Műszempilla, póthaj és kihívó ruhaköltemény - 4 éves gyerekek illegetik magukat a színpadon

Forrás: Northfoto -
gyermekszépségverseny műszempilla gyerekek póthaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barnítóspray, műköröm, műszempilla, póthaj, smink – ha ezeket a szavakat hallod, neked milyen kép ugrik be elsőre? Mondjuk egy éppen buliba készülő, csinos 25 éves lány, egy fotózás előtt álló glammodell vagy egy fellépésre készülő énekesnő? És ha azt mondjuk, ezekre a kiegészítőkre egy 10 éves kislánynak van szüksége?

Természetesen mi sem gondoljuk komolyan, hogy egy kislánynak minderre szüksége lenne, vannak azonban olyan szülők, akik szerint ezek a kiegészítők elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyerekük teljes pompában tündököljön.

Ezen a véleményen van a 29 éves Samantha Pavey is, aki havonta több mint 150 000 forintnak megfelelő összeget költ arra, hogy lánya a létező összes szépségversenyen helytálljon.

Samantha Pavey lánya, Barbie LoveridgeForrás: Northfotomiddleon21001400

Apró szépségek

A gyermekszépségversenyek az USA-ban nagy népszerűségnek örvendenek, olyannyira, hogy 2009-ben egy igen ellentmondásos tévésorozatot is indítottak a szépségversenyekről, Toddlers and Tiaras címmel. A műsor készítői különböző államokban megrendezett szépségversenyekre látogatnak el, ahol a résztvevők közül három gyermeket és édesanyját mutatnak be a felkészüléstől kezdve a show végezetéig. A sorozat által bemutatott megmérettetések jócskán túlmutatnak a copfos, pöttyös ruhás, gyermeknépdalokat éneklő kislányokat felvonultató versenyeken. Itt ugyanis az a lényeg, hogy a kicsik szinte minifelnőttekként vonulnak végig a színpadon, ahol kissé esetlenül ringatják a csípőjüket, és kacér pillantásokat vetnek a zsűritagokra. A szülők pedig eközben büszkén vigyorogva terpeszkednek a színpad előtt, és élvezettel figyelik, ahogy az apróság kora ellenére sokszor az ősi mesterséget űző nőkre emlékeztet.

A kis Barbie Loveridge, Samantha 10 éves gyermeke már hétéves kora óta rendszeresen részt vesz ilyen megmérettetésen. (Bár furcsán hangzik, de a kislány az átlaghoz képest elég későn kezdte a „szakmát", két-három-négy éves gyerekeket már simán versenyeztetni szoktak Amerikában.)

Samantha maga is elismeri, hogy egy-egy ilyen alkalommal Barbie-n több smink van, mint rajta, ennek ellenére nem érzi úgy, hogy ezek a versenyek károsak lennének a gyermekére.

„Ezek a kellékek csak a színpadon vannak rajta, a hétköznapokon nem viseli” – magyarázza a fodrászként dolgozó anya, aki az elmúlt két év során harmincnál is több versenyre ment el a lányával, ám a legrangosabb még hátra van. Az egyedülálló anyuka Barbie mellett még két fiatalabb gyermeket is nevel, a nyolcéves Michaelt és a négyéves Mantanát, mégis van ideje lánya csinosítására egy-egy verseny előtt, amiből havonta egy biztosan akad, de sűrűbb időszakokban akár egy hétre is jut belőlük több.

Mindez nem túlságosan pénztárcakímélő tevékenység, hiszen a ruhák, sminkek mellett még ott van a nevezési díj és az útiköltség is, ám anya és lánya szerint megéri mindezt az az élmény, amit a színpad és a siker nyújt. Samantha ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a hétköznapokban nem engedi, hogy a lánya sminkelje magát, az iskolában természetes külsővel kell megjelennie.

Barbie LoveridgeForrás: Northfotomiddleon21001400

Anyai önmegvalósítás

A szépségversenyekről szóló realityt nézve akaratlanul is az az érzés motoszkál az ember fejében, hogy vajon a kislányok valóban részt akarnak-e venni ezeken a versenyeken, vagy csak az anyukák próbálják rajtuk keresztül megvalósítani a saját vágyaikat, esetleg megélni azokat a sikereket, amikben nekik fiatalabb korukban nem volt részük.

A meginterjúvolt, kislányukat menedzselő anyukák persze mindig elmondják, hogy csakis gyermekük szeretne részt venni a versenyeken, ők semmit nem erőltetnek, és ők csak addig fogják támogatni a 4-6 éves gyerekeket, amíg örömet találnak a "minifelnőttségben". Ilyen mondatok után azonban talán jogosan merülhet fel egy kívülállóban a kérdés, hogy

vajon egy 3-4 éves kislány hogyan és milyen módon képes eldönteni, hogy neki a versennyel járó hercehurcákra szüksége van?

A gyerekszépségversenyek pszichológiája

A válaszokat keresve két szakértőt is megkérdeztünk a témában: Somoskői Nóra pszichológussal az anyukák motivációjára próbáltunk magyarázatot találni, a Life.hu szakértőjével, Majsai László pszichopedagógussal pedig a jelenség gyermekekre gyakorolt hatását elemeztük.

Somoskői Nóra véleménye szerint egy szülő számos indokot találhat arra, hogy gyermekét feláldozza a szépségipar oltárán. Egyrészről sokakat az anyagi javak vonzanak, ezért erőltetik rá gyermekeikre a versenyeket, hiszen a kiváló helyezésekkel magas pénzjutalmat lehet elnyeri, ami hozzásegítheti a családot a jobb megélhetéshez. A másik indok viszont a pszichológus szerint az édesanyák múltjában keresendő. „Léteznek ugyanis olyan anyák, akiknek titkolt vágyuk volt egy dobogós helyezés elérése, de mivel nekik ez nem sikerült, szertefoszlott álmaikat a gyermekükkel szeretnék megvalósítani. Baj akkor van, ha a szülő nyomást gyakorol gyermekére, és minden körülmények között rá akarja erőltetni az akaratát. Ebben az esetben a család többi tagja hozhat változást, valamint pszichológusi segítséggel orvosolni lehet az anyában kialakult fiatalkori traumákat is" – magyarázza a pszichológus.

Forrás: Northfoto

Majsai László pszichopedagógus sem rejtette véka alá a véleményét.

Szakértőnk véleménye

"...én minden gyermeket féltek az olyan dolgoktól, ami a felnőttek világának része, és nem az övéknek! Természetesen – mint minden egyéb területen – ebben az esetben is különbözőképpen reagálnak, különböző mélységekig jutnak bennük az élmények, és különböző következményekkel kell szembesülniük. Egy biztos: a felnőttszerepek, amelyeket ilyenkor játszanak, semmiképpen sem belőlük jövő, saját motiváció alapján végrehajtott cselekvések. Az, hogy azt mondják, szívesen csinálják, az a fokozott figyelemnek, törődésnek szól, annak, hogy a szüleik – a megszokottnál – többet vannak velük. Ilyenkor a gyermekek úgy érzik, hogy fontosabbak , érdekesebbek, értékesebbek, és ezért sok mindenre hajlandók (arra is, hogy úgy éljék meg ezeket a szituációkat, mintha ők akarnák). Az említett korú gyermekek a versenyhelyzetekre sem érettek, így történhet meg, hogy ugyanolyan teher nekik a siker, mint a kudarc... egyikkel sem tudnak mit kezdeni, viszont nagy eséllyel torzulhat bennük a teljesítmény fogalma és értékei. Úgy gondolom, hogy a komoly fizikai terhelés sem igazán építő jellegű. Aztán arról se feledkezzünk meg, hogy a szépség egy kifejezetten szubjektív fogalom, abban a pillanatban, ahogy objektivizálni próbálják, elvárások, mértékegységek közé szorítják, szerintem elveszíti a valós tartalmát, hiteltelenné válik. Az, hogy gyermekeket ilyen megközelítésben méricskéljenek, számomra nem elfogadható. Úgy gondolom, hogy gyermekeink gyönyörűek, mindenkinek a sajátja a legszebb a világon (ezzel én is így vagyok két fiú apjaként), és nem kell, hogy ebben bárki, bármi megingasson. Figyelembe véve a tényt, hogy szülőként tisztában kell lennünk a szubjektivitásunkkal, szerintem, ha tényleg meg akarja mutatni valaki a gyermeke különleges szépségét, akkor küldjön spontán (nem beállított, műtermi) készült fotókat az erre hivatott médiumokhoz (verseny és versengés nélkül)."
/1506/Sokko2015616113349

A szépség ára

Ahogy szakértőink is elmondták, a hamis képet sugárzó szépségversenyeknek számos negatív hatásuk lehet a gyermekek fejlődő önértékelésére és értékrendjére, ami azonban még rosszabb, hogy a szépségversenyek történetében olyan borzalmas esettel is találkozhatunk, mikor ezek az apróságok bűnözők célpontjaivá váltak.

JonBenét Patricia Ramsey Forrás: Northfoto

JonBenet Ramsey tragédiája

Amerikában az utóbbi években ismét feléledt annak a hatéves kislánynak, JonBenet Patricia Ramsey-nek a története, aki 1996 karácsonyán gyilkosság áldozata lett. Az eset azért is kirívó, mert a kislány rendszeres résztvevője volt a szépségversenyeknek, és számos díjat is bezsebelt. A család először csak egy 118 ezer dollárt követelő levelet talált a konyhájuk asztalán, majd másnap a gyermek holttestére is rátaláltak a pincéjük egy kevésbé használt részén. A kislányt ütlegelték, majd megfojtották, és a szexuális zaklatást sem zárta ki a rendőrség. A családot nemcsak az eset viselte meg, de a közvélemény sem bánt kíméletesen velük, hiszen hamar ellenük fordult, és hol az apát, hol az anyát vádolták. A vádat évek után a bíróság eltörölte ellenük, de az igazi gyilkos kilétére a mai napig nem derült fény. Bár elfogtak Thaiföldön egy pedofíliával is vádolt amerikai tanárt, aki egy lehetséges elkövetője a bűnesetnek, vannak olyan körülmények, amelyek kizárják az ő bűnösségét.
Érintsd meg - Várandósságod 22. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150612-ez-tortenik-a-terhesseg-22-heteben-a-mamaval-es-a-babaval.htmlGyermeked erre a hétre elérheti a 420 grammot! Kicsi babád már nagyon készülődik a méhen kívüli életre, érzékszervei egyre csak élesednek: a pici agya és az idegvégződései elég fejlettek ahhoz, hogy a tapintást is érzékelje. CsaládThinkstockA szerelem kortalan - 103 évesen vette feleségül 91 éves szerelmét http://www.life.hu/csalad/20150614-103-evesen-vette-el-91-eves-szerelmet-egy-ferfi.htmlA szerelem örök! Tudta ezt jól az a 103 éves vőlegény is, aki 91 éves menyasszonyát vette feleségül tegnap délután.CsaládNorthfotoOktatási reform egy 17 éves szemével - Exkluzív interjú Mara Steiuvalhttp://www.life.hu/csalad/20150613-brain-bar-budapest-a-life-hu-exkluziv-interjura-mara-steiuval.htmlHaverok, buli, önfeledt szórakozás? Nem! Pénzügyek, oktatási reform és programozás. A 17 éves Mara nem éppen egy tipikus középiskolás életét éli: egy olyan applikációt alkotott okostelefonra, amely a fiatalokat különböző pénzügyi és vállalkozási problémákon viszi keresztül. Mindezt miért? Nem kisebb cél érdekében, mint megreformálni a jelenlegi oktatási rendszert. Család--Dr. Szöszi a valóságban - Exkluzív interjú Sara Davidsonnalhttp://www.life.hu/csalad/20150612-brain-bar-budapest-exkluziv-interjut-keszitett-a-life-hu-sara-davidsonnal.htmlHosszú szőke haj, bájos arc és magvas gondolatok - a megtestesült dr. Szöszi. A Hello Fearless elnevezésű, kifejezetten női vállalkozásokat segítő cég alapítójaként, Sara Davidson a Brain Bar Budapest fesztivál "Nagyvállalatok vs. paradigmaváltók" című szekciójában tartott igen inspiráló előadást. Előadása után Sarát szinte megrohamozták az érdeklődök, néhány kérdés erejéig azonban a Life.hu-ra is szakított időt.Család--A demokrácia felsőbb szintje - Exkluzív interjú Pia Mancinivelhttp://www.life.hu/csalad/20150610-brain-bar-budapest-pia-mancini-nojogi-aktivistaval-keszitett-exkluziv-interjut-a-life-hu.htmlBájos kismama és harcos amazon - Pia Mancini argentin nőjogi és emberi jogi aktivista nem kis fába vágta a fejszéjét: a demokratikus véleménynyilvánítást szeretné megreformálni egy applikáció segítségével.Család--Apja miatt ölte meg magát a 13 éves lány – Szülői büntetések, amik tragédiához vezetnekhttp://www.life.hu/csalad/20150609-13-eves-lany-lett-ongyilkos-mert-apja-megalazta-az-interneten.htmlSokkoló és felfoghatatlan. Néhány napja járta be a világot a 13 éves Izabel Laxamana tragikus története: a Washington államban élő lány május 29-én egy országúti felüljáróról vetette le magát. Mindezt azután tette, hogy apja néhány nappal azelőtt úgy szégyenítette meg a lányt, hogy videóra vette, ahogy rövidre vágja a haját, majd feltöltötte YouTube-ra a felvételt.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.