Félelem az apokalipszistől, feldolgozatlan gyógyíthatatlan betegség - Öngyilkos családok a XXI. században

Forrás: Thinkstock -
öngyilkos kivégzés gyerekek öngyilkosság család szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az öngyilkosságnak számos módja van, de mindközül talán az a legszörnyűbb, amikor a szülők először a magatehetetlen kisgyerekekkel végeznek és csak azután magukkal. Az pedig ép ésszel szinte már felfoghatatlan, amikor a családi kupaktanács közösen, felelősségük teljes tudatában dönt úgy, hogy a család minden tagja véget vet az életének.

Félelem az apokalipszistől

Tavaly ősszel egy Utah államban élő házaspárt és három gyermeküket találták holtan az otthonukban, feltehetőleg kábítószer-túladagolás okozta a vesztüket, miután barátaiknak arról számoltak be, hogy rettegnek a közelgő apokalipszistől. A rendőrség olyan régi iratokat is talált, amelyben az anya arról értekezik, hogy Isten nevében gyilkolná meg saját családtagjait. Szeptember 27-én találtak rá Benjamin és Kristi Strack, valamint három gyermekük, a 14 éves Benson, a 12 éves Emery és a 11 éves Zion holttestére saját otthonukban. A hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a halált kábítószer-túladagolás okozhatta, mivel az apa szervezetében nagy mennyiségű heroint, míg az anya szervezetében négyféle drogot is találtak.

A Strack család

Mindhárom gyermek a metadon és diphenhydramine nevű drog miatt vesztette életét, így a két legfiatalabb gyermek egyértelműen gyilkosság áldozata lett. A család ismerősei szerint a szülők aggodalmukat fejezték ki a gonosz világgal kapcsolatban és el akartak menekülni a közelgő végzet elől. Az ágyban nyakig betakart holttestekre a legidősebb fiú és barátnője talált rá, bár egy nyomozó szerint a testeket valaki a haláluk után rendezhette el. A lakásban rábukkantak még egy korsó vörös italra, egy sárga löttyel teli lila vödörre, egy zacskó marihuánára és más gyógyszerekre, többek között altatókra is. A bírósági feljegyzések alapján kiderült, hogy a házaspárnak jogi és pénzügyi problémái voltak, valamint gyógyszeres kezelésen is átestek néhány évvel ezelőtt.

A gyerekek gyógyíthatatlan betegsége miatt döntött úgy az egész család, hogy nincs értelme tovább élni

Feltehetően kollektív öngyilkosság szándékával nagy mennyiségű gyógyszert vett be egy maglódi család négy tagja még 2009-ben. Hárman meghaltak, az anyát pszichiátriára szállították. A rendőrségi információk szerint vélhetően közös megegyezéssel akart véget vetni az életének egy 53 éves nő, hasonló korú férje, valamint 19 és 20 éves lányuk. Mind a négyen nagy mennyiségű gyógyszert vettek be, de az anya még fel tudta hívni a háziorvosukat, akinek elmondta, hogy a férje meghalt. A helyszínre érkező orvos nemcsak a férjet, hanem a két lányt is holtan találta, ám a bejelentést tevő asszony életben maradt. Őt a pszichiátriára szállították, ellene öngyilkosságban való közreműködés miatt büntetőeljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a család két felnőtt gyermekének gyógyíthatatlan betegsége miatt jutottak mind a négyen arra az elhatározásra, hogy véget vetnek az életüknek. Állítólag az anya azért élhette túl a szörnyűséget, mert pszichiátriai betegségére szedett gyógyszerei közömbösítették az öngyilkossághoz használt szert.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Családi dráma miatt halt meg a milliárdos és családja

Rejtélyes körülmények között halt meg Jan Peter Schmittmann és családja – a tragédiáról Schmittmann idősebbik lánya értesítette a rendőrséget, ő találta meg a három holttestet. Meg akarta látogatni a szüleit, mielőtt elutazott volna Indiába, hogy részt vegyen egy szakmai gyakorlaton. Az átélt sokk miatt azóta is rendőrségi pszichológus foglalkozik vele. Schmittmann felesége, Nelly és lányuk, a huszonkét éves Babette halálának körülményeiről csak annyit árult el a rendőrség: „Minden jel arra utal, hogy családi dráma játszódott le, amelynek látszólag nincs köze a bankár üzleti ügyeihez." Schmittmann annak idején hatalmas összeget markolt fel az általa vezetett bank, az ABN Amro államosítása után. 2003 és 2007 között irányította a pénzintézetet, és hatalmas felháborodást keltett, amikor nyilvánosságra került a végkielégítés összege (2,4 milliárd forint).

Jan Peter Schmittmann

Interjú Deáki Tímea coachcsal az egyre terjedő jelenségről

Mit érez egy szülőpáros akkor, amikor beleegyeznek, sőt bátorítják a gyereküket abban, hogy azok öngyilkosok legyenek?

Szögezzük le: ezek az emberek nem egészségesek, kezelésre szorulnak. A bátorítást akkor teszik, ha ők maguk is öngyilkosságra készülnek. Ezekben a családokban az átlagtól erősebb a meggyőződés, hogy egy másik világban jobb "életük" lesz. Ha a halál beálltával a korábbi feltevésük beigazolódik, akkor pedig szeretnének a hozzájuk közel álló személyekkel együtt élni tovább abban az új világban. Ezért szorgalmazzák, hogy együtt kövessék el a dolgot: ha valamelyikük kimarad, félő, hogy soha többet nem találkoznak egymással.

Mit éreznek az egyes családtagok, amikor látják egymás haláltusáját?

Ez ember- és helyzetfüggő. Lehet valamiféle ráeszmélés arra, hogy nem is volt olyan helyes ez a döntés. Többször hallani, hogy végül nem mindenki fejezte be a családból a folyamatot. Lehet persze az is, hogy ez az egész az elképzelésük velejárója, s a földi szenvedés szükségszerű ahhoz, hogy átlépjenek egy általuk jobbnak vélt világba. Éppen ezért többnyire a lehető legkíméletesebb módját választják az öngyilkosságnak.

A már nagyobb, akár kamasz gyerekek hogyan vehetők rá egy ilyen tettre (mennyire erőteljes ilyen esetben a szülői ráhatás)?

Ez az egész az addigi szocializálásukkal van összefüggésben. Ha soha nem beszéltek erről a gyerekkel, akkor nem sok esélye van a szülőnek arra, hogy rávegye. Szerencsés helyzetben a gyerek próbál közbeavatkozni, segítséget hívni. Azonban, ha a gyermek már kicsi korától ebben a bűvkörben él, csak jó gyerek módjára, szinte meggondolatlanul megy a szülei után. Aki nem ismer alternatívákat, azt sem tudja, hogy mitől készülnek megfosztani őt.

Külső szemlélőként (ismerősök, rokonok) észrevehetik-e egy ilyen tettnek az előzményeit? Ha igen, mint tudnak tenni, hova fordulhatnak?

Az ilyen családokra jellemző az elszigeteltség. Ha egyszer-egyszer ki is adták nézeteik egyes elemeit a családnak, barátoknak, általában nem igen beszélnek a dologról. Meggyőződésük, hogy az egész világ ellenük van ezzel az üggyel kapcsolatban, ezért otthon egy szövetséget kötve nem kommunikálják a dolgot. Így nagyon kevés a környezeti befolyás lehetősége. Ha valakinek mégis feltűnik valami, meglátásait ossza meg szakemberrel. A csoportos öngyilkosságra készülő embereket egy barát vagy családtag nagy valószínűség szerint nem tudja lebeszélni a dologról. Akár a rendőrséget is be lehet vonni. Arra azonban figyelni kell, hogy alaptalanul nem szabad megvádolni senkit. Ha az egész csak kitaláció, akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.