Óvodáskorú gyermekét is szoptatja egy anya - Vajon meddig normális a ciciből táplálás?

életkor szoptatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hároméves fiát szoptató anya portréjával borzolja a kedélyeket a Time magazin. A május 21-i címlapon Jamie Lynne Grumet látható, aki kisfiát, Aramot eteti. A gyermek székre áll, hogy felérje az anyukája cicijét, tovább sulykolva ezzel a sokak szerint egyébként is felháborító tényt. A magazin kapcsán szinte mindenkiben felmerül a kérdés: vajon szoptathatunk egy óvodás- vagy akár egy iskoláskorú gyermeket is?

Nem csak a különösen fontos és mással nem helyettesíthető tápanyagok, a szükséges ásványi anyagok és a vitaminok szólnak a szoptatás fontossága mellett. A kicsik kalória- és fehérjeszükségletének kielégítésén túl az anya-gyermek kapcsolat kialakításában, elmélyítésében is éppolyan fontos az anyatejjel való táplálás, valamint a hozzá tartozó ölelések, mint a megfelelő ellenanyagok babáknak való átadása. Napjainkban sajnos átalakulóban van mind az anyaszerep, mind pedig a szoptatási kedv. Amikor ugyanis a kismamáknak a szülést követően hamar vissza kell térniük dolgozni, lerövidülhet a szoptatási időszak is.

A szakértők szerint a hatodik hónapig mindenképpen anyatejjel kell etetni a kicsit, a szoptatás azonban akár hat-hétéves korig is elhúzható. Az egészséges anyagok koncentrációja a tejben időről időre ugyan alacsonyabb lesz, de ameddig a kicsi részéről van igény rá, addig nem csökken és nem is apad el.

www.time.com
www.time.com

Én már nagy vagyok?

"Ma, gyakorló anyukaként maximum kétéves koráig szoptatnám a gyermekemet, annak ellenére, hogy én magam hatéves koromban hagytam abba. Akkor sem magamtól, hanem azért, mert megszületett a kisöcsém, és át kellett adnom neki a stafétát. Arra is volt példa, hogy megosztoztunk, és míg a kicsi az egyiken, én a másik cicin voltam" - meséli Szandra, aki ma már egy ötéves kislány édesanyja.
A 32 éves anyuka biztos benne, hogy a hosszú szoptatási időszaknak köszönhető, hogy sem ő, sem pedig a testvére nem volt soha beteg, a szokásos gyermekbetegségek és az allergiás tünetek is messziről elkerülték a családot. "Márk még nálam is tovább szopizott, egészen hétéves koráig. Édesanyánk így tizenhárom éven át szoptatott minket folyamatosan."

Tandem szoptatás

Bármennyire meglepő, Szandráék esete nem mindennapos, ám az úgynevezett tandem szoptatás, vagyis hogy egyszerre két, eltérő korú gyermeket szoptassunk, hazánkban még nem terjedt el. Magyarországon amint az anya újra teherbe esik, az orvosok azonnal sürgetni kezdik az első gyermek anyatejről való leválasztását, pedig sok esetben ez nem lenne feltétlenül indokolt. Ha azonban az előző baba koraszülött volt, vagy ha a jelenlegi terhességnél is fennáll ennek, illetve a vetélésnek a veszélye, akkor egyértelműen le kell állni a szoptatással. Ha a kismama hasi vagy egyéb fájdalmat, esetleg vérzést tapasztal, akkor is abba kell hagyni a másik gyermek anyatejjel való táplálását.

Az újabb terhességgel a szervezet kolosztrumtermelésbe kezd. Ez a sűrű és sárgás színű anyag rengeteg, az újszülöttek számára nélkülözhetetlen szénhidrátot, fehérjét és antitestet tartalmaz. Ettől az anyatej íze is megváltozhat, emiatt pedig az elsőszülött elutasíthatja azt. "Csongor fiamat mindössze egy évig szoptathattam, mert amikor megváltozott a tejem íze, többször már nem kért belőle. Egyszerűen nem akart már szopni, pedig még nagyon kicsi volt és én még nem akartam abbahagyni a dolgot" - meséli a 27 éves Diána, aki második gyermekét már több mint két és fél éven keresztül szoptatta.

Amikor már nem kér, nem érdemes erőltetni

Előfordulhat az is, hogy a gyermek azért nem kívánja már az anyatejet, mert elmondása szerint ő már nagy. Érdeklődni kezd a rendes ételek iránt, azt szeretné enni, amit a szülei, a családja is. Szeretne új dolgokat kipróbálni, olyan "felnőttes" ízeket, melyekkel korábban még nem találkozott. Mondhatja, hogy ő bizony pohárból szeretne inni és köszöni szépen, de nem kér többet a ciciből.

Ekkor már nem érdemes erőltetni az anyatejet, de akkor is tanácsos változtatni, amikor már az anyának jelent terhet a dolog. Fontos, hogy senki se sérüljön az "elválás" során, de minden esetben csak addig szabad folytatni a szoptatást, ameddig mindkét fél élvezi az etetést.

Thinkstock
Thinkstock

"Természetesen mást is ettem, az anyatej a változatos étrendem kiegészítése volt. Egy idő után azonban már nem is az íze volt a lényeg, hanem az anyukámmal való kapcsolat. Siettem haza az óvodából, mert tudtam, hogy anya csak velem fog foglalkozni és a közelében maradhatok. A kettőnk között kialakult kötelék egyik megnyilvánulása volt az iskoláskorig tartó szoptatás, éppúgy, mint az, hogy nagyon sokáig a szüleim ágyában aludhattam" - fűzte hozzá Szandra.

Érzitek, hogy mikor elég

Nincs kőbe vésve, hogy meddig kell és meddig érdemes szoptatni a gyermeket. Mind a mamának, mind pedig a kicsinek éreznie kell, hogy mikor jön el az idő. Mivel ez a rítus a gyerekeknek megnyugvást jelent, az eltávolodást nem szabad erőltetni, trauma, sebesülés, ijedtség vagy bármilyen probléma köré időzíteni. Leginkább arra kell figyelni, hogy a szoptatás végeztével fenntartsd a korábban megszokott biztonságérzetet. Hogy továbbra is folyamatosan része legyél a gyermek életének, éppolyan rendszerességgel, mint a szoptatás idején.

Az anyatejről való leállást megfelelő hozzátáplálással és kiegészítő, más néven elválasztási tápszerekkel is elősegítheted. Ezek a készítmények általában 6 vagy 12 hónapos kortól adhatók, aroma-, színezék-, tartósítószer- és gluténmentesek. Ha azonban szükségesnek érzed a szoptatást, ha sem a tested, sem pedig a gyermeked nem tiltakozik ellene, akkor akár a beiskolázásig is szoptathatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.