immunrendszer kisbaba allergia baktérium anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi szervezet számtalan baktériumnak ad otthont, amelyek mind elengedhetetlenek egészségünk megőrzésének szempontjából: a csecsemők először a szoptatás során kerülnek kapcsolatba a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül az ő testükben is tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, jóval többet, mint azt eddig gondoltuk.

Bár a baktériumok pontos szerepe egyelőre ismeretlen, ez a bakteriális sokszínűség segíthet az anyatej megemésztésében és az újszülöttek immunrendszerének megerősítésében. A további kutatások olyan módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek segíthetik a valamilyen okból nem szoptatható csecsemők táplálását.

Az anyatej mikrobiómájának vizsgálatát DNS szekvencia technikával, vagyis piroszekvenálással végezték, amelynek során sok apró DNS "címke" jön létre a vizsgált organizmusok génjeiből. A tudósok a DNS szekvenciák variációinak vizsgálata után tudják elkülöníteni a különböző baktériumtörzseket.

Thinkstock
Thinkstock

A kutatók a kolosztrumot, vagyis az emlőmirigyek által a szülés után kiválasztott előtejet, valamint a hat hónappal a szülés után adott anyatejet is megvizsgálták. Az utóbbi minták jellemzően olyan, a szájüregben is megtalálható baktériumokat tartalmaztak, mint a Veillonella, a Leptotrichia és a Prevotella.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a baktériumok a csecsemőktől származnak és így változtatják meg a tej szerkezetét, vagy a tej által jutnak a csecsemők szájüregébe" - olvasható Maria Carmen Collado, az Agrokémiai és Élelmiszertechnológiai Intézet munkatársa és Alex Mira, a spanyol Közegészségügyi Kutatóintézet tudósának nyilatkozatában.

A vizsgálatok szerint a túlsúlyos, valamint tervezett császármetszésen átesett édesanyák tejében a többi tejmintához képest jóval kevesebb a baktérium. (Az előre nem tervezett császármetszésen átesettek teje nagyon hasonló a gyermeküket vaginális úton megszülő édesanyákéhoz.)

"Ha az anyatejben található baktériumok valóban fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, akkor rendkívül fontos, hogy a tápszerekbe is belekerüljenek, ezzel is csökkentve az allergiák, az asztmatikus, valamint autoimmun betegségek kialakulási esélyeit" - írják a kutatók.

A részletes vizsgálati adatok az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban kerültek publikálásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.