A Temun úgy vásárolhatsz, mint egy milliomos - de tényleg megéri?

online vásárlás, nő, kártya, fizetés
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
webshop Temu kína olcsó alkalmazás
Egyre többször futsz bele a Temu hirdetéseibe? A Wish és az AliExpress után az online vásárlás legújabb őrülete most a Temu. Az alkalmazás hihetetlenül olcsón kínálja termékeit, de buktató akad bőven.

A Temun vásárolni nem ördögtől való, de jobb, ha néhány dolgot figyelembe veszel, mielőtt letöltöd az applikációt és a vásárláshoz megadod az adataidat.

 

Mi is a Temu?

A Temu a legújabb kínai webshop, melynek mottója: "vásárolj úgy, mint egy milliárdos". Ehhez pedig hihetetlenül alacsony áron kínálja a legkülönfélébb termékeit, jellemzően 90 százalékos akciókkal és villámajánlatokkal. Vásárolhatsz a gumilabdától a gyémánt kirakón át a ruha darabokig bármit.

A cég tulajdonosa a kínai Colin Huang, milliárdos üzletember lehet, akinek tulajdonában van a Kajmán-szigeteken bejegyzett PDD Holding cég, illetve a korábban létrehozott, online vásárlási alkalmazás, a Pinduoduo is. A Temu központját 2023-ban helyezték át Shanghaiból az írországi Dublinba, ahol kedvezőbbek a technológiai cégekre kivetett adók. A cég saját adatai szerint több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A Temu 2023-ban maga mögé utasította az Amazont is a data.ai elemzése szerint.

 

Kedvező árak

Több dolog is közrejátszik abban, hogy a Temu olcsón árulja termékeit. Az egyik, hogy az olcsón előállított termékeket raktározás nélkül, azonnal értékesítik. A szállítást a PDD Holdings végzi, mely számos gyártóval dolgozik együtt. Mindig nézd meg, mekkora a termék, amit meg szeretnél venni, mert jellemző, hogy csak a legkisebb, pár centis darabra vonatkozik a kedvezmény.

online vásárlás, nő
Forrás: Shutterstock/VAKS-Stock Agency

Adatbiztonság

Az adatvédelmi szakértők szerint jobb kerülni az alkalmazás használatát, mivel az minden hozzáférési jogosultságot kér a felhasználóktól. Még a kameráét és a mikrofonét is, amikre egyértelműen semmi szüksége a rendeléshez. Technológiai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkalmazás kétes forrásoknak adhatja át a felhasználók személyes adatait. Emellett felmerült az a gyanú is, hogy az összegyűjtött adatok eladásából finanszírozzák a Temu működését.

 

Vásárlói panaszok

Egyre többen jelzik, hogy a megrendelt áru soha nem jut el hozzájuk, de ha mégis, akkor annak rossz a minősége. Mivel zömében olcsó termékekről van szó, azok gyakran sérültek, rosszabb esetben nem is működnek. A Trustpilot szerint a vásárlók általános értékelése "elfogadható" és csupán egyetlen csillaggal értékeli a Temut a felhasználók 32 százaléka. A túl sok pozitív vélemény valódisága kérdéses, mivel sok tartalmaz vásárlási utalványhoz kódot, ugyanakkor feltételezik, hogy a Temu törli a negatív értékeléseket.

 

Szállítás

Mivel a megrendelt termékek Kínából érkeznek, a szállítás hetekig is eltarthat. A vételárhoz hozzáadódik a vámolás költsége is. Az ügyfélszolgálat elérése se mindig zökkenőmentes, és további problémát okoz, hogy a vásárlási szerződés nem a Temu és a vásárló, hanem a szállító és a vásárló között jön létre.

 

Termék visszaküldése

A vásárlónak általában 90 napja van arra, hogy visszaküldje a megvásárolt és kiszállított terméket. A visszaküldést regisztrálni kell, majd 14 napon belül feladni a csomagot. Azonban csak az első visszaküldés ingyenes, minden további ilyennél a vásárlónak kell kifizetnie a szállítási díjat.

 

Hamisított termékek

A Temu divatos ruhákat, ékszereket, kiegészítőket is kínál, melyek kifejezetten keresettek. Azonban az alkalmazást több kritika is érte az utóbbi időben, mivel kis tervezőktől lopja el a terveket, majd adaptálja azokat. Az egyik művész sikerrel vette a jogi lépéseket és megnyerte a csatát a Temu ellen, ezért a tőle lopott, hamisított termékeket eltávolították.

 

Fizetési lehetőségek

A Temu elfogadja a hitelkártyákat, de az Apple Pay, a Google Pay, a PayPal vagy a Klarna lehetőségeket is. Fizetéskor azonban csak a megvásárolt árut és a szállítási díjat fizeti ki a megrendelő, melyhez ezt követően a szállító vagy a vámhivatal kiállítja a vámdíjról szóló számlát is.

 

Fogyasztóvédelmi tanácsok

A német fogyasztóvédelem szerint érdemes odafigyelni néhány dologra, ha rendelsz:

  • előzetesen tájékozódj a vámszabályokról és ne fizess előre
  • figyeld a többi vásárló értékelését
  • ellenőrizd adatvédelmi beállításaidat, mindenképp kapcsold ki a helymeghatározást és utasítsd el, hogy az app hozzáférjen a kamerádhoz és a mikrofonodhoz.

 

Termékellenőrzés: elektromos eszközt inkább ne!

A német NDR Markt műsorának csapata alaposan szemügyre vette az online piacteret. Vásároltak néhány dolgot, majd a kézhez kapott termékeket bemutatták egy szakértőnek. Az elektromos gőzölő csomagolásán található hamis CE-jelzés* már óvatosságra intette a szakembereket. A termék dugalján azonban nem volt védővezető, vagyis földelés, tehát onnantól, hogy bedugják a konnektorba az eszközt, fennáll az áramütés veszélye.

*A CE-jelzés felhelyezésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy a termék megfelel a jogszabályi követelményeknek, de ez nem minőségjelzés. A termék megfelelőségét egy bejelentett szervezet értékeli és megerősíti, tehát a termék nem csak a CE-jelölést, hanem egy négyjegyű azonosító számot is tartalmaz.

 

Büntetőjogi felelősség

A vásárlás büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után, de ez jellemzően a hamisított termékekre, a vámokra és a hamis CE-jelzésre vonatkozik. Országonként eltérőek a jogszabályok, ezért érdemes figyelni, mert lehetnek rajta olyan termékek, amelyek az adott régióban tilosak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.