos jótékony hatását sokan vizsgálták már, köztük az indiai orvos, Madan Kataria, a Hahota Jóga (Hashya Yoga/Laughter Yoga) megalkotója. Madan Kataria többek között arra is rájött, hogy nem baj, ha nem őszintén nevetsz. A tested nem veszi észre a különbséget az erőltetett és a szívből jövő nevetés között és a jótékony fiziológiás hatások így is, úgy is érvényesülnek. Ha tudatosan gyakorlod a nevetést, például elmész egy Hahota Klubba vagy Hahota jógára, először valószínűleg erőlteted a nevetést, de hamar eljön az a pont, amikor egyszer csak az erőltetett nevetésből igazi, szívből jövő kacaj lesz.

Mik a nevetés jótékony hatásai?

- endorfin („boldogsághormon") szabadul fel
- oldja a stresszt és a haragot
- megszünteti a depressziót
- erősíti az immunrendszert, enyhíti egy kezdődő megfázás, köhögés tüneteit
- megnyílsz mások felé, könnyebben kapcsolatot teremtesz és legyőzöd a gátlásaidat
- javítja az önbizalmad, megtanulsz magadon nevetni és nem másokon
- pozitívan állsz az élethez és előhozza a gyermeki éned, ami segít előítéletek nélkül szemlélni a világot
- javítja a tüdőkapacitást és erősíti a rekeszizmot, javítja az emésztést, és megtanít kihasználni a tüdőd teljes kapacitását. Mint egy pránajama gyakorlás: egy jó kiadós nevetés egy meghosszabbított, teljes és mély kilégzés.

Life.hu tipp

Eheti ingyenes, otthonról gyakorolható JógaKlikk videónk egy különleges jógastílus, a kundalíni jóga 30 perces depresszíó elleni krijája, amellyel garantáltan elűzheted a fejed fölül a fekete felhőket. Ha szívesen kipróbálnád, kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.