Tápszeres voltam, és túléltem: anyatejet vagy tápszert egyen a baba?

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer növekedés csecsemő szülés baktérium táplálkozás tápszer egészség születések anyatej Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már régóta tudjuk, hogy a szoptatásnál kevés intimebb dolog van anya és gyermeke között. Azzal is tisztában vagyunk, hogy "jót tesz" a babának a szoptatás, mivel így kerül kapcsolatba azokkal a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül a testében tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, de mi lesz azzal, akit nem tud így táplálni az édesanyja?

Miért olyan jó az anyatej?

Nem csak a különösen fontos és mással nem helyettesíthető tápanyagok, a szükséges ásványi anyagok és a vitaminok szólnak a szoptatás fontossága mellett. A kicsik kalória- és fehérjeszükségletének kielégítésén túl az anya-gyermek kapcsolat kialakításában, elmélyítésében is éppolyan fontos szerepet játszik az anyatejjel való táplálás és a hozzá tartozó ölelések, mint a megfelelő ellenanyagok átadása a babának.

Forrás: Thinkstock

Napjainkban sajnos átalakulóban van mind az anyaszerep, mind a szoptatási kedv. Amikor ugyanis a kismamáknak a szülést követően hamar vissza kell térniük dolgozni, lerövidülhet a szoptatási időszak is.

Elkobozták Alyssa Milano anyatejét a reptéren

A színésznőt 2015 áprilisában a londoni Heathrow reptéren érte az incidens: nem engedték fel a repülőre az előre lefejt anyatejjel.

Alyssa Milano, aki a 3 éves Milo Thomas és a 7 hónapos Elizabella Dylan anyukája, a közösségi médiában osztotta meg felháborodását. A reptér akalmazottaira panaszkodott, akik elkobozták azt a három deciliter lefejt anyatejet, ami a táskájában volt.

Tápszert anyatej helyett? Vagy mellé?

Az újszülött táplálásának legjobb módja a szoptatás, hiszen az anyatej biztosítja leginkább a baba szervezete számára a fejlődéshez szükséges anyagokat. Az édesanyákat minden fórumon a kizárólag anyatejjel történő táplálásra ösztönzik, így aki valamilyen oknál fogva nem képes rá, mert nincsen teje, azt érezheti, nőiessége és anyai képességei szenvedtek csorbát. Ez a látásmód azonban nem biztos, hogy helyes.

Nem csoda, hogy a szakmát és a közvéleményt is alaposan megosztotta az a 2013-ban közzétett tanulmány, amely szerint hosszabb távon elősegítheti a szoptatást, ha az újszülött élete első napjaiban az anyatej mellé minimális mennyiségű tápszert is kap.

A Pediatrics szakfolyóiratban közzétett kutatás vezetője kiemelte, hogy bár látszólag furcsának tűnik egy újszülöttnél a tápszer pár napra történő bevezetése, majd elhagyása, az eredmények mégis arra utalnak, hogy a későbbi szoptatás szempontjából meghatározó szerepe lehet. "Úgy tűnik, a szoptatásonként két teáskanálnyi tápszer az első napokban megnyugtatja az anyukákat, hogy gyermekük biztosan nem marad éhen, és nem esnek kétségbe a kezdeti szoptatási nehézségek miatt" - mondta.

Forrás: Thinkstock

700 baktériumfajt tartalmaz az anyatej

Bár a baktériumok pontos szerepe egyelőre ismeretlen, ez a bakteriális sokszínűség segíthet az anyatej megemésztésében és az újszülöttek immunrendszerének megerősítésében. Korábbi cikkünkből kiderül, hogy egy vizsgálat során azt is megállapították, a túlsúlyos, valamint tervezett császármetszésen átesett édesanyák tejében a többi tejmintához képest jóval kevesebb a baktérium. (Az előre nem tervezett császármetszésen átesettek teje nagyon hasonló a gyermeküket vaginális úton megszülő édesanyákéhoz.)

"Ha az anyatejben található baktériumok valóban fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, akkor rendkívül fontos, hogy a tápszerekbe is belekerüljenek, ezzel is csökkentve az allergiák, az asztmatikus, valamint autoimmun betegségek kialakulási esélyeit" - írják a kutatók, akik már egy ideje olyan módszereken dolgoznak, amelyek segíthetik a valamilyen okból nem szoptatható csecsemők táplálását.

Túlzásba lehet esni?

A szakértők szerint a hatodik hónapig mindenképpen anyatejjel kell etetni a kicsit, a szoptatás azonban akár 6-7 éves korig is elhúzható. Az egészséges anyagok koncentrációja a tejben időről időre ugyan alacsonyabb lesz, de ameddig a kicsi részéről van igény rá, addig nem csökken, és nem is apad el.

Ki ne emlékezne a Time magazin 2012-es megosztó címlapjára, ami egy hároméves fiát szoptató anya portréjával borzolta a kedélyeket? A május 21-i címlapon Jamie Lynne Grumet látható, aki kisfiát, Aramot eteti. A gyermek székre áll, hogy felérje az anyukája cicijét, tovább sulykolva ezzel a sokak szerint egyébként is felháborító tényt. A magazin kapcsán szinte mindenkiben felmerült a kérdés: vajon szoptathatunk egy óvodás- vagy akár egy iskoláskorú gyermeket is? Arról, hogy meddig normális a ciciből táplálás, itt írtunk korábban.

www.time.com

Mi az a tandemszoptatás?

Igencsak meglepő, de nem lehetetlen az úgynevezett tandemszoptatás sem, vagyis hogy egyszerre két, eltérő korú gyermeket szoptassunk. Magyarországon amint az anya újra teherbe esik, az orvosok azonnal sürgetni kezdik az első gyermek anyatejről való leválasztását, pedig sok esetben ez nem lenne feltétlenül indokolt. Ha azonban az előző baba koraszülött volt, vagy ha a jelenlegi terhességnél is fennáll ennek, illetve a vetélésnek a veszélye, akkor egyértelműen le kell állni a szoptatással. Ha a kismama hasi vagy egyéb fájdalmat, esetleg vérzést tapasztal, akkor is abba kell hagyni a másik gyermek anyatejjel való táplálását - derül ki korábbi cikkünkből.

Megváltozhat az íz

Az újabb terhességgel a szervezet kolosztrumtermelésbe kezd. Ez a sűrű és sárgás színű anyag rengeteg, az újszülöttek számára nélkülözhetetlen szénhidrátot, fehérjét és antitestet tartalmaz. Ettől az anyatej íze is megváltozhat, emiatt pedig az elsőszülött elutasíthatja azt.

Mikor elég?

Nincs kőbe vésve, hogy meddig kell és meddig érdemes szoptatni a gyermeket. Mind a mamának, mind a kicsinek éreznie kell, hogy mikor jön el az idő. Mivel ez a rítus a gyerekeknek megnyugvást jelent, az eltávolodást nem szabad erőltetni, trauma, sebesülés, ijedtség vagy bármilyen probléma köré időzíteni. Leginkább arra kell figyelni, hogy a szoptatás végeztével fenntartsd a korábban megszokott biztonságérzetet, hogy továbbra is folyamatosan része legyél a gyermek életének, éppolyan rendszerességgel, mint a szoptatás idején.

Forrás: Thinkstock

Az anyatejről való leállást megfelelő hozzátáplálással és kiegészítő, más néven elválasztási tápszerekkel is elősegítheted. Ezek a készítmények általában 6 vagy 12 hónapos kortól adhatók, aroma-, színezék-, tartósítószer- és gluténmentesek.

Szoptatni más gyerekét: Normális vagy gusztustalan?

Óriási a nyomás az anyákon, hogy mindenképpen szoptassanak: sokan egyszerűen rossz anyának kiáltják ki azokat, akik nem képesek szoptatni. Talán a tápszerellenesség az oka, hogy néhány elkeseredett édesanya korábban a Facebookon közzétett felhívásával keresett olyan nőket, akik megszoptatnák az ő gyereküket is. A Human Milk 4 Human Babies (Embertejet az embergyereknek) elnevezésű csoportban becslések szerint világszerte már több mint 3000 nő osztotta meg egymással tejét. A tejtestvérségről szóló cikkünket ide kattintva érheted el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.