Dévényi Kathy: "A smink a nő éke, ami önazonossá teszi"

nő, arc, smink, ápolás, kozmetikumok, szépségápolás,
Sofia Zhuravetc/Shutterstock - Sofia Zhuravetc
sminkmester a megújulás hete interjú smink tippek szépségápolás
Másképp sminkel egy tinédzser és más sminkrutinra van szükségük a 40-50-es éveikben járó hölgyeknek. De mire kell odafigyelniük a szépségápolás terén? Vajon a nőies megjelenés szerepet játszik a párkapcsolati dinamikában? Sok kérdésre választ kapunk Dévényi Kathy sminkmestertől, aki szuper 5 lépésből álló praktikákat is elárult nekünk.

 

Kezdjük a tinédzserekkel. Mit tanácsolnál egy fiatal lánynak, aki sminkelni szeretne? Hogyan kezdjen hozzá? 

Minden korosztálynak megvannak a maga sminkes praktikái. A fiatal felnőtt nőnek, aki éppen kikerül az egyetemről, a középkorú üzletasszonynak, a családanyáknak, és a szépkorú hölgyeknek is. Ahogyan egy leánygyermek elkezd nővé válni, elsajátítja az öltözködés és a sminkelés alapjait is. A külső megjelenésünk a személyiségünk kivetülése lehet, de ezt csak önismerettel tudjuk megvalósítani. Azt tanácsolom a tinédzser lányoknak, ha van rá lehetőségük, mindenképpen kérjék szakemberek segítségét, amennyiben szeretnének megtanulni helyesen sminkelni. 

A profi sminkes képes arra, hogy megláttassa azt is, amit a fiatal nők nem vesznek észre magukon a tükörben. Ezáltal nem csak sminkelési technikákat sajátítanak el, de önismeretre is szert tesznek. 

A tinilányokkal szemben mire kell odafigyelnie egy 40-es éveiben járó nőnek a sminkelés terén?

make-up, alapozó, arc, smink
A legfontosabb az, hogy próbáljunk olyan alaptermékeket találni, amelyek természetesnek hatnak.
Forrás: Shutterstock

A legfontosabb az, hogy próbáljunk olyan alaptermékeket találni, amelyek természetesnek hatnak, ápolják, táplálják az arcbőrt, illik a hajunk színéhez, és üde, fiatalos külsőt kölcsönöz viselőjének. Nincs bevált sminktípus, amire mondhatjuk, hogy jól áll a 40-50-es nőknek. Van, aki még 45 évesen is 30-nak néz ki, mások bőre viszont rosszabb állapotú a kortársainál. 

Létezik azonban egy ötlépéses, úgynevezett jó közérzeti smink, amivel leegyszerűsíthető a magunkra fordított idő. 

A mindenkori bőrállapotnak megfelelő alapozó a sminkünk lelke. A választás során érdemes figyelembe venni, hogy egy termék javít-e a bőr minőségén? Eggyé válik-e azzal? 

A korrektor a nő legjobb barátja! Azt tanácsolom, inkább folyékony, lágy, krémes állagú terméket válasszunk, emellett figyeljünk az árnyalatra és a fedőképességre is.

A szemöldök szín- és formai korrekciója szintén fontos, hiszen az évek múlása a szemöldök, szempilla gyengülésével, kopásával járhat. Mindenképpen olyan terméket érdemes használnunk, ami nem kenődik el a nap folyamán, és világosabb színű, mint az eredeti szemöldök.  Vásárolhatunk por, illetve gél állagú kozmetikumot is.

A bronzosító és a pirosító elengedhetetlen, hiszen visszaadják az arc színét! A barackos és rózsás árnyalatok általában beválnak a hölgyek számára, így érdemes ezekben a színekben gondolkodni.

A szempillaspirált akár 2-3 rétegben is érdemes felvenni – persze vékonyan –, ez főként a szemüveges hölgyeknek ajánlott. 

Innen persze lehet még tovább fokozni az alapot, ha szeretnénk magunknak hangsúlyos szájat, vagy szemsminket készíteni, de mindez már döntés kérdése. Ezt az öt lépést általában 3 hónap alatt tanulja meg egy hölgy jól alkalmazni, ha pedig már profik vagyunk, a határ a csillagos ég!

Mire kell odafigyelnie egy 40-es éveiben járó nőnek a szépségápolás terén?

Tízévente van egy nagyobb fordulat a nők életében, ami az arcbőrt és a sminkelést illeti. Fontosnak tartom, hogy minden életszakaszban továbbra is önazonosnak kell maradnunk, miközben folyamatosan változunk. Ez sokszor nem könnyű, de ha jól szeretnénk magunkat érezni a bőrünkben, muszáj belső világunkhoz alkalmazkodnunk. Természetes, hogy 40 év fölött is másképpen kell sminkelnünk, mint a 20-as éveinkben. 

Érdemes minél hamarabb kozmetikus segítségét kérni, aki arctisztítást, arckezelést végez rajtunk minimum havonta egy alkalommal. Sokféle arckezelést kipróbálhatunk amellett, hogy a mindennapos szépségápolási rutinunkat elvégezzük. Azért tartom fontosnak ezt a kiegészítő feltöltődést, mert a kezelések elősegítik a sejtek megújulását és regenerációját.

Van-e kifejezetten tavaszi szépségápolási trükk vagy rutin, amit szívesen megosztanál a középkorú hölgyekkel?

bőrvédelem, szérum, ráctalanítás,
Fontos a  megfelelő kozmetikumok, mint a hidratáló krém, a ránctalanító szérum kiválasztása
Forrás: Lyubov Levitskaya/Shutterstock

40 év fölött nem csak a bőrünk, de az egész testünk és lelkünk egészségére is fokozottan figyelnünk kell! Éppen ezért a megfelelő kozmetikumok mellett, -mint hidratáló krém, ránctalanító szérum- érdemes alternatív gyógymódokra is hangsúlyt fektetnünk, ilyen lehet a szaunázás, Azért az egik legjobb módszer, mert elképesztő módon méregteleníti a szervezetünket. Emellett úgy gondolom, az egyik legjobb mozgásforma az úszás, ami az ízületekkel képes csodát tenni, ráadásul még élvezetes is. Fontos azonban, hogy csak úgy tudunk tudatosan kialakítani szépségápolási rutint, ha tisztában vagyunk saját magunkkal. Ezzel kapcsolatban pedig csak egy kiváló szakember tud nekünk segíteni.

Hogyan tudunk megbarátkozni mi, nők az öregedés gondolatával? 

A sminkelés szabálya olyan, mint a hajfestésé: nem szabad 30 éven át ugyanazzal a termékkel ugyanúgy befesteni a tincseket, igazodnunk kell az évek múlásához, mert így maradhatunk önazonosak.

Fontosnak tartom, hogy már 30-35 évesen kezdjünk el tudatosan felkészülni az első ráncokra. Úgy érzem, a mai világban a 20-30-as éveiben járó nők nincsenek jóban az öregség gondolatával. Éppen ezért nagyon népszerűek a szépészeti beavatkozások. Nem könnyű, de pár évente válasszuk ki a legjobb fotóinkat, nézzük meg ezeket a képeket közelebbről, s próbáljuk meglátni magunkban a szépet. Az idő múlását nevezhetjük öregedésnek, ráncosodásnak, ugyanakkor tapasztalatnak és bölcsességnek is. Mindez hozzáállás kérdése.

Mit gondolsz, a férfiak fontosnak tartják a sminket egy 40-es éveiben járó nőn? Mik a tapasztalataid?

 

"Nem kell a smink, a természetesség a fontos, úgy vagy szép, ahogy megszülettél!"

 - mondják a 40-50-es éveiben járó férfiak. A huszonévesek ezzel a hozzáállással már kevésbé találkoznak, hiszen a rengeteg márka és sminktermék csábításának elég nehéz ellenállni. Sok szülő és nagyszülő azonban még mindig nem elég bátor ezen a téren. 

Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy igenis merjünk igazi nők lenni a párunk mellett, s emeljük ki a számunkra ideálisnak vélt vonásainkat! Egyrészt vonzóvá tesz minket, másrészt egy magával elégedett hölgy kisugárzása másokra is csodás hatással van. Ne nyomjuk el a nőiességünket, mert ebben rejlik a legnagyobb erőnk!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.