szülés utáni regeneráció szétnyílt hasizom regeneráció szülés magazin személyi edző várandósság sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Problémamentes terhesség esetén fontos, hogy amennyiben jól esik, nincs egészségügyi akadálya, és az orvos is engedélyezi, mozgásban maradjunk. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a protokoll szülés után, mikor és hogyan lehet elkezdeni újra sportolni. Kossa Anett személyi edzővel beszélgettünk a témáról.

Szülést követően, ha eltelt a 6 hetes gyermekágyi időszak, túl vagyunk az orvosi kontrollvizsgálaton és zöld utat kapunk, akkor elkezdődhet a regeneráló mozgás bevezetése. Akárcsak a terhesség ideje alatt, a szülés után is nagyon fontos a fokozatosság elve és az, hogy betartsunk néhány aranyszabályt. Kossa Anett csoportos- és személyi edzővel beszélgettem arról, mikor, hogyan lehet, és hogyan érdemes belevágni a szülés utáni mozgásba.

„Amikor letelt a hathetes gyermekágyi időszak, és az orvosi kontrollon is minden rendben volt, a nőgyógyász engedélyével elkezdheted szép lassan visszacsempészni a mozgást az életedbe. Mielőtt belevágnál, mindenképp érdemes képzett és tapasztalt szakemberhez fordulni, hiszen minden test más és más, mindenki más tempóban tud visszatérni.

Fontos felmérni például, milyen állapotban van a hasizom, és sportolás közben nagy hangsúlyt kell fektetni a medence izmainak erősítésére is.

A szülés után is számos lehetőség közül választhatunk, ha mozgásra vágyunk: tornázhatunk otthon, csoportos órán, de gyermekünkkel együtt is részt vehetünk baba&mama edzéseken."

Gyermekünkkel együtt is részt vehetünk baba&mama edzéseken Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Miért fontos, hogy milyen állapotban van a hasizmunk?

"A gyermekágyi időszak alatt a hasfal valamennyire regenerálódik, de a nők felénél a szülés következtében szétnyílik a hasizom, ezen pedig speciális gyakorlatokkal lehet segíteni. Akárcsak a gyenge hasfalon, ami szülés után az esetek szinte 100%-ban fennáll.
A speciális, sérült hasizomra fókuszáló torna tehát a szétnyílt hasizmot „gyógyítja", és abban segít, hogy minél előbb rendbe jöjjön a hasfalad. Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a szétnyílt hasizom az esztétikai gondok mellett sok bajt tud okozni, ilyen a köldöksérv, a kismedencei izmok meggyengülése, a hátfájás, vagy az úgynevezett kötényhas, ami miatt sok esetben még fél évvel a szülés után is olyan, mintha még mindig babát várnánk.

Fontos, hogy nincs két egyforma test, így mindenki személyre szabottan, a saját hasfali sérüléséhez mérten kap gyakorlatokat. Nem szabad beletörődni , lehet és kell is tenni ellene!

A szétnyílt hasizomba nem szabad beletörődni, lehet és kell is tenni ellene!"

Honnan tudom, hogy nekem is szétnyílt a hasizmom?

"A szétnyílt hasizom leggyakoribb tünete, hogy a has hónapokkal a szülés után is kidudorodik, mint a várandósság korai időszakában. Ha lefekszel a hátadra, könnyedén ellenőrizheted, milyen állapotban vannak a hasizmaid. Ehhez feküdj hanyatt, emeld fel kicsit a fejed és a vállaid, és a köldököd felett két ujjal benyomva vizsgáld meg, mennyire vannak szétválva a hasizmok. Ha minden jól megy, ez a rés már a szülés után hat héttel is kisebb, mint kétujjnyi, de akkor sem szabad pánikba esni, ha nagyobb a "szakadék".

Az esetek nagy többségében a probléma tornával tökéletesen kezelhető, viszont fontos, hogy a sima hasizomgyakorlatok helyett speciális gyakorlatokat kell végezni.

Akárcsak mindenben, itt is a rendszeresség a kulcsszó, törekedj arra, hogy minden nap legalább negyedórát foglalkozz a hasizmoddal, így rövid időn belül látványos fejlődés érhető el."

Milyen edzéseket érdemes végezni a szülés utáni időszakban?

"Csinálhatsz bármit, ami jólesik, persze normális kereteken belül. A lényeg, hogy lassan kezdj bele, és ne akarj rögtön maratont futni. Egy jóleső séta nem okozhat problémát, ráadásul ezt a kisbabáddal együtt is végezheted. Emellett a mélyizomtorna kifejezetten ajánlott, így a pilates és a jóga is, de az alakformáló torna is jó választás lehet. Mivel a szülés után a medencefenék izmai meggyengülhetnek, erre a területre is nagy hangsúlyt kell fektetni!

"Csinálhatsz bármit, ami jólesik, persze normális kereteken belül" Forrás: Kossa Anett

Említetted a medenceealapi izmokat, ezekről mit érdemes tudni?

„A nők nem is sejtik, milyen fontosak a szeméremcsont és a gerinc alsó szakasza között található medencealap izmai, és az, hogy ezek jó állapotban legyenek.

Amellett, hogy a gerincoszlop mellett tartó és támasztó funkciót töltenek be, fontos szerepük van az alhasi szervek alátámasztásában, a szexualitásban, valamint a terhesség, a szülés, és az azt követő regeneráció során is.

Mivel ezek az izmok a testünkön belül találhatók, talán nincs is tudomásunk arról, milyen sokat számítanak egészségünk szempontjából, a szülés után pedig az életminőségünket is nagyban javíthatják.

Megfelelő edzés és életmódbeli figyelem hiányában erejüket, feszességüket elveszítve megnyúlnak, tartófunkciójukat elveszítik, vérellátottságuk csökken, és ennek következtében kialakulhatnak szél- és széklettartási gondok, az inkontinencia, a későbbiek folyamán pedig a sérves és süllyedéses betegségek.

Ezért is fontos ennek a területnek a karbantartása, amihez tökéletes az intimtorna.

A gátizomtorna csak akkor hasznos, ha természetes úton szültünk, vagy császármetszés esetén is érdemes végezni?

„Akár természetes úton hoztuk világra gyermekünket, akár császármetszéssel, a gátizomtorna (intimtorna - a szerk.) nem elhanyagolható. Mivel a medence hordozza szinte az egész felsőtest súlyát, a medencefenék és a gát izomzatára nap mint nap nagy súly nehezedik. A gátizomtorna előnyei széles körben ismertek, hiszen a medencefenék és a gát izmainak edzése segít a szülésnél, az inkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) leküzdésében és a helyes testtartás elérésében.

A szülés utáni regenerációnál tehát a legfontosabb, hogy türelmesek legyünk saját magunkkal és a testünkkel szemben. Nagy hangsúlyt kell fektetni a terhesség alatt extrán igénybevett, esetenként sérült hasizomra és gátizmokra, és a mozgás mellett betartani a legfontosabb alapszabályokat az étkezés területén is. Érdemes négyszer, ötször keveset enni, minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, rostot és minőségi szénhidrátot, a megfelelő folyadékbevitel pedig legalább ennyire fontos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.