Mennyei csokoládés sütemények - Habos, omlós finomságok

a nap cikke torta csokoládé recept muffin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan beköszönt az ősz, és a jégkrémet, a gyümölcsös édességeket szép lassan felváltja a csoki - minden mennyiségben. Ha épp az elmúló nyarat siratod, vigasztald magad ezekkel a különleges csokis finomságokkal!

Toronymagas csokis pite

A különleges, habos torta elkészítéséhez szükséges ugyan némi kézügyesség és óvatosság, de az eredmény minden erőfeszítést megér. Először sütnöd kell hozzá egy pitealapot, melyhez három csésze lisztet, 2 teáskanál cukrot, egy teáskanál sót morzsolj össze egy csészényi hideg margarinnal, majd egyharmad csészényi jeges vízzel. Az egészet gombóccá formálva hűtsd egy órát, majd a felét nyújtsd ki, és egy 20 centiméter átmérőjű kerek tortaformában süsd készre - a másik felét a mélyhűtőben tárolhatod a következő sütéshez.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Ha ezzel elkészültél, négy tojásfehérjét háromnegyed csésze cukorral gőz fölött kevergess három percig, míg a cukor felolvad, de a fehérje még nem lesz forró, majd gépi habverővel verd kemény habbá. Ezután tíz deka apróra vágott csokit és három evőkanál vajat keverj össze, majd gőz fölött olvaszd meg. Két csésze tejszínt is verj kemény habbá, majd a tojásfehérjehabbal és a csokis-vajas masszával keverd óvatosan homogénné. Fél csészényit kenj egyenletesen a pitére, erre szórj háromnegyed csészényi apróra tört csokis kekszet, majd a maradék csokis habot, lehetőleg úgy, hogy inkább kúpot formáljanak a tésztán. Miközben a félkész tortát hűtöd, két csésze tejszínt verj kemény habbá, halmozd a süti tetejére, díszítsd csokiforgácsokkal, majd hűtsd le pár órára vagy egy egész éjszakára. Másnap szeletelheted is.

Csokis-narancsos muffin

Ha az előbbi torta túl bonyolultnak bizonyult, akkor készíts "egyszerű, de nagyszerű", isteni csokis muffint! Szükséged lesz hozzá tíz deka apróra tört csokoládéra, tíz deka olvasztott sütőmargarinra, 15 deka cukorra, 2 egész tojásra és 15 deka lisztre, fél teáskanálnyi sütőporra. Mindezt egy nagy tálban keverd össze, majd adj hozzá tíz deka narancslekvárt és három evőkanál narancslevet. Muffinformákba kanalazva közepesen meleg sütőben tűpróbáig süsd, majd ha már langyosra hűlt, neki is láthatsz.

Csokoládés madártej

Közepesen nehezen elkészíthető, különleges édesség a csokis madártej, ami gyermekkorunk kedvencét ötvözi jó sok csokival. Kezdetnek tegyél fel egy liter tejet a tűzhelyre melegedni, majd válassz szét hat tojást. A fehérjékből egy csipet sóval és hat deka cukorral verj kemény habot, majd a már felforrt tejbe evőkanállal szaggasd bele - egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér az edényben, mert az öt perces főzőidő félidejében meg is kell fordítanod a kis halmokat. Miután megfőttek, szűrőkanállal érdemes kiszedni őket, és egy tányérra tenni.

Ezután forrald fel újra a tejet, majd szórj bele tíz-tizenöt deka étcsokit, és kevergesd, míg a csoki felolvad. A félretett tojássárgájákat hat deka cukorral és egy teáskanál fahéjjal keverd simára, és egy kis adaggal kezdve folyamatosan keverve öntsd hozzá a csokis tejet. Ha sikerült, akkor mehet minden vissza a tejes fazékba, alacsony lángon ugyanis folyamatos keverés mellett be is kell picit sűrítened a tejet. Ha kész, már teheted is tányérokba, az eddig méltatlanul mellőzött habgombócokat tedd a tetejére, és már kanalazhatod is.

Kávés csokitorta

Hogy a sok csoki ellenére azért éber is maradj, süss kávés-csokis tortát! Kezdetnek másfél bögre friss kávéra lesz szükséged, amibe olvassz egy táblányi, darabokra tört étcsokit. Ezután egy nagyobb tálban keverj össze három bögre cukrot, két és fél csésze lisztet, két kávéskanálnyi szódabikarbónát, egy teáskanálnyi sütőport és másfél bögre cukrozatlan kakaóport. Ezután külön tálban keverj össze három tojást háromnegyed bögrényi olajjal, másfél bögre írós vajjal (piacon vagy német áruházlánc hazai boltjaiban kapni), egy teáskanálnyi vaníliás cukorral, majd a csokis masszával, de ne felejtsd el hozzáadni a kávés keveréket sem. Ezt a krémet két, sütőpapírral bélelt tortaformába simítsd, majd egy órán át süsd.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Ha már kihűltek a lapok, készíts krémet a tortához: egy bögrényi tejszínt tegyél egy lábasban a tűzre két evőkanál cukorral, némi mézzel, ízlés szerint apróra tört csokival (tizenöt dekagrammnyitól határ a csillagos ég) és tizenöt deka vajjal. Miután már minden megolvadt, akkor kend meg vele bőven az egyik tortalapot, tedd rá a másikat, a maradék krémmel pedig vond be a torta oldalát és a tetejét is. Pár óra hűtés alatt megszilárdul a krém, ezután tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel díszítheted.

Extracsokis keksz

Némi kevergetés után tizenhat darab ropogós, de belül lágy, csupacsoki kekszet süthetsz ezzel a recepttel. Hét deka vajat hat deka cukorral keverj habosra, majd adj hozzá egy tojást is egészben. Egy tálba keverj össze 18 deka teljes kiőrlésű lisztet - ettől tartalmasabb, no meg egészségesebb is lesz a sütemény - egy teáskanálnyi sütőporral, két evőkanál jobbfajta kakaóporral és egy csipet sóval. Ha ezzel elkészültél, keverd össze a vajas masszával, sűrű, ragadós keveréket kell kapnod, ha kell, egy-két evőkanálnyi vízzel fel is lazíthatod. Ezután 15 dekagrammnyi csokit - lehet ét-, de tejcsoki is - vágj vagy törj apróra, és két evőkanálnyi szeletelt mandulával együtt keverd hozzá a tésztához.

Ezután egy lapostányérba szórj kristálycukrot, a masszából két evőkanálnyit vegyél ki és forgasd meg a cukorban. Ezután már könnyebb formázni, kicsit lapítsd meg, hogy keksz formája legyen. Sütőpapírral bevont nagy tepsibe sorakoztasd egymás mellé a kekszeket, de vigyázz, mert sütés közben még terjeszkednek, így hagyj elég helyet közöttük. 180 fokon, negyed óra alatt készre sülnek, és egy dobozban sokáig el is állnak a kekszek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.