Hogyan lesz gyönyörű a kerted? – Őry Barnabás, a sztárkertész most elárulja a titkot

Őry Barnabás -
A hét embere kert és balkon zöldségek kert termesztés
Természettel való kapcsolódás. Hatékony és eredményes kertben töltött idő. Friss, egészséges zöldségek. Belevágnál a kertészkedésbe, de nem tudod hogyan kezdj neki? Csak balkonod vagy ablakpárkányod van? Vajon mi a gyönyörű kert sikerének titka? Nőként is lehetünk jó kertészek? Ki más is adhatna ezekben tanácsot, ha nem Őry Barnabás, a 3 órás kert című sikerkönyv szerzője. A témában a Life.hu Magyarország sztárkertészével beszélgetett.

A 3 órás kert tulajdonképpen egy 100 négyzetméteres mintakert, amit Őry Barnabás azért hozott létre, hogy bemutathassa a hobbi léptékű hatékony zöldségtermesztést. Egy jól kialakított 100 négyzetméteres kert megműveléséhez egy gyakorlott kertésznek elegendő lehet akár heti 3 óra is, de természetesen egy pár év tapasztalatra szüksége lesz egy kezdőnek, mire ezt a szintet eléri. A legfontosabb a sikeres biogazdálkodó szerint az, hogy hatékonyan használjuk ki a rendelkezésünkre álló területet és az időnket is, így a kertészkedés örömteli és termésben gazdag lesz. 

Elegendő egy balkon is kezdetnek

A kertben minden összefügg mindennel, azonban mégis egyszerű a gondozása, ha ért hozzá az illető. A növényekkel töltött idő és a természettel való kapcsolódás már önmagában is egy érték. Testileg és lelkileg is pozitívan hat ránk. Nem utolsó sorban pedig hasznos az önellátás és a spórolás szempontjából is. 

Mikrozöldeket termeszthetünk az ablakpárkányunkon is, és kisebb fűszernövényeket pedig akár balkonunkon is különböző méretű virágládákban.

Nőként a kertben? Naná!

A kertész szakmában rengeteg sikeres nővel találkozhatunk. A kertészkedés rengeteg olyan finom munkafolyamattal jár, ami kifejezetten fekszik a nőknek, így mindenki megtalálhatja benne a számára legkedvesebb elemeket. 

A kertészkedés, legyen szó bármely szakirányról, legnagyobb részben különböző növények neveléséről, gondozásáról szól, ami azt gondolom kifejezetten testhezálló feladat a nők számára, úgyhogy minden kedves hölgyet bátorítok arra, hogy vágjon bele

 – emelte ki Barnabás.

A kertben minden összefügg mindennel
Forrás: Rúzs-Molnár Ákos

Négy tipp, hogy ne lepjenek el a kártevők

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy igenis védhetjük növényeinket a kártevőktől és betegségektől anélkül, hogy vegyszereket használnánk. Egy ökológiai szemléletű kertben elsősorban a megelőzésre érdemes fókuszálni. 

  • Arra törekedjünk, hogy a növényeinket olyan helyzetbe tudjuk hozni, hogy sokkal ellenállóbbak legyenek.

 

  • A növények immunrendszerét elsősorban a talajon keresztül tudjuk megerősíteni, éppen ezért a talajjavításra fektessük a legnagyobb hangsúlyt. 

 

  • Ha tehetjük, alakítsunk ki kerti tavat, egész évben virágzó ágyásokat évelő növényekkel, valamint cserje sorokat, melyek vegyesen tartalmaznak örökzöld és lombhullató bogyós termésű cserjéket. Ezeken különböző hasznos élőlények is megteremnek. 

 

Kártevők és betegségek mindig is lesznek
Forrás: Rúzs-Molnár Ákos

Lehetséges az évszakokhoz igazodva tervezni?

A vetéstervezés mindenképpen igényel bizonyos fokú tapasztalatot, ám kezdők is rengeteg hasznos tudásanyaggal találkozhatnak, akár könyvekben, akár az interneten. Ha többféle zöldséget is szeretnénk termelni, mindenképp érdemes már télen belevágni a tervezésbe és a vetőmag vásárlásba, hogy a tavaszi szezont már felkészülve kezdhetjük el. 

A tavaszi szezont úgy tudjuk a leghatékonyabban elindítani, ha palántákat nevelünk és a már megerősödött növényeket ültetjük ki. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk megbízható termelőktől palántákat. A nyári másodvetésekkel már sokkal könnyeb dolgunk lesz, ilyenkor a legtöbb magot helyre vetjük, mivel a talaj már meleg és napok alatt kikelnek ezek a magok 

– emelte ki a sikeres kertész.

A kiváló termesztés titka

 

A biointenzív zöldségtermesztés alapja a komposztmulcs alkalmazása fix ágyásos rendszerben. Röviden ez azt jelenti, hogy jó minőségű komposzttal takarjuk le a talajunkat, ami nem csak mulcsként, de termesztőközegként is segíteni fogja az eredményes kertészkedést. A legfontosabbnak tehát a talajjal való megismerkedés és a komposzt alkalmazása

Az emelt ágyás az új magaságyás

Az emelt ágyások általában 10-20 cm magasak, míg a magaságyások inkább 60-80 cm magasak. Ha olcsóbban szeretnénk megúszni az ágyások kialakítását, akkor az emelt ágyás egy tökéletes alternatíva lesz, mivel időben és anyagiakban is töredékéből megvalósítható egy magaságyáshoz képest.

Legyen bármilyen talajunk, ha 15-20 cm jó minőségű komposzttal feltöltjük az emelt ágyásunkat, akkor minden zöldség tökéletesen fog fejlődni benne

 – emelte ki Barnabás.

Akkor termokomposztáljunk. De mit is jelent ez pontosan?

Termokomposztot sok különböző módon elő lehet állítani, ami viszont mindegyikben közös, hogy biztosítanunk kell a komposzthalomba a megfelelő nedvességtartalmat, oxigént, valamint barna és zöld szerves anyagokat. 

A passzív megoldás a nyerő

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasznált szerves anyagokat megfelelő módon átnedvesítjük és a komposzthalom szellőztetését is biztosítjuk valamilyen módon. A komposzthalom felmelegedését azzal fogjuk elérni, ha legalább 1 köbméternyi szerves anyagból állítjuk össze a komposztot, melynek nagyjából egyharmada friss, nitrogénben gazdag zöld anyag, például friss szerves trágya, fűnyesedék, vagy egyéb friss növényi maradvány. 

Évek óta a bioreaktor elnevezésű technológiát alkalmazom sikeresen, mindenkinek ajánlom kipróbálásra ezt az egyszerű és passzív komposztálási technológiát.

A passzív komposztálás a nyerő
A passzív komposztálás a nyerő
Forrás: Rúzs-Molnár Ákos

Ásás nélküli termesztés vagy hagyományos módszer?

A hagyományos talajművelés elsődleges célja, hogy egy laza szerkezetű, könnyen megművelhető felső réteget hozzunk létre a talajban, amelybe könnyen tudunk vetni, ültetni és a növények is megfelelően tudnak fejlődni. A probléma, hogy a talaj állandó megművelése nekünk is sok munka, illetve a talajéletet és talajszerkezetet is pusztítja. 

Ha szeretnénk elhagyni a hagyományos talajművelést, akkor mindenképpen nagy mennyiségű szerves anyagot kell kijuttatnunk a kertbe, és erre legalkalmasabb anyag a komposzt lesz. A komposztmulcs alkalmazásával teljesen elengedhetjük a talajművelést és egy tökéletes termőréteget kapunk.

Környezetvédelem és fenntarthatóság mindenekelőtt

Kezelhetjük fenntarthatóan és környezetbarát módon is a kertet, így minimalizálhatjuk a hulladékot és növelhetjük a terméshozamot. A legjobb megoldás erre is a már többször említett komposztálás. Ezzel akár egy teljesen zárt rendszert is létrehozhatunk a kertben. 

Ha elég nagy a kertünk és sok szerves anyag keletkezik, akár teljesen önellátóak lehetünk komposztból, de ha csak egy kisebb kertünk van, akkor is könnyedén beszerezhetjük a komposztáláshoz szükséges alapanyagokat a szomszédoktól, vagy a környékről.

 

A kertben és akár konyhában keletkező szerves anyagok legjobb felhasználási módja a komposztálás, ráadásul a végeredmény kitűnően fogja építeni és táplálni talajunkat, amelynek segítségével finom és egészséges zöldségeket termelhetünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.