Szoptatni más gyerekét - Normális vagy gusztustalan?

anyaság a nap cikke szoptatás csecsemő anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Cat Homer kigombolja a ruháját és mellére teszi a négyhetes Esmét. Tökéletes az összhang közöttük. Miután Esme befejezte az evést, tejjel eltelve szunyókál. Itt az ideje visszatérni az anyukájához, aki eddig csak figyelte őt. Mert Esme édesanyja nem Cat, hanem az eddig a távolból figyelő Natasha Batsford.

Talán sokaknak nem természetes egy ilyen jelenet. Kevés, a szoptatásnál intimebb dolog van anya és gyermeke között - de Natasha egyike azon növekvő számú anyáknak, akik - mivel nem tudnak szoptatni - átadják ezt a feladatot másnak.

3000 nő osztja meg egymással a tejét

Óriási a nyomás az anyákon, hogy mindenképpen szoptassanak: sokan egyszerűen rossz anyának kiáltják ki azokat, akik nem képesek szoptatni. Talán a tápszerellenesség az oka, hogy néhány elkeseredett édesanya a Facebookon közzétett felhívásával keresett olyan nőket, akik megszoptatnák az ő gyereküket is. A Human Milk 4 Human Babies (Embertejet az embergyereknek) elnevezésű csoportban becslések szerint világszerte már több mint 3000 nő osztotta meg egymással tejét.

Thinkstock
Thinkstock

Lívia: "Nekem is volt tejtestvérem"

A magyar anyák véleménye megoszlik a jelenségről. Lívia azt mondja, neki is volt annak idejen tejtestvére, a szomszéd kisfiú három nappal később született, mint ő, és az anyukája őt is etette. Azt mondja, ettől nem érez semmi furcsát, sem a saját édesanyjával, sem a szomszéddal kapcsolatban. Talán ez a korai élmény is az oka, hogy Lívia minden gond nélkül megszoptatna egy síró csecsemőt, ha nincs ott az anyukája vagy épp nincs náluk tápszer. Ezt körülbelül a baba egyéves koráig tartja elképzelhetőnek - utána már lehet, hogy lenne némi ellenérzése. De kisbabák esetében is csak alkalmanként működne, nem hiszi, hogy ha minden nap kétszer csöngetne az anya a babával, akkor szívesen etetné hónapokon át más gyerekét.

Fordítva is ugyanígy gondolja: ha nem tudna szoptatni, akkor szívesen adná más lefejt tejét, de nem rendszeresen más is megszoptathatná a gyermekét - úgy érzi, nem zavarná. "Azt nem tudom, mit éreznék, ha egy nekem nem szimpatikus nő ajanlaná fel, hogy megszoptatja a babámat, ez helyzetfüggő. Ha nem lenne más alternatívám, akár tápszer, akkor elfogadnám. Ha lenne más lehetőség, akkor úgy gondolom, hogy visszautasítanám, mert ez az esemény elég intim dolog, és fontosnak érzem az érzéseket, amit a helyzet, a másik nő kivált belőlem."

Eszter: "Szerintem gusztustalan"

Eszter másként vélekedik: "Nem vagyok prűd, de nekem ez valahogy kizárt dolog, pont azért, mert a szoptatás az anya és a gyerek közti intim kapcsolat." Számára egyenesen gusztustalan lenne mindkét irányban: az is, ha az ő gyerekét etetné más, és az is, ha ő más gyerekét szoptatná. Ha nem lenne teje, nem tartaná katasztrófának a tápszert, vagy cumisüvegből szívesen adná más lefejt tejét. De más melléből semmiképp. Eszter ismer olyanokat, akik poénból szoptatták egymás gyerekeit: "Két közeli ismerősöm csinált ilyet, hogy viccből cseréltek, és úgy szoptattak. Pontosabban annak is volt szerepe, mert az egyik baba nehezen szopott és az ismerősöm 'beindította' a baba szopóreflexét. Ennek ellenére nekem nagyon furának hatott az eset."

Thinkstock
Thinkstock

Hogy került a párhetes gyerek idegen anya kezébe?

Cat minden délután megszoptatja Esmét, a fennmaradó etetéseket pedig lefejt tejjel oldják meg. "Nem vagyok féltékeny Catre, amiért képes megtenni, amit én nem. Ez egy nagylelkű gesztus a részéről" - mondja Natasha. Natasha azért nem szoptatott, mert nem volt teje, ugyanis a szülés során mindenféle komplikációk léptek fel nála. Catnek viszont annyi teje volt, hogy bőven meg tudta osztani Natasha kislányával. Éppen együtt kávéztak egy nap és arról beszélgettek, hogy miként is lesz majd ez a szoptatás dolog. Esme sírni kezdett, éhes volt, ekkorra már vesztett a súlyából is, mert nem jutott anyatejhez. Cat egyszerűen megkérdezte: megetessem? Így kezdődött. Natasha nem érzi úgy, hogy ettől sérülne kapcsolata kislányával.

A gyereknek édesmindegy, kinek a melle

A szakértő szerint nem is sérül. Halász Katalin, gyógymasszőr, dúla szerint a gyereknek mell kell, hogy kié, az teljesen mindegy. Az ő lányát is szoptatta más, amikor nem volt teje, így aztán látta a gyakorlatban is, hogy a kisbaba elfogadja az idegen mellet, nem tesz különbséget. Az anya-gyerek kapcsolat pedig azért nem sérül, mert nem a szoptatás az egyetlen intimitás, amit a gyerek kap a szülőanyjától: öleli, ringatja, altatja, hordozza. A más általi szoptatás az evést váltja ki, nem pedig az intimitást - véli a dúla. Ennek ellenére jól tudja, hogy sokakban kelt ellenérzést, ha a gyermeküket más akarja megszoptatni: "Amikor a fiam született még nem voltam dúla. Volt egy ismerősöm, akivel egyszerre szültünk, neki koraszülött volt a babája. Nekem napi egy liter plusz tejem volt, felajánlottam, hogy megetetem, de viszolygással utasította el az édesanya. Sok nőben megvan az anyai szerep féltése. Ugyanez a helyzet váláskor, amikor az anya nem engedi a gyereket a volt férj új barátnőjéhez, nem akarja, hogy a gyerek őt is szeresse. Holott anya valóban csak egy van, míg mell és mell között a csecsemő nem tesz különbséget, addig az anya és más nők között igenis tesz. Ha az anya elég intimitást ad, akkor nem kell félteni attól sem, hogy más megszoptatja."

A szoptatósdajkák idejében olykor érzelmi kötődés is kialakult

Régen is voltak szoptatósdajkák, már a Bibliában is vannak erre vonatkozó utalások. Később, a tehetős családoknál ez teljesen bevett szokás volt - nem volt ritka, hogy egyszerűen a megesett cselédlánynak folyamatos szoptatással évekig fenntartották a tejét. Persze itt olykor-olykor érzelmi kötődés is kialakult, de ennek nem csak a szoptatás volt az oka, sok esetben a baba az intimitást is a dajkánál találta meg. A szoptatósdajka intézménye a 19. században ment ki a divatból, mindenféle egészségügyi okokból (fertőzésektől való félelem, higiénia) és morálisan sem felelt már meg az anyáknak, hogy más eteti a gyereküket.

Thinkstock
Thinkstock

Egészségügyileg bizony kockázatos

Ugyanilyen okokból szakértők ma is arra figyelmeztetnek, hogy egészségügyi kockázatai vannak annak, ha más eteti meg a gyerekünket. Clare Byam-Cook, aki több szoptatással foglalkozó könyvet is írt, azt mondja: "Ha olyan helyen élsz, ahol nincs biztonságos alternatívája az anyatejnek, akkor ez a tökéletes megoldás. Azonban Nagy-Britanniában a tápszer tökéletes megoldást nyújt ilyen helyzetbe. Nem értem, hogy az anyák miért gondolják, hogy bármi áron anyatej kell a gyereknek. Az anya kihagyja a kötődés szempontjából fontos etetést, mert ha cumisüvegből eteti, akkor is lehet ringatni, ölelni, mintha mellből etetné." A szoptatási szakértő szerint, aki egyébként Kate Winsletnek és Helena Bonham Carternek is adott táplálási tanácsokat, a fertőzés kockázata is magas, ha más nő eteti a gyereket. Mi van, ha AIDS-es a szoptató anya? Nem tudni, szed-e gyógyszert, szóval ehhez maximális bizalom kell egymás felé. Szerinte a nőknek átmosták az agyát azzal, hogy csakis az anyatej a jó. Pedig van, hogy az anya tényleg nem tud szoptatni, bármit is tesz.

Így volt ezzel Natasha is, akinek leállt a szíve Esme születése közben. Ezután még tíz napig volt kórházban és olyan vizsgálatokat végeztek rajta, melyek mellett nem szabad szoptatni. Ha akart, sem tudott volna: vízhajtót kapott, ugyanis a mellkasában víz gyűlt fel. Teljesen kiszáradt, ezért a teste tejet nem is termelt.

A lényeg: ne legyen belőle hiszti

Cat férje megbékélt a helyzettel, amikor kiderült, hogy a jövőben Cat fogja etetni más gyerekét is, de néhány barátjuk megrökönyödött. Cat nem érti, hogy lehet irigynek lenni arra, hogy más adja meg a gyerekünknek, amit mi nem tudunk. "Én bárkit, akár egy vadidegent is megetetnék. Persze, hogy közel érzem magam Esméhez, amikor etetem, de igyekszem tudatosan távol maradni érzelmileg."

Clare-Byam-Cook szerint ha elterjed, hogy barátok átugranak egymáshoz egy kis szoptatásra, akkor tovább fog nőni az a hisztéria, ami az anyákra már így is túl sok nyomást gyakorolt annak kapcsán, hogy az anyatej az egyetlen alternatíva.

Feszes cicik szoptatás után is - Kipróbált, bevált mellmentő praktikákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120217-feszes-cicik-szoptatas-utan-is-kiprobalt-bevalt-mellmento-praktikak.htmlÓvodáskorú gyermekét is szoptatja egy anya - Vajon meddig normális a ciciből táplálás?http://www.life.hu/anyaskodj/20120522-ovodaskoru-gyermeket-is-szoptatja-egy-anya-vajon-meddig-normalis.htmlÍgy maradhatsz nő a szülés után ishttp://www.life.hu/anyaskodj/20120817-igy-maradhatsz-no-a-szules-utan-is.htmlRossz anya az énekesnő? A szoptatás alatt is dohányzik!http://www.life.hu/anyaskodj/20111025-rossz-anya-az-enekesno-dohanyzik-a-szoptatas-alatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.