Az otthoni kertészkedés csodái - Zöldség- és gyümölcstermesztés a balkonon

Kert az erkélyen Lapa Smile
termeld magad kert és balkon terasz zöldség gyümölcs
Bár sokan úgy gondolják, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés kizárólag kertben végezhető művelet, valójában sok lehetőség rejlik a balkonon vagy erkélyen történő termesztésben is. A korlátozott hely és a városi környezet sem akadályozhat meg minket abban, hogy friss és ízletes zöldségeket és gyümölcsöket neveljünk otthonunkban. A következőkben néhány praktikus tippet és ötletet gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogyan kezdjünk neki a balkontermesztésnek.

Ahogy a városi életmód egyre inkább előtérbe kerül, egyre többen fedezik fel az otthoni kertészkedés lehetőségét, akár egy kis erkélyen vagy balkonon is. 
A balkonon történő zöldség- és gyümölcstermesztés nem csupán egy hobbi, hanem egy életmód is. Ez a tevékenység nem csak egészséges ételeket biztosít számunkra, de összekapcsol minket a természettel és segít kiszakadni a mindennapi rohanásból is.

Annak érdekében, hogy örömünket leljük a balkontermesztésben, vannak fontos mozzanatok, amiket mindenképpen figyelembe kell vennünk:

Válasszuk ki a megfelelő növényeket!

Zöldségek

paradicsom, balkon
A paradicsom a balkonládában is bőséges termést hozhat.
Forrás: Shutterstock


   • Paradicsom: Számos fajtája van, amelyek kisebb területen is jól megteremnek. Válasszunk cserépben vagy balkonládában is termeszthető fajtát.
   • Paprika: Nagyon jól termeszthető és sokféle fajtája létezik. Kisebb méretű fajták, mint a chili paprika is szépen fejlődhetnek.
   • Uborka: Támrendszerrel ellátva könnyen termeszthető balkonládában vagy konténerben.
   • Zöldhagyma és metélőhagyma: Kompakt méretűek és gyorsan nőnek. Kis cserépben is jól érzik magukat.
   • Saláta: Különböző fajtái közül választhatunk, mint például a fejes vagy a leveles saláta. Gyorsan nő és sokszor  betakarítható.
   • Bab és borsó: Azon fajták, amelyek kisebb növényeket hoznak, alkalmasak lehetnek balkonon vagy teraszon való termesztésre is.

 Gyümölcsök

eper, balkon
Az epernek létezik már eleve cserépben nevelt fajtája is.
Forrás: Shutterstock


   • Eper: Kis teret igényel és gyorsan terem. Többféle fajtája van, beleértve a futó és az alacsony termetűeket is. Létezik már eleve cserépben nevelt fajtája is.
   • Málna: Vannak olyan fajták, amelyek jól megteremnek konténerben vagy balkonládában, főleg ha támrendszerrel ellátjuk őket.
   • Citrusfélék: Néhány citrushoz kifejlesztettek kisebb termetű fajtákat, amelyek alkalmasak lehetnek cserépben történő termesztésre is.
Növények
   • Fűszernövények: Mint például a petrezselyem, koriander, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű stb. Ezek kis cserépben vagy balkonládában is jól megteremnek.

Válasszunk megfelelő edényeket és termőtalajt!

Az első és legfontosabb dolog, hogy megtervezzük, hol szeretnénk a növényeinket nevelgetni. Találjuk ki, hány edénynek van helye az erkélyen, balkonon. Méret szempontjából mindenképpen a saját környezetünket vegyük alapul, ami fontos, hogy  kellő mélységű cserepet, ládát válasszunk, hogy a növény megfelelően tudjon benne gyökerezni és nevelkedni. 
Használjunk jó minőségű virágföldet vagy speciális konténeres talajt a növényeknek. Ne felejtsük el megfelelő vízelvezetést sem biztosítani az edényekben. Fúrjuk ki az edények alját, érdemes apró köveket is elhelyezni a termőföld alá, ezzel is segítve a víz útját.

Figyeljünk a napfényre és a vízre!

Győződjünk meg róla, hogy a növények legalább 6-8 órányi napfényt kapnak naponta, ám közvetlen, szúró napsütésnek ne tegyük ki őket, nehogy megégjenek. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne áztassuk túl. 
Fontos a rendszeres öntözés, különösen a meleg nyári hónapokban.

Alkalmazzunk támrendszereket!

Néhány növénynek, például a paradicsomnak,  támrendszerre lehet szüksége a növekedés támogatásához. Használjunk rácsokat, karókat vagy más támasztékot a növények támogatására.

Gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről!

Figyeljünk arra, hogy a növények ne legyenek túl melegnek vagy túl hidegnek kitéve. Szükség esetén gondoljunk árnyékolásra vagy hővédelemre.

Rendszeres gondozás és táplálás

Rendszeresen távolítsuk el a növények elszáradt vagy beteg leveleit, és figyeljük a kártevők és betegségek jelenlétét. Pótoljuk a talaj tápanyagait időről időre komposzttal vagy műtrágyával.

A kertészeti trendek folyamatosan változnak, minden évben jön valami újdonság, ezért feltérképeztük, milyen lesz idén egy minden igényt kielégítő kert

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.