Depresszió: ezek a testi tünetek jellemzők rá

Forrás: Shutterstock -
remotiv2023 betegség depresszió psziché depresszió tünetei
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A depresszió olyan állapot, amely legalább egyszer szinte minden embert utolér élete során. Ez persze nem meglepő, hiszen amikor túl nagy a nyomás, és összegyűlnek a fellegek a fejünk felett, akkor bizony nehéz pozitívnak és kitartónak lenni, és olykor kicsúszik a lábunk alól a talaj.

Hogyan ismerheted fel a depressziót?

A depresszió tünetei több területen is megjelenhetnek: érzelmi és motivációs tünetek egyaránt előfordulhatnak, sőt, nem ritka az sem, hogy az illető viselkedése és a gondolkodása is megváltozik.

Ha folyamatosan lehangolt és rosszkedvű vagy, semmi sem villanyoz fel igazán, akkor érdemes önvizsgálatot tartani. Intő jel továbbá, ha semmi kedved kimozdulni otthonról, nem vágysz más emberek társaságára – olyanokéra sem, akikkel korábban szívesen töltöttél időt.

A depresszió ezeken felül a produktivitás, az aktivitás csökkenésével is járhat, ezért, ha valaki energiahiányról panaszkodik, visszahúzódó lesz, halkabban beszél vagy akár suttog, netán megváltozik a testtartása, akkor is gyanakodhatunk depresszióra.

A depressziós személy egyértelműen negatívan látja önmagát, negatív önképpel rendelkezik, a múltban és a jövőben él, a jelen egyáltalán nem foglalkoztatja.

Forrás: Shutterstock

Testi tünetek

Sokan azt gondolják, hogy a depresszió kizárólag pszichikai tünetekkel jár, pedig ez egyáltalán nincs így. Sokszor olyan testi tünetek jelentkeznek, amelyek kevésbé egyértelműek, hiszen sok más betegségre is jellemzők lehetnek.

Alvászavar

Jellemzően elalvási nehézségek fordulnak elő, de nem ritka, hogy az illető felébred az éjszaka közepén, vagy éppen jóval korábban kel fel, mint általában. Az alvási szokásaink tökéletes lenyomatot adnak az aktuális lelkiállapotunkról, ezért erre mindig érdemes figyelni.

Testsúlyváltozás

A mentális állapotunk az étkezési szokásainkra is hatással lehet. Egyes esetekben a stressz, a szorongás vagy a depresszió étvágycsökkenést okoz, máskor viszont pont az ellenkezőjét, hiszen az illető szénhidrátéhséggel reagál a kialakult krízishelyzetre.

Rendkívüli fáradékonyság

Ez nemcsak fizikai, hanem mentális értelemben is igaz lehet. Sok depresszióval küzdő ember számol be arról, hogy nem bírja úgy a terhelést, mint korábban. Például kevésbé hatékony a munkájában, vagy rosszabbul teljesít sport közben.

Testszerte jelentkező egyéb panaszok

Gyakori a fejfájás, a hát- és izomfájdalom, szédülés, emésztőrendszeri panaszok vagy szívdobogás. Ez mind annak tudható be, hogy a szervezet túl nagy terhelésnek van kitéve.

Persze ezek a testi tünetek más betegséggel is összefüggésbe hozhatók, ám ha a lelki és a fizikai tünetek is jelen vannak, akkor már jogosan gyanakodhatunk depresszióra. Ebben az esetben érdemes életmódbeli változtatásokat bevezetni, vagy egyeztetni egy szakemberrel.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.