Egy zöldség, melyből ínycsiklandozó desszertek készülnek

vitamin rebarbara recept desszert zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zöldségből finom édességeket készíteni? Bizony, lehetséges. Répából például kiváló répatorta készíthető, de szezonja van most a rebarbarának is, melyből szintén készíthetsz - ráadásul könnyű és egészséges - desszerteket.

Tipp! Cuki fotók a híres műsorvezető kisfiáról! Kattints a galériáért!


Az Ázsiából származó rebarbara azon kevés zöldségfélék egyike, melyekből sós finomságok helyett édességeket, lekvárokat, szószokat vagy süteményt készítenek. Vigyázz azonban arra, hogy a rebarbarának csak a zöldes-lilás-pirosas, húsos szára ehető: a brokkolihoz hasonló termését nem fogyasztjuk, a levele pedig mérgező!

Egészséges, gyógyít és karcsúsít

A rebarbaraszár víztartalma nagyon magas, kalóriatartalma azonban alacsony, 100 grammban mindössze 16 kcal van. A zöldség kiváló ásványianyag- és vitaminforrás, foszfort, kálciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, A-, B-, C-, E- és K-vitamint tartalmaz. A rebarbarát a kínai népi gyógyászat évezredek óta hatásos hashajtóként, valamint máj- és epebajok természetes ellenszereként tartja számon, magas rosttartalmának köszönhetően pedig serkenti az anyagcserét és fogyaszt is.

Thinkstock
Thinkstock

Így vásárolj

Ha rebarbarát veszel, mindig figyelj oda a frissességre és a minőségre is. A rebarbaraszár fajtájától függően lehet zöld, piros vagy lilás, a piros húsúak a legkevésbé savanykásak, míg a zöldeknek a legintenzívebb az íze. Amikor válogatsz a zöldségesnél, csak hibátlan, fényes, kemény húsú, minél vastagabb rebarbaraszárakat vegyél, a friss rebarbara vágás közben kevés levet ereszt. Ha lehet, még a vásárlás napján használd fel a finomságot, vagy tedd a hűtőszekrénybe. Néhány napnál tovább semmiképpen se tárold a hűtőben. Ha hosszú távra tervezel vele, hámozd meg, darabold fel, és fagyaszd le.

Így főzd

A rebarbarát először hámozd meg, majd vágd apró darabokra. Tedd fel vízben főzni, 1 kg rebarbarára - recepttől függően - körülbelül 100 g cukrot számolj. Kiss fokozaton mintegy 20 perc alatt puhára fő. Ezután használhatod süteményekhez, krémhez, turmixhoz, kompóthoz, fagylalthoz.

Isteni kombináció

A rebarbaraszezon áprilistól júliusig tart, szinte egybeesik az eperidénnyel. Ez a két finomság remekül összeillik, számtalan receptben szerepelnek együtt, hiszen az eper édes íze tökéletesen harmonizál a rebarbara savanykás aromájával.

Túródesszert rebarbara-kompóttal

Hozzávalók:

- 1 kg rebarbara
- 1 narancs
- 15 cl tejszín
- 240 g túró
- 100 g barnacukor
- 1 csipet őrölt gyömbér

Mosd meg, tisztítsd le és hámozd meg a rebarbaraszárakat, vágd 2-3 cm-es darabokra, és lobogó, forró vízben párold puhára 2 perc alatt. Szűrd le, és hagyd lecsöpögni. Facsard ki a narancs levét, majd a rebarbarát cukorral és gyömbérrel ebben főzd 15 percig, majd hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, keverd hozzá a villával összetört túrót, a tejszínt, majd poharakba vagy kelyhekbe szedve tálalásig tedd a hűtőbe.

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!


Rebarbarás, epres, kókuszos morzsás süti

Hozzávalók:

- 750 g rebarbara
- 250 g eper
- 1 narancs
- 1 db 2 cm-es gyömbér
- 150 g cukor
- 120 g + egy diónyi vaj
- 100 g liszt
- 60 g kókuszreszelék

Thinkstock
Thinkstock

Melegítsd elő a sütőt 210 °C-ra, közben a rebarbaraszárakat hámozd meg és vágd kétcentis darabokra. Vajazz ki egy tortaformát vagy tepsit, és ebbe fektesd a rebarbarát. Mosd és tisztítsd meg az epret, csepegtesd le alaposan, egyenletesen szórd a rebarbara tetejére, végül szórj rá 50 g cukrot. Reszeld le a narancs héját, nyomd ki a levét, hámozd meg a gyömbért és reszeld le, ezután ezeket - a gyömbérreszeléket, a narancshéjat és a narancslevet - öntsd a tepsibe, a cukros eperre és rebarbarára. Egy nagy tálban keverd el a lisztet és a maradék cukrot, add hozzá a vajat, gyúrd morzsolható tésztává. A tésztát szórd az epres rebarbarára - nem kell, hogy egyenletes és sima legyen. A tepsit tedd az előmelegített sütőbe, majd közepes fokozaton süsd 30 percig, amíg a tetején a morzsa szép aranybarna nem lesz. Langyosan vagy hidegen is isteni, szeletekre vagy kockákra vágva tálald.

Rebarbara-tiramisu

Hozzávalók:

- 4 szár rebarbara
- 12 babapiskóta
- 120 g cukor
- 15 cl édes tejszín
- 250 g mascarpone
- 2 dl víz

Hámozd meg a rebarbarát, darabold fel, majd 2 dl vízben 50 gramm cukorral alacsony fokozaton puhítsd 20 percig. Akkor elég puha a rebarbara, ha villával könnyedén szét tudod vágni, a leve pedig enyhén szirupos lesz. A mascarponét és a maradék cukrot egy tálban keverd krémesre, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

Közben egy másik edényt tegyél a hűtőbe, majd ebben a hideg tálban verd kemény habbá a szintén hideg tejszínt, ezután keverd a mascarponéhoz, de óvatosan, nehogy összetörjön a tejszínhab. Egy nagy tálba fektesd le a babapiskótákat, erre szedd a rebarbara-kompótot lével együtt, végül egyenletesen kend rá a tejszínes krémet is. Tálalás előtt tedd legalább 1 órára a hűtőbe a tiramisut, hogy az ízek összeérjenek.

Az RTL Klub sztárja mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.